Do play-off awansuję 12 najlepszych zespołów podzielonych na cztery grupy, gospodarzem turnieju będzie drużyna, która zajęła najwyższe miejsce w pierwszej fazie rozgrywek.
A: 1,8,12 B: 2,7,11 C: 3,6,10 D: 4,5,9
półfinały A-D, B-C do 2 zwycięstw, pierwszy mecz u siebie gra drużyna która miała wyższe miejsce w pierwszej fazie rozgrywek.
Dziś o godzinie 18:00 dojdzie do spotkania pomiędzy drużyna aspirująca do mistrzowskiego tytułu, a drużyną, która by chciała zagrać chociaż w Play-Off. Valentina to typowy średniak we włoskiej lidze siatkówki, natomiast Cuneo to bardzo ślina drużyna, która chce powalczyć z Trentino. Drużyna gości w tym sezonie pozyskała bardzo dobrego atakującego właśnie z Trentino jest nim Vissotto. Bardzo wysoki dobrze wyszkolony technicznie brazylijczyk to on właśnie w tym sezonie ma być główny motorem napędowym drużyny. Cuneo posiada dobrego rozgrywającego jest nim Grbic, który ma bardzo duże doświadczenie. Kolejnym dobry zawodnikiem jest środkowy Mastrangelo. Zaś w drużynie gospodarzy ciężko znaleźć jakiegoś wybitnego zawodnika, moim zdaniem wszyscy tam grają na jednym poziomie nie ma jakiegoś wybitnego gracza. W pierwszej kolejce włoskiej ligi Cuneo bez problemów wygrała u siebie 3-0 z Verona. Valentina sprawiła sobie w pierwszej kolejce aż 2 punkty wygrywając na wyjeździe 3-2 z San Guistino. Moim zdaniem jedyne na co w dzisiejszym meczu będzie stać gospodarzy to wygranie 1 set, lecz liczę na wynik 3-0 dla Cuneo.
Ravenna kadrowo jest bardzo przeciętna, do tego w pierwszej kolejce nie było dwóch przyjmujących przez co na z konieczności na tej pozycji zagrał Gruszka (Roberts i Quiroga byli na mistrzostwach kontynentu). Nie wykluczone, że w tej kolejce też zaistnieje taka potrzeba. Efekt był taki, że Ravenna przegrała z Macerata 3-1. Modena zaczęła od wygranej 3-1 z mocną kadrowo Romą. Modena ma fajny skład - na rozegraniu Esko, a na skrzydłach Dennis, Kooy i Anderson, którzy stanowią ogromną siłę ataku. Dokładając do tego solidny środek (Sala, Yosifov) i Manira na libero wychodzi nam bardzo dobry skład, który będzie walczyć o puchary. Takie mecze jak ten po prostu muszą wygrywać.
Dziś w ramach drugiej kolejki włoskiej ekstraklasy siatkarzy zostanie rozegrane spotkanie pomiędzy beniaminkiem CMC Ravenna a Casa Modena, klubem posiadającym potencjał i możliwości do gry o medale w rozpoczętym sezonie. W pierwszej kolejce siatkarze gospodarzy rozegrali wyjazdowy pojedynek z Lube Banca Marche Macerata, sukcesem jest fakt, że urwali tam jednego seta, w pozostałych partiach nie mieli nic do powiedzenia. Fantastycznie radził sobie Savani, grając z 90% skutecznością ataku oraz równie dobrze na przyjęciu, swoje dołożyli także Omrcen, Parodi oraz Podrascanin. Grali luźno na bdb przyjęciu zagrywki, równie skutecznym ataku i bloku. Z kolei wśród graczy Ravenny pierwsze skrzypce w ataku grali środkowi bloku, Stefano Mengozzi oraz Theodore Brunner, pozostali zawodnicy poniżej oczekiwań, grający na pozycji przyjmującego Piotr Gruszka nie radził sobie perfekcyjnie z odbiorem serwisu, rzadko punktując także w ataku. Być może nieco lepiej gra będzie wyglądać po powrocie z Mistrzostwa Ameryki Południowej Argentyńczyka Ricardo Quirogi, jednakże nie na tyle by nawiązać równorzędną walkę z dzisiejszym rywalem. Siatkarze Modeny pokonali na starcie sezonu M. Roma Volley 3-1, będąc tylko w pierwszym secie nieznacznie gorszym. Choć przyjęcie było na dość przeciętnym poziomie to jednak siła ataku zdecydowanie na korzyść Casy. Na szczególną uwagę zasługuje postawa w ataku Dicka Koya, ponad 80% skuteczności robi wrażenie, dobrze wypadł także doświadczony środkowy Andrea Sala oraz solidnie punktujący Matthew Anderson. Konkludując, goście to na pewno zespół bardziej doświadczony z klasowym rozgrywającym Finem Mikko Esko a także ze sporymi aspiracjami więc jeśli tylko narzucą nowicjuszom swoje warunki gry od początku pojedynku nie powinni mieć żadnych problemów z trzypunktowym zwycięstwem.
