Wiele prawdopodobnie grało będzie na Bagietę, ja na przekór Od początku tego roku zawsze gdzieś wyczytam, że Hewitt w słabej formie. A na jakiej podstawie ktoś tak sądzi? Na podstawie wyników z tego roku poza AO oceniania dyspozycji graczy bywa nawet śmieszne. Przeca w tych turniejach najlepsi gracze grają zwykle 2 mecze na 100%, aby wejść sobie w uderzenie, potem już tak jakby odpuszczają i odpadają. Tu w Melbourne Kangur zagrał 2 spotkania, 3:0 Darcisem i 3:1 z Istominem. Belgowi Lleyton kompletnie nie dał szans, z Uzbekiem miał jedną dziwną zapaść przez którą stracił seta, ale ten Denis wcale ni grał tak słabo i po tym co pokazał w pewnych momentach, nie wierzę, że w rankingu jest tak nisko. Bagietka wylosował ciężką drabinkę. Już od pierwszej rundy zmaga się z zawodnikami wysokiej klasy. Na początek był ToJo. Cyperek wygrał 3:1. Na drugi odstrzał poszedł Safin, ale tu już łatwo nie było. Ba, gdyby Marat nie przespał początku piątego seta, to bardzo możliwe, że nie opisywałbym teraz meczu Hewitt-Baghdatis, a Hewitt-Safin Przed meczem z Rosjaninem były sygnały o jakiejś kontuzji nogi Marcosa, w meczu tego nie było widać, ale jeśli takie coś istnieje, to może ujawnić się w każdym momencie innego meczu. Ja czuję, że Lleyton wreszcie tu w Australii może zrobić ciekawy wynik Ma rachunki do wyrównania z Bagietą za 1/4 Wimbledonu 2006. Kangur wydaje się być dobrze dysponowany, mimo przegrania seta z Istominem. Daję tu szanse 65%-35% na korzyść Lleytona, a że jest underdogiem to zaryzykować warto
Rezai A. - Hsieh S.W. (-1.5/+1.5) typ 2 - 1,85 Jankovic J. - Razzano V. (-1.5/+1.5) typ 2 - 1,80 Williams S. - Azarenka V. typ 1 - 1,15 Roddick A. - Kohlschreiber P. typ 1 - 1,15 Tsonga J.-W. - Garcia-Lopez G. typ 1 - 1,25 Gasquet R. - Andreev I. typ 1 - 1,25 Youzhny M. - Karlovic I. typ 1 - 1,40
Czasu brak, więc znów krótko, i o tym, co mi wydaje się warte uwagi tak na pierwszy rzut oka, bez wielkich przemyśleń...
Ivanovic A. - Srebotnik K. typ 1 - 1,15
Ana jak się skupi na grze to nie ma na nią mocnych, sama Henin musi wtedy wyciągać asy z rękawów. Grały już w tym roku ze sobą i górą była Serbka. Nie widzę przesłanek do tego, by dziś w nocy miało być inaczej. Baghdatis M. - Hewitt L. typ 1 - 1,65
Trudna drabinka Bagiety, ale na razie jakoś sobie radzi. Świetny tenis pokazał z Safinem. A Kangur z mało znanym Uzbekiem miał prawdziwą drogę przez mękę. Nie wyglądał Leyton w tym meczu dobrze. Na pewno jego gra nie wystarczy na Marcosa, mimo atutu własnej publiczności.
Fyrstenberg M./Matkowski M. - Johansson T./Pavel A. typ 2 - 1,90
Podobno nie najlepszy był pierwszy mecz w wykonaniu naszych. Przeciwnik najsłabszy nie był, ale dziś chyba jest jeszcze silniejszy. I ToJo i Pavel to świetni debliści. Choć rzadko dotychczas grali ze sobą w parze, to na pewno połączone ich umiejętności będą stanowiły potężną siłę. Petrova N. - Makarova E. (-1.5/+1.5) typ 2 - 2,00
Upatrzyłem sobie Jankovic i Petrovą z kobiet do grania przeciwko i konsekwentnie się tego trzymam. Widziałem Nadie w Melbourne w akcji i było tak jak się spodziewałem, czyli bez rewelacji. Makarova, mimo młodego wieku, w tenisa grać potrafi, co już nie jeden raz udowadniała. Seta pewnie Nadii urwie.
