Wysłany: 2007-03-19, 16:21 Język komentatorów sportowych
Moi drodzy mam prośbę Mój temat na prezentację z polskiego na maturę brzmi "Język komentatorów sportowych. Dokonaj analizy na podstawie zgromadzonego materiału." i tu pojawia się moja prośba o pomoc. Nie znacie jakiś książek, gdzie wspomniane byłoby cokolwiek o komentatorach lub jakieś ciekawe artykuły w internecie, jakieś felietony itp? Z góry dzięki za pomoc, bo mam już zgromadzone sporo komentarzy, ale przydało by się coś "literatury" do tego .
Sami pisać, a nie tu jakieś propozycje. Kolega grzecznie pyta, bo chce SAM napisać, a wy tu o kupowaniu. To nielegalne, na allegro sprzedawali we wrześniu, a potem allegro musiało zlikwidować takowe aukcje
_________________ Tommy Haas || Owen Hargreaves || Thiemo De Bakker || Oleksandr Dolgopolov JUNIOR || Marcin Gawron || Jerzy Janowicz || Grzegorz Panfil || Michał Przysiężny || Agnieszka Radwańska || Katarzyna Piter || Maria Jose Martinez-Sanchez || Chris Bosh || Dustin Brown || Phillip Petzschner || Alexander Waske
Wysłany: 2007-03-19, 23:02
Ja tam sie nie znam ale jedynymi komentatorami sportowymi, którzy są warci aby znaleźć się w Twojej pracy mogą być Bohdan Tomaszewski i Jan Ciszewski. Ten pierwszy z tego co wiem napisał kilka książek. Do bibliografii w licencjacie ja wszystko pchałem Dla mnie to wzory komentowania wydarzeń sportowych. Jakby coś to możesz o nich w pracy wspomnieć.
Powodzenia.
_________________ "Jeszcze nigdy tak nie byÂło,Âżeby jakoÂś tam nie byÂło." JĂłzef Szwejk
obst_FAN [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-19, 23:52
tylko nie zapomnij o Andrzeju Zydorowiczu
A tak poważnie to Darecki ma rację - chociaż porównaj obecnych pseudo-komentatorów (może poza Borkiem i Smokowskim) do tych dwóch geniuszy (szczególnie Ciszewski). Wiem, że Twoja praca powinna się opierać o teraźniejszość, ale może jakoś dodatkowo zapunktujesz u... "dojrzalszej" części komisji
Hmm dla mnie tenisowym guru-komentatorem jest Karol Stopa.
_________________ Tommy Haas || Owen Hargreaves || Thiemo De Bakker || Oleksandr Dolgopolov JUNIOR || Marcin Gawron || Jerzy Janowicz || Grzegorz Panfil || Michał Przysiężny || Agnieszka Radwańska || Katarzyna Piter || Maria Jose Martinez-Sanchez || Chris Bosh || Dustin Brown || Phillip Petzschner || Alexander Waske
FC Bayern - Stern des Südens ♥♥♥♥♥
jacekb1 [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-20, 20:59
Szaran za błedy "Andreas Kutel" ,Szpaku za poczucie humoru "Puścił Bąka lewą stroną" , Borek za profesjonalizm, Zydorowicza bym tu nie uwzgelniał,bo człowiek wogóle nie przeżywa wydarzeń sprotowych , Stopa jak najbardziej,ale tylko tenis....ale tak jak wspominał Darecki Jan Ciszewski to był wzór komentatora
obst_FAN [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-20, 21:43
gromsky86 napisał/a:
Zydorowicza bym tu nie uwzgelniał
A to akurat był żart, bo dla mnie Zydorowicz to była jedna wielka pomyłka komentatorstwa sportowego
Dzięki za podpowiedzi Darecki, FAN o to właśnie chodziło,a nie o propozycje napisania prezentacji , jak ktoś jeszcze coś ma niech napisze
NeC - nie zapomnij o nestorze polskich sprawozdawco Boganie SP. Ciszewskim... To on prowadzil komentarz z Monachium... Jest to Numer 1 w polskiej sprawozdawczosci, Poza tym, nie zapomnij o Bogdanie Tomaszewskim, drugi - po Ciszewskim..
Mam nadzieje, ze nazwiska - beda pomocne Tobie w pracy... reszte znajdziesz w google..
Powodzenia
Po ocenie pracy - nie wstydz sie i podaj, jak zostala odebrana..
Zobacz, ze polowa forum, "pracuje" nad ta praca... :cwaniak2:
teraz wiecie, gdzie zawsze pomoc mozna znalezc.. :tak:
Nie mam głowy do nazwisk ale zapadł Mi w pamieCi komentator który prowadziłkilka lat temu lige swiatowa jesli dobrze pamietam to zmarł. Pasowało by go uchwycić fajnie by było zrobic tez działw twojej pracy z wpadkami komentatorów ^^
Ps. Ja prace kupiłem na swoja matura za 50 zł W Sączu najtaniej ^^
Wysłany: 2007-03-25, 13:45
Wesley napisał/a:
NeC - nie zapomnij o nestorze polskich sprawozdawco Boganie SP. Ciszewskim... To on prowadzil komentarz z Monachium... Jest to Numer 1 w polskiej sprawozdawczosci
Bogdan Ciszewski?
Wesley napisał/a:
Poza tym, nie zapomnij o Bogdanie Tomaszewskim, drugi - po Ciszewskim..
Bohdanie..
ChICK3n napisał/a:
Nie mam głowy do nazwisk ale zapadł Mi w pamieCi komentator który prowadziłkilka lat temu lige swiatowa jesli dobrze pamietam to zmarł.
Zdzisław Ambroziak.
_________________ "Jeszcze nigdy tak nie byÂło,Âżeby jakoÂś tam nie byÂło." JĂłzef Szwejk
Dziękuje wszystkim za pomoc, znalazłem pare tytułów, lecz książki te są bardzo trudno dostępne. Dotychczas zdobyłem jedną książkę Bohdana Tomaszewskiego, ale myślę, że się uda. Pada tu wiele podpowiedzi i dziękuje za nie prezentacje mam już wszystko obmyślane, dużo komentarzy w mp3, łącznie z wpadkami bo to też będzie w mojej prezentacji. O wielkich komentatorach i sprawozdawcach również nie zapomniałem i znajdą się oni w mojej prezentacji. Dam znać jak to zostanie ocenione jak ktoś zna jeszcze jakieś książki to pisać i jeszcze raz dzięki za dotychczasową pomoc ;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja forum PDA/GSM Niniejszy Serwis prowadzony jest w języku polskim i adresowany do polskojęzycznych odbiorców zamieszkałych na terytoriach, gdzie korzystanie z Serwisu jest zgodne z prawem. Uczestnictwo w Serwisie jest dozwolone tylko i wyłącznie dla osób podlegających jurysdykcjom, w których uczestnictwo w Grach jest legalne. Korzystając z Serwisu, Gracz zapewnia Administratora, że uczestnictwo w Grach jest w jego jurysdykcji dozwolone i ponosi pełną odpowiedzialność przed Administratorem za prawdziwość złożonego przez siebie oświadczenia. perfumy fm, fm group