Ostatnio zmieniony przez Mefo 2011-10-07, 19:53, w całości zmieniany 1 raz
Mistrz Włoch jedzie do Piacenzy, po kolejną pewną wygraną. Goście jak na razie w lidze odnieśli pewne zwycięstwa z Acqua Paradiso Monza Brianza i Fidią Padova, po 3:0. Najlepiej w tych spotkaniach pokazał się Bułgar Matey Kaziyski. Gospodarze jak na razie mają na swoim koncie jedną porażkę. Przegrali na inaugurację ligi na wyjeździe z beniaminkiem ligi Fidią Padova 3:0. Z tą samą Fidią z którą Trentino wygrał gładko 3:0. W poprzednim sezonie Itas Diatec Trentino pewnie wygrało w Piacenzy w trzech setach. Dziś powinno być podobnie i żadnej sensacji nie będzie. Nawet przy przegranej przez gości seta typ wciąż może wejść.
Trzecia już kolejka włoskiej A1 siatkarzy w dużej mierze zostanie rozegrana w dniu dzisiejszym. W jednym ze wieczornych pojedynków zmierzą się drużyny z Modeny oraz Monzy. W obecnej formie faworyta należy upatrywać w drużynie gospodarzy, jednakże problemy kadrowe podopiecznych Daniele Bagnoli nie pozwalają już z takim optymizmem skłaniać się ku ich wygranej. Siatkarze Casy po dwóch wygranych: z Roma Volley 3-1 oraz beniaminkiem z Ravenny 3-0 plasują się w czołówce tabeli, z kolei zawodnicy Modeny nie mieli nic do powiedzenia w starciu z mistrzem kraju, by w kolejnej rundzie zgarnąć trzy oczka w rywalizacji z kolejnym nowicjuszem Fidia Padova. W dzisiejszym meczu wśród graczy włoskiego szkoleniowca zabraknie środkowych, z powodu kontuzji wykluczeni z gry zostają Viktor Yosifov oraz Marco Cosimo Piscopo natomiast choroba nie pozwala na grę doświadczonego Andrei Sala. Zabraknie przede wszystkim bardzo dobrej jak i skutecznej gry na siatce byłego zawodnika Trentino, pozostali dwaj może nieco gorzej spisywali się w ataku ale za to solidnie punktowali blokiem. Wobec tego Mikko Esko będzie musiał liczyć na skuteczną grę pozostałych zawodników. Przyjmujący Dick Kooy oraz Matthew Anderson w ataku radzą sobie dobrze choć trochę gorzej wygląda przyjęcie zagrywki; ważne także by na poziomie zagrał Dennis Angel, który w Ravennie spisał się lepiej niż w pojedynku z Roma. Po drugiej stornie, w ekipie Monzy dobra atmosfera z możliwościami lepszej gry i wykorzystania pewnej niedyspozycji rywala. Po słabym spotkaniu w Trentino, gdzie jedynie w miarę dobrze zagrali środkowi Konstantin Shumov oraz Simone Buti do pierwszego składu trener Emanuele Zanini wprowadził Luciano De Cecco oraz Todora Aleksieva. Dało to efekt w postaci zwycięstwa, w zasadzie kontroli wyniku przez pełen czas rywalizacji. Wyróżnić można ponownie środkowych, przeciętnie zagrali Nikic oraz Aleksiev, bez rewelacji także MVP Mauro Gavotto. Siatkarze gości pamiętają zwycięstwo w rundzie zasadniczej ubiegłego sezonu 3-1 i mając na uwadze aktualne problemy Casy są w stanie powtórzyć ten rezultat. Shumov oraz Buti będą mieli więcej swobody na siatce i zapewne częściej do nich piłki będzie posyłał rozgrywający reprezentacji Argentyny. W takiej sytuacji końcowy wynik jest sprawą otwartą a wobec tego warto skorzystać z wartościowych kursów na wygraną Acqua Paradiso.
Jak dla mnie to trochę duży kurs na Modenę. Może buki brały pod uwagę ostatni ich mecz, w którym to męczyli się z przedostatnią drużyną w tabeli. Porównywając składy zespołów znaczną przewagę mają goście tego pojedynku. Na pozycji rozgrywającego Esko prezentuje się lepiej niż jego odpowiednik w Belluno Suxho Donald. Jeśli chodzi o przyjęcie to w Modenie jest ono trochę słabsze ale za to skuteczność ataku przyjmujący mają znacznie lepszą. a pozycji przyjmującego w Modenie wyróżnia się Anderson, który dobrze i silnie zagrywa, bardzo dobrze spisuje się w ataku a także blok jest jego dobrą stroną. Porównując Dennisa do Feia to skuteczność ataku na korzyść tego pierwszego ale Fei dostaje znacznie więcej piłek i jeśli uda się Modenie podciąć mu trochę skrzydła do już nie może być ciężko Belluno ze zdobywaniem punktów. Środkowi gospodarzy w ataku spisują się średnio natomiast Sala w Modenie w ręcz przeciwnie, jego ataki są bardzo skuteczne. Podsumowując... Modena jest jak dla mnie lepsza drużyną i dziś świetne ataki oraz mocna zagrywka Dennisa i Andersona powinny poprowadzić ich do zwycięstwa w tym pojedynku.