Na pierwszy rzut oka mecz ten wydaje się być no betem. Ja jednak faworyta tego spotkania upatruję w Nikolayu Misza widać w formie. Dobrze przygotowany fizycznie, psychicznie i najważniejsze że uderzenia wchodzą. Tu w Melbourne grał narazie z Mountcortem, Seppim i Karlovicem. Stracił w tych pojedynkach jednego seta, z Włochem A.Seppim. Nie przywiązuję dużej wagi do turniejów rozgrywanych przed AO, ale tam Jużek wszystkich swą grą zachwycił, szczególnie pykając samego Nadala 6-0 6-1 wygrywając zawody w Chennai. Ale dziś na przeciwko Miśka stanie jego rodak Davydenko. I powiem krótko: nie widzę Youznhnego ogrywające Nikosia. Wiadomo, że większości nie podoba się styl Nikolaya, ale trzeba przyznać, że swoją regularnością niszczy. I dziś zniszczy Mikhaila. Właśnie w moich oczach styl gry Davydenko przykrywa całkowicie styl gry Youznhego, co pokazywał już w przeszłości na kortach. Niko wygrał wszystkie 3 spotkania między nimi, 2 były rozgrywane na hardzie, jeden na carpecie. Do tego Davydenko poprawił ostatnio grę i ofensywie, lepiej przyspiesza i dziś Jużny będzie zdziwiony jak większość piłek będzie wracało na jego stronę
Ivanovic A. - Srebotnik K. typ 1 - 1,15 Baghdatis M. - Hewitt L. typ 1 - 1,65 Fyrstenberg M./Matkowski M. - Johansson T./Pavel A. typ 2 - 1,90 ? Petrova N. - Makarova E. (-1.5/+1.5) typ 2 - 2,00 ?
Gasquet R. - Tsonga J.-W. typ 2 - 2,50
Tsonga jest nieobliczalny, ale zdecydowanie najlepiej gra, jak przeciwnik po drugiej stronie siatki "na papierze" jest lepszy. I do tego Tsonga wydaje się być w wyśmienitej formie. Gulbis, Hewitt ograni w Adelajdzie na luzach, w Melbourne w pierwszej rundzie odprawiony powracający do formy Murray, potem jeszcze gładkie dwie trzysetówki ze słabszymi graczami - to nie może już być dziełem przypadku. Fakt Tsonga jest nierówny, ale jak ktoś już w tym temacie, moim zdaniem, słusznie wskazywał najgorsze występy miewa on z reguły w meczach z mizernymi rywalami. A Ryszard też nie jest jakimś super regularnym graczem, który potrafi większość sezonu trzymać jakąś wybitnie wysoką formę. W tym sezonie właściwie Gasquet nikogo jeszcze wartościowego nie pokonał. Andreev - słabiutki, Lindahl - a kto to? (seta jednak urywa), Lopez - już lepiej, ale przecież to zwykły rzemieślnik. Jedyny właściwie silny rywal to był Tursunov i z nim Ryszard przegrał. Value w tym zakładzie na pewno po stronie Tsongi. Po kursie 2,50 warto chyba spróbować.
Sharapova M. - Dementieva E. typ 1 - 1,20
To, że Dementieva zaczęła lepiej serwować i nie popełnia już hurtowo podwójnych błędów nie oznacza bynajmniej, że zaraz nam tu główne faworytki to triumfu zacznie wyrzucać z turnieju. Maria na razie jak burza. Tylko cztery gemy oddane Davenport i trzy Vesninie. Żeby ograć w Melbourne Maryśkę trzeba po drugiej stronie siatki wystawić znacznie mocniejszą rywalkę. H2H 8:2 dla Szarapowej.
Williams S. - Vaidisova N. typ 1 - 1,35
Ale o co chodzi? Czemu ten kurs taki wysoki? Vaidisova to bardzo dobra tenisistka, ale to jednak już tylko zaplecze tych najlepszych czterech, pięciu zawodniczek. Serena i w deblu i singlu śmiga aż miło. Nie słyszałem też żeby coś jej dolegało. Kurs 1,10 no może 1,15 powinien być wystawiony, no ale nie 1,35. Trzy razy grały ze sobą i nigdy Nicole nawet seta nie urwała. No chyba, że jest coś o czym nie wiem...
Jankovic J. - Dellacqua C. (-1.5/+1.5) typ 2 - 2,00
Po stronie ofiar Dellacqua już Schnyder i Mauresmo, a to już podpowiada, że jej wyśmienita gra raczej przypadkowym wybrykiem nie jest. Jankovic męczy się niemiłosiernie z zawodniczkami, które w tamtym roku o tej samej porze opykałaby na jednej nodze. Skoro Jelena traci seta z Paszek i Razzano, ciężkie chwile przeżywa przez jakiś czas też z Gallovits, to nic nie wskazuje na to, że dziś pójdzie znienacka gładko. Jeśli gdzieś szukać dziś niespodzianki to pewnie właśnie w tym meczu. Istotne też jest to, że zawodnikom gospodarzy ściany zwykły pomagać...
