Zapraszam wszystkich do pisania analiz , przemyśleń itd na temat finałowego spotkania Euro 2008.
29 czerwca godzina 20:45 Niemcy - Hiszpania
Wysłany: 2008-06-27, 11:57
Niemcy-Hiszpania 2 2.30
W ostatnim spotkaniu na Euro 2008 zmierza sie Hiszpanie z Niemcami.Zespol Hiszpanski gra swietna ofesywna pilke co potwierdzil w spotkaniu polfinalowym z rewelacyjna Rosja ktora ogral po raz drugi na tym turnieju i to znow roznica trzech bramek (tym razem 3-0).Hiszpanie zagrali koncertowo w tym spotkaniu nie pozwalajac na zbyt wiele graczom Rosyjskim.Jedyny negatyw tamtego spotkania to kontuzja Davida Villi ktora wyklucza go ze spotkania finalowego.Natomiast Niemcy to druzyna ktora jak widac wygrywa wiele na 'styk'.Ma slaba obrone (chocby przyklad Lahma ktory z Turkami raz po raz dawal sie 'wozic' przeciwnikom).Niemcy maja swietnego "Poldiego" w ataku jednak wydaje mi sie ze z ich gra to nie wystarczy.W polfinale pokazali ze zdziesiatkowana Turcja ze i tak daleko zaszli na euro.U reprezentantow Hiszpanii powinna byc podwojna chec wygranej gdyz reprezentacja ta nie osiagnela bardzo dawno sukcesu na imprezie pokroju Euro.Sadze ze Niemcy ktorzy nie blyszcza na tym turnieju polegna w tym spotkaniu.
Dlaczego kapitan drużyny niemieckiej strzeli bramkę? - jest ponoć największą gwiazdą drużyny, zapewne dlatego, że gra poza granicami kraju w Chelsea Londyn. Tam oczywiście nie gra głównych skrzypiec, ale sezon miał udany, szczególnie końcówkę. - na boiskach Austrii i Szwajcarii spisuje się całkiem nieźle, szczególnie, że jest przecież kapitanem drużyny. Strzelił już dwie bramki z Austrią (z wolnego) na 1-0 i z Portugalią. - Klose na tych mistrzostwach trochę zawodzi, Gomez zapewne w ogóle nie wyjdzie na boisko, Podolski chyba już skończył passę (szczególnie, że jak nie strzeli, to Villa będzie królem), Schweinsteiger już pobłyszczał, Lahm ewentualnie... Najbardziej doświadczonym w ofensywnej formacji jest Ballack i to właśnie na niego stawiam w wielkim finale.
Niemcy - Hiszpania - więcej bramek - 2 połowa - 2.1
- Niemcy przede wszystkim znani są z gry do końca i mobilizacji w końcówce spotkania (chociaż podczas tych mistrzostw Turcy bardzo chcieli im dorównać). Pokazali to podczas spotkania z Turcją. - Statystycznie: z Polską [ilość bramek w 1. połowie/ilość w 2.] 1/1 z Austrią 0/1 z Chorwacją 1/2 z Portugalią 3/2 z Turcją 2/3 - Statystycznie Hiszpanie: z Rosją 2/3 ze Szwecją 2/1 z Grecją 1/2 z Włochami 0/0 z Rosją 0/3 - Statystyki mówią same za siebie, więc zagłębiać się w to nie musimy. To mecz o sporą stawkę (w końcu o mistrza), więc pierwsze połowa będzie rozgrywana ostrożniej. Kurs ładny, można spróbować.
_________________ Tommy Haas || Owen Hargreaves || Thiemo De Bakker || Oleksandr Dolgopolov JUNIOR || Marcin Gawron || Jerzy Janowicz || Grzegorz Panfil || Michał Przysiężny || Agnieszka Radwańska || Katarzyna Piter || Maria Jose Martinez-Sanchez || Chris Bosh || Dustin Brown || Phillip Petzschner || Alexander Waske
Pomimo, że niższy kurs buki oferują na under, wydaje mi się, że i w tym meczu, podobnie jak w półfinałach będzie sporo bramek a przynajmniej trzy. Niemcy grają bardzo średnio w obronie, do tego w końcu zaskoczył Lehmann i każda sytuacja pod bramką Niemców powodowała u każdego, kto był tego dnia za Niemcami przyspieszone bicie serca (u Pani siedzącej obok, zakrywanie oczu moją dłonią ). Pomimo, że tylko raz mecz w grupie Niemców zakończył się overowo, to ćwierćfinał jak i półfinał zakończyły się aż pięcioma bramkami. U Hiszpanów sytuacja ma się odwrotnie, bo wszystkie mecze w grupie zakończyły się minimum trzema bramkami i tylko w ćwierćfinale z Włochami, nzagrali defensywnie mecz zakończył się bez bramek. Myślę, że pierwsza połowa nie przyniesie wielu bramek, wydaje mi się za to, że w drugiej połowie padną bramki, co w sumie da upragniony over. Obie drużyny dysponują bardzo silną ofensywą i błędy obrońców muszą naprawiać napastnicy (i pomocnicy). Liczę na wysoką skuteczność i ofensywny futbol.