Siatkowka Wloska Liga 20:00 29.12.2011r Padova - San Giustino typ: 2/2 3.25 Gamebookers Analiza Dziś w spotkaniu dwunastej kolejki wloskiej siatkarskiej Serie A Padova na wlasnym parkiecie podejmie druzyne San Giustino. Obie ekipy okupuja dolne rejony tabeli, zajmuja odpowiednio trzecie i drugie miejsce od konca. Padova ma na swoim koncie jak do tej pory 3 zwyciestwa, ich dzisiejsi przeciwnicy 2. Druzyna dzisiejszych gosci nie zaznala smaku zwyciestwa od 3 kolejki. Pora wiec na zwyciestwo. Druzyny ktore dzis spotkaja sie na parkiecie sa bardzo wyrownane, co pokazuje chocby tabela. Druzyna San Giustino potrzebuje jednak punktow jak wody, znajduje sie w strefie spadkowej, traci cztery punkty do bezpiecznego miejsca - wlasnie do Padovy. Ponadto widac chyba, ze ekipa San Giustino w ostatnim czasie, mimo porazek spisuje sie chyba coraz lepiej. Ekipa San Giustino urwala seta Macerata i Cuneo, natomiast San Giustino potrafilo zdobyc punkty w wyjazdowych spotkaniach z czolowka ligi - z Modeną i Monzą. Biorąc pod uwage coraz lepsza dyspozycje dzisiejszych gosci oraz to, ze druzyny posiadaja skladowo podobny potencjal szukam wyzszego kursu. Szanse oceniam w tym meczu na 45/55, a przy takim kursie na druzyne Perugii az zal byloby nie sprobowac.
Cuneo ewidentnie ostatnio spuściło z tonu. Kiepskie wyniki w lidze, do tego zostali wyeliminowani z pucharu no ale nie mogą przecież przegrywać meczu za meczem. Ze względu na te porażki kurs nam podskoczył i jak dla mnie na dzisiejszy mecz jest bardzo dobry. Porażkę w pucharze można usprawiedliwić. Brak podstawowego rozgrywającego zawsze jest dużym osłabieniem a jeśli zastępca wchodzi i nie może chodź w małym stopniu dorównać grze kolegi z pierwszego składu, to już trudno o dobry wynik. W tamtym spotkaniu do tego ważnego braku przeciwnik dołożył swoją bardzo dobrą grę i Cuneo musiało się pożegnać z pucharem. Dziś już czas na wygrana po tych wpadkach. Przeciwnik słabszy i do tego chęć zwycięstwa, dlatego skuszę się na Cuneo.
Typ: Cuneo
Padova - Verona
Padova jest tegorocznym beniaminkiem, który w swoich szeregach nie ma jakiś tam gwiazd. Skazani są na walkę o utrzymanie w tabeli. Verona natomiast posiada kilku ciekawych graczy takich jak: Kromm, Popp oraz ostatnio świetnie spisujący się na ataku Gasparini, którzy są głównymi armatami w zespole. Ostatnio bardzo dobre wyniki tego zespołu, więc i dziś powinni sobie poradzić ze słabym beniaminkiem. Obawiam się jedynie o zlekceważenie rywala, a po ostatnich batach od Trentino dziś Padova seta powinna urwać swoim rywalom. Jednak z drugiej strony w tej części tabeli w której znajduje się Verona toczy się walka o miejsce w play-off i punkty są potrzebne, ze względu na niewielkie różnice miedzy kilkoma zespołami. To powinno być główną motywacją do zwycięstwa, ponieważ ze słabymi przeciwnikami powinni zdobywać punkty.
Kursy z Expekt gdzie już mam pograne Macerate i Monze w singlach.
Jedziemy po kolei według listy... Modena to znacznie lepszy zespół niż jej dzisiejszy przeciwnik i u siebie problemów z wygraniem nie będą mieć żadnych. Po ostatnio niespodziewanej porażce dziś powinni spokojnie wygrać za trzy punkty, dlatego set dla gości w tym meczu będzie wszystkim co mogą ugrać.
Monze tak jak pisałem wyżej pograłem sam. W Latinie główną armatą jest Jarosz, który widać że teraz sobie nieźle pogrywa. W Monzie tych armat jest znacznie więcej.... Gavotto, Nikic, Conte, Rooney który ostatnio rozegrał świetny mecz, więc siła rażenia znacznie lepsza. Za rozegranie odpowiedzialny jest młody i bardzo dobry De Cecco, na środku Shumov z Butim. Po składzie widać, że w tym zespole ma kto grać i na pewno De Cecco wszystkich ich bardzo dobrze wykorzysta. Stawiam na zwycięstwo gości w tym pojedynku.