Davydenko N. - Youzhny M. typ 2 - 2,10
Mecz dnia! Jużny w formie wyśmienitej. Kapitalny turniej w Adelajdzie, gdzie Misza miażdży w finale samego Nadala oddając mu w meczu jednego (!) gema. Jak burza też na razie w Melbourne. Nawet wielkolud Karlovic nie umiał go serwisem postraszyć, a wręcz odwrotnie było. Mało psuje Michaił, a do tego aplikuje rywalom całą masę kończących uderzeń. Aż miło się przegląda jego pomeczowe statystki. Jużny to świetna gra kątowa i przede wszystkim ogromna dynamika w uderzeniach (niektórzy zachwycają się też jego mądrością taktyczną, ale ja mam na ten temat zdanie ciut odmienne). Michaił w zasadzie unika gry obronnej, on kocha atakować, być w ofensywie. Mikołaj jak na razie w Australii jeszcze godnego siebie rywala nie miał. Ale z tego co dotychczas widziałem, to po pierwsze brakuje zdecydowanie serwisu, po drugie za dużo głupich zagrań. Niby solidnie, ale bez błysku. Bez tego błysku, który tak widać w grze Jużnego. Na chwile obecną Misza w zdecydowanie lepszej formie. I dlatego, moim zdaniem, to Jużny powinien być wystawiany w tym spotkaniu w roli faworyta. A że buki wystawiły kursy odwrotnie to już tylko i wyłącznie ich problem. Ja biorą Jużnego z pocałowaniem ręki i w sumie jestem o ten typ bardzo spokojny...
Tsonga - Garcia-Lopez 2 4,6 widać Tsonga poprawił bardzo swoją grę Simon (+8,5 gema) - Nadal 1 1,93 kurde 9-cioma przegrał
Ferrer - Ferrero 2 2,76 Ferrero grał świetnie z Nalbandianem. Nie dał mu w ogóle się rozkręcić, uderzał mocno i zarąbiście celnie a w dodatku pod ostrymi kątami. Jest w dobrej formie i widać to po jego zachowaniu: uśmiecha się, czerpie radość z gry, nie frustruje się, jest spokojny i bardzo pewny siebie. Po prostu wie, że jest w formie a jeśli on to wie to mnie nie trzeba więcej. Z drugiej strony garbaty Ferrer zGrajek porządny, ale wcale nie jakiś dominator. Przypomnę, że Ferrero był nr 1 w 2003 roku i pamięta takich graczy jak choćby Ivanisevic i swego czasu był bardzo dominującym zawodnikiem. Możliwe, że przeżyje swoją drugą młodość, no ale na to trzeba poczekać. Nie mniej jednak po tym co zobaczyłem z Nalbandianem, muszę powiedzieć, że spodziewam się bardzo dobrego sezonu z jego strony. Z drugiej strony Ferrer miał łatwą drabinkę: Roger-Vasselin, Del Potro, który skreczował i Spadea, który jest stary i nie może zrobić nic zawodnikom z pierwszej dziesiątki. Ferrer jeszcze nic nie pokazał tu w Melbourne więc nie wiem czemu bukmacherzy go tu faworyzują. Gdyby ograł choć jednego mocnego gracza to rozumiem, ale w tej sytuacji nie można nic mówić o jego formie. Kurs na Ferrero jest wg. mnie bardzo dobry, więc gram bez wahania.
PS. Jeszcze jedna ważna rzecz: Ferrer ma długie włosy a ja na takich nie stawiam
Gasquet R. - Tsonga J.-W. typ 2 - 2,50 Sharapova M. - Dementieva E. typ 1 - 1,20 Williams S. - Vaidisova N. typ 1 - 1,35 Jankovic J. - Dellacqua C. (-1.5/+1.5) typ 2 - 2,00 Davydenko N. - Youzhny M. typ 2 - 2,10
Williams S. - Jankovic J. typ 1 - 1,25
Williams idzie jak burza, Jankovic jak po grudzie. Serbka zgubiła gdzieś formę, którą tak zachwycała na początku tamtego sezonu. Już kilkakrotnie opatrzność nad nią czuwała i pozwalała jej zostać w tym turnieju. Takim tenisem, jaki aktualnie prezentuje Jelena żadnej właściwie krzywdy będącej w wyśmienitej dyspozycji Serenie wyrządzić nie może.