Szczerze polecam, Mateusz Borek
Ostatnio zmieniony przez cypher 2008-06-28, 00:02, w całości zmieniany 1 raz
obst_FAN [Usunięty]
Wysłany: 2008-06-28, 00:37
Niemcy - Hiszpania 29/06/2008 g. 20:45 Ernst Happel Stadion, Wiedeń
Zapowiada się fantastyczny finał, bo trzeba przyznać, że Niemcy w fazie pucharowej grają naprawdę ciekawą piłkę, a przede wszystkim skuteczną. 6 bramek w dwóch meczach i to o stawkę to naprawdę dużo. Hiszpanie trochę słabiej, ale z Włochami to nie wiem kto by się przebił i bramkę strzelił...
Ciężko mówić o czymkolwiek w tym spotkaniu, bo większość z nas oglądała wszystkie mecze i zna 99% zawodników biegających po boiskach. Jedyne co trzeba podkreślić, to brak Davida Villi. Reszta zawodników sprawna i gotowa i dlatego będzie to widowisko na miarę finału EURO!
Nie liczę na grad bramek jak w ostatnich meczach Niemców. Nie liczę też na 3:0 w wykonaniu Hiszpanów. Nie zmienia to jednak faktu, że bramki w tym meczu będą z pewnością.
Jak dla mnie defensywa Hiszpanii jest mocniejsza od defensywy Niemieckiej, bo w grze obronnej ani Lahm nie dorównuje Ramosowi, ani Metzelder Puyolowi... tak można wymieniać i wymieniać. Obronę lepszą ma Hiszpania.
Pomoc to klucz do zwycięstwa i tu już trudniej o wskazanie faworyta. Starcie Fringsa z Senną jako defensywnych... będzie co podziwiać. Silva bardziej ruchliwy niż Ballack, ale Poldi i Bastian równie niebezpieczni jak Iniesta i Xavi. Jak dla mnie remis.
Atak w Hiszpanii osłabiony brakiem Villi, ale Torres i Guiza, bo mam nadzieję, że tak wystąpią jest wystarczająco mocny. Klose nic nie pokazał na tym turnieju. Wskazanie na Hiszpanię.
O bramkarzu wolę nie wspominać, bo nie chcę ośmieszać Lehmanna...
Marginalne zwycięstwo Hiszpanii to jest to na co liczę. 2:1 będzie w sam raz Polecam typ na handicapowy remis @ 4.00 i over 2.5 @ 2.00
TYP: Hiszpania @ 2.40
PS: Wybaczcie skrócenie analizy do minimum, ale niestety padam na pysk a o 5 rano muszę wstać i nie ma mnie do poniedziałku. Powodzenia i miłego oglądania!
Wysłany: 2008-06-28, 08:49
Niemcy - Hiszpania Połowa czasu/wynik końcowy 2/2 3,80
Juz jutro na stadionie Ernsta Happela w Wiedniu podopieczni trenera Joachima Loewa zagrają z Hiszpanią. Niemcy w tym turnieju nie zachwycili swoja grą i to aż dziw bierze ze zarają w finale. Poza meczem z Portugalią gdzie zagrali dobrze nie pokazali nic szczególnego a zwłaszcza dziurawa obrona i bardzo słaby bramkarz. W półfinale pokonali Turków tylko dzieki wielkiemu szczęściu bo to Turcy dominowali cały mecz mimo iż w ich druzynie nie mogło wystapic wielu zawodników. Natomiast Hiszpanie grają bardzo dobrą ofensywna piłkę co pokazali w półfinale pokonując Rosję az trzy do zera. W finale nie zagra najprawdopodobniej najlepszy strzelec Hiszpanii David Villa który w tym turnieju zdobył cztery bramki i prowadzi w klasyfikacji najlepszych strzelców. Trener Hiszpanów nie ma sie jednak co martwić gdyz na ławce rezerwowych ma równie dobrych zawodników którzy w półfinale godnie zastąpili Davida. Podsumuwujac mysle iz Hiszpanie gładko wygrają z Niemcami w finale bo ileż mozna mieć szczęścia?? Kurs na HT/FT kusi więc warto zaryzykować.