Starcie bardzo dobrych oraz sąsiadujących ze sobą zespołów Cuneo i Maceraty po raz drugi. Pierwszy pojedynek tych drużyn odbył się w tygodniu w ramach LM gdzie to Macerata dostała srogie lanie na własnym parkiecie schodzą z niego z zerowym dorobkiem setowym. Zdecydowałem się zagrać tutaj na Macerate, ponieważ jak to mówią to samo dwa razy się nie zdarza. W tym spotkaniu chęć zwycięstwa będzie wielka, ponieważ ostatnio w lidze doznali porażki z Trentino, potem w tygodniu z Cuneo no i teraz na kolejną bym nie liczył. Nadszedł czas rewanżu.... Cuneo w dalszym ciągu bez swojego pierwszego rozgrywającego a Baranowicz to nie to samo co Grbic. Jak dla mnie Macerat jest lepszym zespołem a porażka w LM była wpadką i dziś to potwierdzą.
Trentino jak wiemy jedzie z wszystkimi po kolei dlatego z dzisiejszym rywalem powinni sobie nawet zmiennicy poradzić. Nie ma co się rozpisywać o tym spotkaniu. Wszystko przemawia za wygraną gości i powinno to nastąpić po szybkich trzech setach.
Verona to kolejny zdecydowany faworyt w tej kolejce. Dziś przyjdzie im się zmierzyć z ostatnim zespołem w tabeli. Problemów nie powinni mieć żadnych, punkty dla nich są bardzo ważne, ponieważ w tej części tabeli bardzo gęsto a toczy się tam walko o udział w Play-off. Dobrze ostatnio spisujący się Gasparini wraz z Krommem i Poppem powinni gładko wygrać to spotkanie, tym bardziej na swoim terenie.
Belluno i Roma to zespoły sąsiadujące ze sobą w tabeli. Są to drużyny wyrównane, dlatego znalazłem dość dobry zakład na ten mecz w Pinnacle, na który chyba się skuszę. Jest to typ na over 3.5 w tym meczu. Jak pisałem wcześniej są to zespoły zbliżone do siebie dlatego over jak najbardziej prawdopodobny. Nie wydaje mi się, aby któryś z zespołów wygrał to spotkanie w stosunku 3-0. Do tego dodam, że w pierwszym pojedynku tych drużyn padł wynik 3-2 dla Romy, co potwierdza że są to wyrównane zespoły.
Ja tam ani na Cuneo ani na Maceratę złamanego grosza bym nie postawił zarówno dzisiaj jak i w środę. Słabe spotkanie w wykonaniu jednych jak i drugich, wynik niby 0-3 ale nie oddaję w pełni tego co się działo. Kompletnie zawiódł Savani, tak teraz patrzę w statystyki na stronie cevu, to 29% jak na tego zawodnika to jest dramat, przecież on notował wyniki +70%. Próbowano go zastąpić Kovarem, ale też lipa z tego wyszła. Dla mnie spotkanie loteryjne mimo tego, że dalej będzie rozgrywał Baranowicz, tutaj może być 0-3, 3-0 czy Bóg wie jaki wynik. Ja to przed meczem odpuszczam zobaczę jak się mecz ułoży i coś najwyżej na live spróbuje.
No i proszę, Cuneo wyciąga ze stanu 0-2 spotkanie.
Pojedynek Piacenzy z Latiną zapowiada się dość ciekawie. Oba zespoły ostatnio prezentują bardzo wysoką formę. Piacenza sezon rozpoczęła bardzo słabo, ostatnie wyniki tego zespołu pokazują że gra znacznie się poprawiła i pną się w tabeli coraz wyżej. To samo dotyczy Latiny, która już od kilku spotkań prezentuję świetną formę. Bardzo dobrze prezentuje się Kuba Jarosz, który w ostatnim spotkaniu uzyskał 62% skutecznego ataku i jest liderem zespołu. Zespoły te sąsiadują ze sobą w tabeli i posiadają taką samą liczbę oczek na koncie (23). Na pewno mają szanse jeszcze na załapanie się do strefy play-off, o co na pewno bardzo będą walczyć. Dlatego dziś dojdzie do ostrej walki bo jest to tak zwany mecz za 6 pkt, ponieważ zwycięzca odskoczy od rywala i będzie bliżej strefy (1-8). Żadnego odpuszczania na pewno nie będzie i tak jak wcześniej pisałem zespoły prezentujące na chwilę obecną wysoką formę powinny spokojnie ugrać po jednym secie w tym spotkaniu.