Youzhny M. - Tsonga J.-W. typ 1 - 1,50
I Tsonga też raczej wylatuje. Jużny gra tenis na niewiarygodnym poziomie bez względu na to, kto jest po drugiej stronie siatki. Ogrywa Nadala o żelaznych płucach i świetnie grającego kątowo, nie daję szans bombardierowi Karlovicowi, pokonuje do zera solidnego Dawidienko. Nie ma po prostu na Michaiła mocnych. Tsonga nawet grając taki mecz, jak z Murrayem czy Gasquetem niewiele zwojuje. A coś mam przeczucie, że Francuz nie wytrzyma ciśnienia i trafi mu się słabszy występ.
Williams S. - Jankovic J. typ 1 - 1,25 Youzhny M. - Tsonga J.-W. typ 1 - 1,50
Williams V. - Ivanovic A. typ 2 - 2,10
W zasadzie to tylko H2H mówi mi, żeby może dopuścić, bo cztery pojedynki grały te zawodniczki ze sobą i cztery razy górą była Venus i nawet seta Serbce nie oddała. I to trochę zmniejsza moją pewność co do tego typu, bo są nieraz przypadki, że ktoś wybitnie komuś nie leży i już. Tyle że każda seria kiedyś się kończy. Seria zwycięstw Venus nad Aną ma się duże szanse skończyć właśnie dziś. Dlaczego? Bo Amerykanka wcale tutaj nie gra jakiegoś świetnego tenisa. Widziałem ją dwa razy (w zasadzie półtora) w meczu z Mirzą i Domachowską. I w żadnym Venus nie powaliła mnie z nóg swoją grą. Oba spotkania mogła przegrać, ba, przegrała by na pewno, gdyby po drugiej stronie siatki była rywalka pokroju Ivanovic. Skoro nasza Domachowska, z całym szacunkiem do jej gry w Melbourn , potrafiła sprawić agresywną grą Amerykance tyle problemów, no to Ana swoim kosmicznym forehandem powinna po prostu zmieść ją z kortu. Jeśli Venus będzie grała tak pasywnie jak z Polką, to Ivanovic nie da jej po prostu żadnych szans. Bo żeby wygrać z Aną trzeba po pierwsze cały czas atakować, po drugie zagrać mądrze taktycznie, bo trzecie nie tarcić własnych gemów serwisowych i liczyć na słabszy gem serwisowy Any. W zasadzie żadnego z powyższych warunków Venus nie spełniała w oglądanych przeze mnie jej meczach z Mirzą i Domachowską. Serwis nie siedział, grała dziwnie wysokie piłki, często przez środek, do tego sporo błędów. Forma raczej nie na półfinał. Do tego pojawił się opatrunek na udzie Venus, a to już też sporo podpowiada. Przymykając oko na H2H gram na Serbkę!
Dwie moje ulubione tenisistki Hantuchova to taka gorsza kopia Any. Obie bardzo podobne style gry. Serwis i "killing forehand". Tyle, że to wszystko u Serbki dużo lepiej działa. Serwis jest mocniejszy i trudniejszy, a forehand, a szczególnie odwroty cross forehandowy dokładniejszy i agresywniejszy. Tylko w grze pod siatką Daniela ma nad Ivanovic zdecydowaną przewagę. Reszta atutów po stronie Any. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Dwa razy zagrały ze sobą na hardzie i dwa razy górą była Ana.
Sharapova M. - Jankovic J. typ 1 -1,15
Jeśliby ktoś mi powiedział przed rozpoczęciem AO, że Jelena dojdzie w Melbourne do półfinału, to zwyczajnie bym go wyśmiał i nazwał laikiem. Opatrzność jednak nad Serbką czuwała. Przynajmniej już dwa razy była jedną nogą poza turniejem. W ćwierćfinale ratuje ją tylko fatalna dyspozycja dnia Sereny, bo tak naprawdę to Serbka nic wielkiego nie zagrała. Sharapova ograł Henin, a to już jednoznacznie podpowiada, kto stał murowanym faworytem do wygrania całego turnieju. Marysia jeszcze w Melbourne nie straciła seta, a po stronie pokonanych takie nazwiska jak Davenport, Dementieva czy wspomniana Henin. Sprawa wygląda jednoznacznie, a kurs marnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja forum PDA/GSM Niniejszy Serwis prowadzony jest w języku polskim i adresowany do polskojęzycznych odbiorców zamieszkałych na terytoriach, gdzie korzystanie z Serwisu jest zgodne z prawem. Uczestnictwo w Serwisie jest dozwolone tylko i wyłącznie dla osób podlegających jurysdykcjom, w których uczestnictwo w Grach jest legalne. Korzystając z Serwisu, Gracz zapewnia Administratora, że uczestnictwo w Grach jest w jego jurysdykcji dozwolone i ponosi pełną odpowiedzialność przed Administratorem za prawdziwość złożonego przez siebie oświadczenia. perfumy fm, fm group