Cale szczescie ze te mistrzostwa sie juz koncza. Nedza, cos jak impreza sprzed 4 lat, ladny futbol okazyjnie, glownie taktyka, dyscyplina, zero polotu w grze(moze poza meczem Rosji). Ogolnie meczarnia do ogladania(tak jak mecz Hiszpania - Wlochy). Przebrnalem przez te mecze, ale jak w takim kierunku zmierza futbol to nastepne EURO sobie odpuszcze, w porownaniu z MS przynajmniej troche egzotyki, a w Europie wiekszosc gra cholernie nudny futbol. Przypominam sobie imprezy z lat 90tych to przepasc jesli chodzi widowisko. Dlatego cale szczescie ze ta impreza sie konczy
W samym finale Niemcy ktorzy rozegrali jeden dobry mecz z Portugalia, poza tym meczem graja koszmarnie, sporo szczescia i sa w finale. Wystarczy ze Niemcy zagraja podobnie jak Wlosi i Hiszpanie znwou nie beda w stanie stworzyc ani jednej sytuacje. Pomimo ze Niemcy prezentuja sie naprawde slabo, a Hiszpania wyglada lepiej na ich tle, nie zdziwie sie jak to Szkopy wygraja. Kibicuje Hiszpani, ale zapowiada sie kolejny nudny mecz jak Hiszpanow z Wlochami
Wysłany: 2008-06-29, 00:34
Germany - Spain DW: 0-0 8,0 (iw)
Myślę ,że za drobniejsze można zaryzykować ...Jak wiadomo finały bardzo często rządzą się swoimi prawami .Prawem na ten finał dla mnie zdaje się być nudny mecz ,gdzie zarówno Niemcy jak i Hiszpanie nie podejmą większego ryzyka .Za pewne od samego początku Niemcy nastawią się na grę z kontry i dadzą pograć Hiszpanii ,ale tylko do 30 metra od własnej bramki .Natomiast Hiszpania świadoma siły Niemców i szybkich kontr w wykonaniu tego zespołu (już kilka bramek po kontrach na tych mistrzostwach strzelili) z pewnością nie otworzy się zbytnio i przy ataku pozycyjnym większość piłkarzy będzie operować za linią piłki .Spodziewam się wielokroć takiej sytuacji ,kiedy to Hiszpanie są w posiadaniu piłki ,a Niemcy nie chcą jakość szczególnie (na silę) jej zabrać tylko czekają na błąd i kontrę .Za pewne nie będą także faulować ,bo to ich sposób ,jedna z myśli taktycznej wpojonej przez trenera Joachima Loewa . Kolejnym argumentem potwierdzającym typ 0-0 będzie brak Davida Villi .Może się tak zdarzyć ,że zastąpi go Xabi alonso i Hiszpanie w pomocy zagrają 5 zawodników ,by zagęścić środek pola .Wydaje mi się ,ze tak właśnie postąpi Aragones ,mając świadomość tego ,ze ewentualna strata bramki może podłamać jego zespół i 'ponieść' pewnych Niemców. Myślę, że będzie to mecz z optyczną przewagą Hiszpanii ,jednak bez fajerwerków ,gdzie w większości ataków braknie ostatniego podania. Zapewne większość piłkarzy będzie miało w głowie przede wszystkim nie stracić gola .Nie zdziwi mnie 0-0 i karne ,piłkarze też z takim nastawieniem i asekuracją mogą wyjść na ten finał .
Mam nadzieję ,że Niemcom po raz kolejny się nie potarci ...