Ostatni mecz o puchar Włoch, więc nie będę zakładał nowego tematu i napiszę to w serie A
Trentino Volley - Lube Banca Macerata Podobnie jak mieliśmy w krótkim czasie trzy pojedynki Cuneo - Macerata tak teraz będziemy mieli "trójpak" Trentino - Macerata. Jakby nie patrzeć jest to spotkanie na szczycie we Włoszech, mimo słabszej formy w jakiej znalazło się Lube. Dla mnie faworyt tego spotkania jest jeden i to nie tylko w dzisiejszym pojedynku, ale ogólnie do wygrania LM, serie A i Pucharu Włoch. Niestety wczoraj spotkań obejrzeć nie mogłem, także będę się opierał trochę na statystykach i meczach poprzednich obydwu drużyn, mają w pamięci ostatnie "wyczyny" Maceraty. Z tego co widzę dwie armaty Maceraty dość słabo, odpowiednio 29% Savani i 38% Omrcen, ale w przypadku pierwszego to ostatnio standard, więc bardzo zaskoczony nie jestem. Zdecydowanie wynik podgonił Parodi z środkowym Podrascaninem. Trentino dość pewnie wygrało z dobrze spisującym się Belluno i to mimo nie najgorszego ataku, dlatego tym bardziej na plus takie pewne zwycięstwo. Rywali obydwa zespoły miały dość zbliżonych, choć moim zdaniem minimalnie lepiej gra ostatnio Belluno, ale to naprawdę obecnie zbliżone zespoły, więc można mieć jakieś odniesienie. Tak jak mówiłem, trochę to przewidywanie meczu po cyferkach, także jeśli ktoś oglądał i mógłby coś więcej napisać o wczorajszych spotkaniach było by fajnie, bo nie raz te cyferki potrafią zakłamać obraz gry. Podsumowując dla mnie maks 3-1 w tym spotkaniu, całkiem niedawno mierzyli się ze sobą, u siebie Macerata poległa 0-3, choć spotkanie takie łatwe jak wskazuję wynik nie było. Niby finały się ogląda a nie obstawia, kurs też jakoś zachęcające nie są, ale tutaj mimo wszystko delikatnie spróbuję.
Świetne spotkanie zarówno jednych jak i drugich, wymiana na mocne ciosy, przy takich zagrywkach trzymać takie przyjęcie wielki szacun dla jednych i drugich. Mam nadzieję, że dwa następne spotkania również będą stały na takim poziomie.
Autor otrzymał 1 Pkt. Reputacji (PR) za ten post
Ostatnio zmieniony przez MbMega 2012-02-19, 20:51, w całości zmieniany 1 raz
Wczorajszych spotkań również nie oglądałem, ale z typem zdecydowanie się zgadzam. Sam pograłem Trento -1.5. Macerata już nie prezentuje się tak jak na początku sezonu, obecnie są w słabej dyspozycji. Trentino natomiast wygrywa z wszystkimi, no ale jak by mogło być inaczej jak teraz są w świetniej formie. W bardzo dobrej dyspozycji jest Juantorena, który w każdym spotkaniu spisuje się znakomicie. Dzisiaj również zdecydowanie górą powinno być Trentino, oddając przeciwnikowi max seta.
W jednym z dzisiejszych włoskich pojedynków zmierzą się ze sobą zespół z Verony z drużyną z Piacenzy. Ciężko wskazać zdecydowane faworyta w tym pojedynku, dlatego spróbujemy ugryźć ten mecz z innej strony. Dokładniej chodzi mi o minimum cztery sety w tym pojedynku. Dlaczego tak właśnie myślę? Są to drużyny sąsiadujące ze sobą w tabeli, dzieli ich zaledwie jeden punkt, więc poziom między nimi dość wyrównany. Ostatnio z dużo lepszej strony prezentuje się Copra, która to znacznie polepszyła swoją dyspozycje z początku sezonu. Verona u siebie radzi sobie świetnie. Na własnym parkiecie nie doznali jeszcze porażki 0-3. Walczyli z takimi zespołami jak: Modena, Monza czy Macerata i ostatecznie polegli w tych meczach 2-3, oraz mierzyli się również z Cuneo gdzie wynik był odwrotny i zwyciężyli gospodarze 3-2. Po tych trudnych meczach widać, że Verona u siebie jest bardzo mocna. Przeciwnik tak jak już pisałem ostatnio gra bardzo dobrze i dlatego uważam, że ten mecz nie skończy się na szybkich trzech setach.
Acqua Paradiso Montichiari - Lube Macerata Lube po kompromitującym drugim meczu z Trentino może skupić się na rodzimej lidze. Zespół personalnie należy do czołówki nie tylko w serie A, ale także na świecie, jedynym mankamentem jest rozgrywający, który po prostu nie pasuję do takiego zespołu. I to on w głównej mierze przyczynił się do przegranej w finale pucharu Włoch i powiem szczerzę, że średnio rozumiem trenera, który mając do dyspozycji znacznie lepiej grającego Monopoliego(to po jego wejściu zespół wyciągnął mecz ze stanu 0-2) uparcie stawia na Travice. Reszty graczy chyba przedstawiać nie trzeba Savani, Omrcen, Stankovic, Podrascanin, Parodi, Exiga to klasa sama w sobie. Po drugiej stronie mamy świetnego sypacza młodego pokolenia De Checco, który przy w miarę dobrym przyjęciu potrafi prowadzić kombinacyjną grę. Właśnie za dobre przyjęcie będzie odpowiadać przyzwoita para przyjmujących Rooney i Nikic, do tego leworęczny atakujący Gavotto. Przewaga na każdej pozycji z wyjątkiem rozgrywającego po stronie Maceraty, jeśli odrzucą rywala od siatki a mają do tego odpowiednie warunki to Argentyńczyk może nie mieć łatwego życia. Atutem dzisiejszych gospodarzy jest własna hala, w której grają lepiej niż na wyjazdach, jednak pod względem czysto sportowym faworytem jest Macerata i to oni powinni wygrać to spotkanie.
Z reszty spotkań na podbicie to Copra, Cuneo i Trentino powinni sobie poradzić bez najmniejszych problemów. Pianceza wyjazd, ale ostatnio bardzo dobra dyspozycja i zespół gra w końcu na miarę swoich możliwości, a Ravenna bardzo słabiutko i czas się powoli witać z A2.
Andreoli Latina - Modena Latina we własnej hali jest mocna, to tutaj padały kolejno takie zespoły jak Monza, Cuneo czy chociażby Trentino(zespół grał pierwszym składem). Polskim akcentem w Latine jest Jakub Jarosz, któremu przeprowadzka do Włoch sporo dała, jest podstawowym atakującym i widać, że poczynił postępy w swojej grze, ostatnio Anastasi wypowiadał się o nim w samych superlatywach i jeśli utrzyma formę będzie ważnym punktem dla naszej reprezentacji. Za przyzwoite przyjęcie odpowiada para przyjmujących Rivera-Diachkov, przy dobrym przyjęciu Sottile stara się uruchamiać środek z dobrym skutkiem. Modena ma ciekawych zawodników takich jak Esko czy przyjmujących Dennisa i Andersona. W meczu z Macertom, która oszczędzała niektórych zawodników nie potrafili dograć seta w końcówkach. Dość dobre przyjęcie nie przekłada się na skuteczność w ataku, po prostu są w dołku. Na koncie pięć porażek z rzędu i kiedyś przełamać się będzie trzeba, jednak będzie to zadanie bardzo trudne w dzisiejszym spotkaniu. Jeśli Latina podtrzyma swoją dobrą grę z poprzednich spotkań powinna to spotkanie wygrać.
Andreoli Latina - 2.110 Pinnacle Andreoli Latina +1 set - 1.794 Pinnacle zwrot
jako, że to temat o Serie A, to pozwolę napisać tutaj o meczu kobiet
W najlepszej lidze siatkówki kobiet, rozpoczynają się Play-offy. Najlepsza drużyna sezonu zasadniczego - Busto Arsizio, która gra naprawdę świetnie, podejmie na własnym terenie ekipę z Novary. Klub, w którym kiedyś występowała Glinka, spisuje się obecnie słabo. Trudno się temu dziwić, skoro z tej dobrej drużyny, nie pozostało zbyt wiele, a ekipa nie ma żadnej dobrej zawodniczki. Wszystkie są co najwyżej dobrymi średniakami, a jak wiadomo w Serie A to zdecydowanie za mało. Dlatego też ośmielę się napisać, że dzisiejszy mecz, zakończy się wynikiem 3-0 dla gospodyń.
Busto Arsizio - rewelacja tego sezonu i zdecydowanie najlepsza ekipa we Włoszech. Carlo Parisi zrobił genialną pracę w tym zespole i dzięki swoim żelaznym założeniom, ale także dzięki dobrym zawodniczkom, udało mu się wygrać 19 z 20 spotkań, przy bilansie setowym 59:13. Mało tego, na własnej hali, ta drużyna straciła zaledwie jeden punkt i 10/10 meczów wygrała. Genialny wynik, zresztą podobnie jak gra. Widziałem kilka spotkań w tym sezonie i muszę powiedzieć, że nie ma możliwości, żeby z taką grą, w takiej formie, zawodniczki z tej dość małej miejscowości z Lombardii nie wygrały mistrzostwa. Fenomenem tego zespołu jest to, że to nie jest ekipa naszpikowana super gwiazdami. Wręcz przeciwnie - jest 8 zawodniczek, które prezentują równą, solidną i co najważniejsze - wysoką formę przez cały sezon, ale nie są to zawodniczki pokroju Piccinini, czy choćby Gamovej. Owszem, Carli Llyod czy Helena Havelkova to bardzo dobre zawodniczki, ale z pewnością nie są tak znane kibicom, jak te "najlepsze". I to jest chyba przepis na sukces tej drużyny. Bardzo dobre przyjęcie i skuteczny atak - a więc to wszystko, co jest potrzebne do wygrywania spotkań, to atuty Busto Arsizio. Dawno nie widziałem, żeby drużyna kobieca tak rzadko popełniała błędy, a podczas spotkań które widziałem, tych błędów było naprawdę mało. Dziś zagrają pierwsze spotkanie w fazie play-off i wygrana jest rzeczą pewną. Musiałaby się stać katastrofa, żeby tego meczu nie wygrały. A biorąc pod uwagę ekipę przeciwniczek - Novarę, to uważam, że nie stracą seta.