Wysłany: 2008-06-29, 16:50
Kto będzie prowadził po pierwszej połowie? 1 X 2 Niemcy - Hiszpania TYP:X kurs 1.90
Finał Euro 2008. Stawiam na remis po pierwszej połowie bo spodziewam się bardzo wyrównanego spotkania. Ranga tego meczu jest ogromna i obie „11” na pewno nie rzucą się od początku do ataku. Będą próbować zaskoczyć czymś rywala ale jednoczesnie pamiętając o obronie i na niej się skupiać. Dla mnie w I połowie będę „piłkarskie szachy”, bo nikt nie podejmie się ryzyka i jakiś szaleńczych akcji. Zespół, który pierwszy straci bramkę w tym spotkaniu będzie musiał ją odrobić i wtedy może zacznie się mecz . W I połowie przewiduję raczej ataków pozycyjnych, długich piłek i zaciętej gry. Jak ktoś powiedział : finałów się nie rozgrywa, finały się wygrywa.
Niemcy - Hiszpania Połowa czasu/wynik końcowy 1/X 13,0 iw
Dziś Wielki Finał Euro. Te mistrzostwa troche mnie zawiodły. Piłka stała się za bardzo defensywna i większość drużyn myśli żeby nie stracić bramki niż strzelić. Jednak Hiszpania pozostawiła po mnie dobre wrażenie. Wygrali łatwo grupę strzelając w niej aż 8 bramek. W 1/4 stoczyli ciężki bój z Włochami z którego awansowali po rzutach karnych a w półfinale okazali się o 2 klasy lepsi od jednej z najładniej z grających drużyn na tym EURO - Rosji. Niemcy jednak także nie byli słabą ekipa jak wszyscy piszą. W grupie nie szło im najlepiej i awans zapewnili sobie dopiero w ostatnim meczu z Austrią. W fazie pucharowej pokazali jednak że są drużyną która potrafi strzelać bramki i walczyć do końca. Oba zwycięstwa po 3-2 pokazują że mają dobry atak ale i słabą obronę która lubi popełniać proste błędy. Dziś typuje, ze po pierwszej połowie prowadzić będą Niemcy. Po przerwie Hiszpanie będą zmuszeni zaatakować i zdobędą bramkę wyrównującą.
Niemcy - Hiszpania Ilość żółtych kartek*0:4 1,70 Interwetten
*Dwa razy żółtą kartke dla jednego gracza (żółtą/czerwoną) = 1 żółta!!
Interwetten na ten finał proponuje nam wiele zakładów, jednak większość z nich to prawdziwa loteria i każdy rezultat jest możliwy. Mi spodobał się ten na ilość żółtych kartek. Śledząc poczynania ekipy Niemiec i Hiszpanii możemy zobaczyć, że obie ekipy grają czysto i nie dostają wielkiej ilości kartek. Poniżej przedstawię ile żółtek we wcześniejszych spotkaniach dostały interesujące nas zespoły.
Niemcy - Polska 1 kartka Niemcy - Chorwacja 3 kartki (w tym jedna czerwona) Niemcy - Austria 0 kartek Niemcy - Portugalia 2 kartki Niemcy - Turcja 0 kartek
Jak widać drużyna niemiecka w ciągu 5 spotkań otrzymała 5 żółtych i 1 czerwoną kartkę. Średnio wychodzi jedna żółta kartka na mecz.
Podobnie jak drużyna niemiecka, Hiszpanie w ciągu 5 spotkań otrzymali 6 żółtych kartek. Średnio wychodzi ponad jedna żółta kartka na mecz. Oba zespoły nie grają brutalnie. Zdarza się sfaulować, zagrać niezgodnie z przepisami, ale są to pojedyncze przypadki. Zawodnicy w większości wypadków potrafią powstrzymać swoje emocje, ta sztuka nie udała się tyko Schweinsteigerowi, który odepchnął przeciwnika i otrzymał czerwoną kartkę. Arbiter dzisiejszego spotkania Włoch Roberto Rosetti do tej pory sędziował trzy mecze podczas Euro. Pokazał w nich 11 kartek, średnio ponad 3 w jednym spotkaniu, ale w zakładzie dopuszczalna ilość żółtych kartek wynosi cztery. Zarówno w jednym jak i w drugim zespole grają zawodnicy światowego formatu, wielokrotnie grali o wielką stawkę, to nie jest pierwszy ważnym mecz w ich karierze, gdzie będą oglądać ich miliony osób. Właściwie wszyscy zawodnicy są do tego już przyzwyczajeni. Liczę na znakomite widowisko, które będziemy długo wspominali z dużą ilością goli, bez fauli, nieczystych zagrań i innych złośliwości