O drużynie przyjezdnej nie będę się zbytnio rozpisywał. Sam fakt, że w tym sezonie uległy 3-krotnie ekipie Busto Arsizio 0-3, świadczy o tym, że mają niewielkie szanse również i w tym meczu. Zawodniczki nie przejawiały żadnej zwyżki formy na zakończenie rundy zasadniczej, więc nie sądzę, żeby nagle coś się zmieniło. Przez cały sezon grały średnio, stąd też ostatnie miejsce, które pozwala grać dalej, ale grają z liderkami, więc z góry skazują siebie na porażkę. Jakkolwiek na własnym parkiecie, dawałbym im cień szansy, to na wyjeździe nie. Według mnie, nie powinny dziś nic zrobić - gładkie 3-0 i do domu.
Nie lubię posługiwać się statystykami, ale nie mam aż tyle czasu, by oglądać wszystkie możliwe dyscypliny sportu. Na szczęście Busto Arsizio kilkakrotnie grało o takiej porze, że dane było mi zobaczyć je w akcji i skoro wyniki ciągle wskazują na to, że są w dobrej formie, to oznacza tylko jedno - mistrzostwo Włoch. Do tego jeszcze kawałek, a żeby dobrze się szło po upragniony sukces, to warto by rozpocząć od mocnego akcentu, jakim niewątpliwie będzie łatwe zwycięstwo 3-0 nad Novarą. Kurs zdecydowanie do grania, dlatego też zachęcam abyście korzystali. Jeśli nie przekonuje Was ta analiza, zawsze możecie zagrać z handicapem -1,5s. po równie niezłym kursie. Jednakże 3-0 nie powinno być dziś problemem.
Dla gospodarzy jest do arcy ważne spotkanie. Porażka w tym meczu może narazić ich na spadek z Serii A. W ostatniej kolejce przyjdzie im się zmierzyć na wyjeździe z Coprą, a tam o punkty będzie bardzo ciężko, dlatego trzeba je zdobywać dzisiaj. Rywal zdecydowanie w ich zasięgu, spotkanie rozgrywane na własnym terenie, takiej szansy nie mogą zmarnować. San Giustino u siebie radzi sobie dość dobrze i dziś po raz kolejny muszą zaprezentować się z bardzo dobrej strony. Uważam, że Tine Urnaut i jego zespół przypieczętują dziś pozostanie w lidze, ponieważ są lepszym zespołem. W pierwszym spotkaniu San Giustino wygrało na wyjeździe 3-1 i myślę, że dziś może paść podobny wynik.
Dyscyplina: Serie A- siatkówka mężczyzn Data spotkania: 01.04.2012, 18:00 Spotkanie: Acqua Paradiso Monza Brianza - Tonno Callipo Vibo Valentia Typ: Tonno Callipo Vibo Valentia Kurs: 2,20 Bukmacher: Tobet Analiza:
Dzisiaj o godzinie 18 rozegrane ostatnie spotkania rundy zasadniczej we włoskiej Serie A w siatkówkę mężczyzn. W spotkaniu pomiędzy Acqua Paradiso Monza Brianza - Tonno Callipo Vibo Valentia lekkim faworytem spotkania są gospodarze, jednak to gościom bardziej będzie zależeć na zwycięstwie w tym pojedynku. Monza przed ostatnią kolejką zajmuje 7 lokatę w ligowej tabeli, dającą awans do play-offów. Jednak ten zespół nawet w przypadku wygranej nie przesunie się wyżej w tabeli, gdyż strata do 6 zespołu Copra Piacenza jest zbyt duża. Jeśli chodzi o spadek z 7 lokaty, to również jest on niemożliwy, gdyż mają bezpieczne 4 pkt przewagi nad 8 w tabeli zespołem Latina. Jeśli chodzi natomiast o zespół gości, to zajmują oni obecnie 9 lokatę w ligowej tabeli, tracąc do 8 miejsca (czyli ostatniego premiowanego awansem do play-offów) zaledwie jedno oczko. Co ciekawsze 8 w tabeli Latina w ostatniej kolejce zmierzy się z najmocniejszym zespołem Włoskim Trentino i to na ich parkiecie, a więc to dobra wiadomość dla zespołu Tonno Callipo Vibo Valentia. Dlatego dzisiaj skłonny jestem postawić na zespół gości, tym bardziej, że ostatnie dwa pojedynki wyjazdowe zwyciężyli, natomiast zespół Monzy przegrał aż 6 kolejnych pojedynków ligowych. Jeśli dzisiaj dołożymy jeszcze, fakt, że gospodarze nie grają o nic w tym spotkaniu a dla gospodarzy jest to mecz, który może dać im walkę w play-offach, dla mnie typ na Tonno Callipo Vibo Valentia to bardzo fajny od firm bukmacherskich.