Po niezwykle pasjonujących mistrzostwach czas na finał, który mam nadzieję, że będzie jak ta wisienka na torcie Liczę, że będzie porywającym i emocjonującym widowiskiem, w którym losy zwycięscy będą się ważyć do samego końca. No i ... że wygra Hiszpania Dlaczego uważam, że wygrają Hiszpanie? W przekroju całych ME są najrówniej grającą drużyną, nie przegrali dotychczas żadnego meczu (jak pamiętamy Niemcy mieli wpadkę z Chorwacją - 1-2). Co bardzo ważne, wszystkie ich zwycięstwa - zarówno w grupie, jak też w fazie pucharowej - były całkowicie zasłużone. Nie można tego powiedzieć o grze Niemców. Tym zdarzały się mecze, w których w opinii wielu nie zasłużyli na zwycięstwo. Wspomnę tutaj chociażby ich ostatni mecz z Turkami. Nie można jednak Niemców lekceważyć i uznać Hiszpanów za zdecydowanego faworyta. Podopieczni Loewa przede wszystkim grają bardzo skutecznie, są też dobrze przygotowani kondycyjnie. Wydaje mi się jednak, że te atuty nie pozwolą im górować w tym meczu nam podopiecznymi Aranogesa. W grze Hiszpanów nie dostrzegaliśmy praktycznie momentów kryzysowych, więc niewiele wskazuje, żebyśmy mieli je także zobaczyć dzisiaj - jestem przekonany, że wytrzymają ten mecz kondycyjnie. Na skuteczność Niemców dobrym lekarstwem zaś powinna być zgrana formacja obrona z fenomenalnym Casillasem, a dodatkowo dobrze funkcjonująca linia pomocy z niesamowicie skutecznym w rozbijaniu ataków rywali Senną O zwycięstwie Hiszpanów powinien przesądzić ich polot w akcjach ofensywnych, którego wrażenie dodatkowo spotęguje nam mała zwrotność środkowych obrońców niemieckich. Uważam, że Hiszpanie są w stanie kontrolować ten mecz przez 90 minut i zakończyć go zwycięsko Oby tylko sędziowie im nie przeszkodzili w sięgnięciu po ten zasłużony tytuł ...
Germany - Spain (How many goals) 3 or more 2,00 Interwetten
Dużo już zostało napisanego o tym spotkaniu, wiele ciekawych typów już tutaj podano. Wydaje mi się, że wartym polecenia typem na to spotkanie będzie typ spełniający poniekąd marzenia wielu fanów - typ, którego ewentualna trafność zapewni wielkie emocje w tym finale i wiele goli. Chodzi mi oczywiście o over 2,5 gola w tym meczu Dlaczego mają paść więcej niż 3 gole w tym meczy? Przyjżyjmy się wynikom obu drużyn.
Niemcy: 2-0 z Polską 1-2 z Chorwacją 1-0 z Austrią 3-2 z Portugalią 3-2 z Turcją Jak widać sposobu na Lehmana (i niezbyt pewnie grającą obronę Niemców) nie znaleźli tylko zawodnicy z ekip dwóch wyraźnie najsłabszych rywali Niemców na tych ME (przykro tak pisać o Polakach ), w pozostałych zaś spotykaniach padały wyniki overowe.
Hiszpania: 4-1 z Rosją 2-1 ze Szwecją 2-1 z Grecją 0-0 z Włochami 3-0 z Rosją Overa nie było tylko z mistrzami obrony - Włochami
Podsumowując - wydaje mi się, że wielce prawdopodobne jest, że zobaczymy dzisiaj 3 lub więcej bramek. Zadbają o to głównie Hiszpanie, chociaz Niemcy też pewnie ukłują (chociażby ze stałego fragmentu gry).[/b]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja forum PDA/GSM Niniejszy Serwis prowadzony jest w języku polskim i adresowany do polskojęzycznych odbiorców zamieszkałych na terytoriach, gdzie korzystanie z Serwisu jest zgodne z prawem. Uczestnictwo w Serwisie jest dozwolone tylko i wyłącznie dla osób podlegających jurysdykcjom, w których uczestnictwo w Grach jest legalne. Korzystając z Serwisu, Gracz zapewnia Administratora, że uczestnictwo w Grach jest w jego jurysdykcji dozwolone i ponosi pełną odpowiedzialność przed Administratorem za prawdziwość złożonego przez siebie oświadczenia. perfumy fm, fm group