Pierwsza część play-off zostanie rozegrana w dniach 7-9 kwietnia, w czasie których ekipy w każdej z grup zagrają ze sobą na zasadzie „każdy z każdym". Zwycięzcy grup zagrają w półfinałach (gr. A z gr. D, gr. B z gr. C), a teamy, które uplasują się na drugich pozycjach powalczą o udział w Pucharze Challenge.
Podział na grupy przedstawia się następująco: Gr. A: Itas Diatec Trentino, M. Roma Volley, Energy Resources San Giustino Gr. B: Lube Banca Marche Macerata, Acqua Paradiso Monza Brianza, Marmi Lanza Verona Gr. C: Bre Banca Lannutti Cuneo, Copra Elior Piacenza, Tonno Callipo Vibo Valentia Gr. D: Sisley Belluno, Casa Modena, Andreoli Latina
Krótko w kilku zdaniach... Drużyny wygrały swoje pierwsze mecze i jest to decydujące starcie o awans do 1/4. Cuneo jest faworytem w tym spotkaniu, grają we własnej hali i mieli dzień odpoczynku. Ja jednak nie skreślał bym tak szybko Piacenzy. Ten zespół gra ostatnio bardzo dobre mecze. W tabeli wspięli się bardzo wysoko po tragicznej pierwszej części sezonu i widać, że chcą walczyć o najwyższe cele. Forma teraz bardzo dobra, więc dlaczego nie awansować dalej... Uważam, że Cuneo będzie miało ciężko w tym pojedynku i myślę, że będzie to długi mecz. Liczę po cichu nawet, że zwycięży go Piacenza Zakład jaki zaoferował pinnaclesports w tym meczu bardzo przyciągnął moją uwagę. Over 3.5 jak dla mnie w tym spotkaniu jest świetnym typem. Mocne zespoły, dlatego nie wydaje mi się aby mecz zakończył sie 3-0 w którąś stronę. Tym bardziej, że w sezonie dwa razy grali ze sobą i w meczach było 4 i 5 setów.
Dyscyplina: Siatkówka Serie A Men 18:00 Spotkanie: Cuneo - Piacenza Typ: Cuneo -1.5seta Kurs: 2.00 Bukmacher: Pinnacle Sports
Już za kilkanaście minut kolejny mecz w walce o play offy serie a mężczyzn w siatkówce. Cuneo podejmować będzie Piacenze, ja stawiam że gospodarze wygrają minimum 2 setami. Cuneo ma bardzo mocny skład, wraz z Maceratą i Trentino wydaje się że powinni bić się o mistrz Włoch. Z kolei Picenza chce wejść do cwierćfinałów. Wydaje się że obie druzyny do Play off wejdą bez większych problemów bo w grupie mają Vibo Valentie i już w 1 meczach ją ograły a przypomnę że do Play Off wchodzą 2 najlepsze druzyny z 4 grup. Cuneo w fazie zasadniczej grali bardzo dobrze, przegrali tylko 6 meczy w 26 rozegranych. Jeśli chodzi o własną hale to jeszcze bardziej imponujące wyniki bo tylko 2 porażki i to w 2 ostatnich kolejkach. Ale to nie jest słabsza forma tylko chyba mniejsza mobilizacja. Skład Cuneo to np. Grbić, Mastrangelo, Ngapeth, Vissotto czy Wijsmans. Porównując go z gościm to jest imponujący. Dla Piacenzy główne skrzypce grają Zlatanov czy Sidibe. Piacenza w fazie zasadniczej zajęła6 pozycję. Jeśli chodzi o mecze wyjazdowe to bilans 5-8 a sety 23-28. Patrząc na H2H to na ostatnie 10 meczy Cuneo wygrywało 7 razy a Piacenza tylko 3. W poprzednim sezonie Cuneo przegrały w play off tylko z Trentino i bronią srebrnego medalu z kolei przed dwoma laty zdobyli mistrza. Co zonacza że zapotrzebowanie na siatkówke u nich jest, zresztą kibiców mają bardzo dużo i hala pewnie jak zwykle będzie wypełniona.Piacenza przed rokiem dopiero 10 miejsce. Jak dla mnie obie druzyny dzieli spora różnica pod względem jakości składy, doświadczenia oraz oczekiwań. Cuneo żadko wygrywało w tym sezonie 3-2 zazwyczaj 3-1 lub 3-0 u Siebie, stracili na własnym parkiecie tylko 15 setów a zdobyli 37. Kurs 2.00 to duża przesada.
Oba zespoły walczą o 5 miejsce na koniec sezonu. Faworyzowana przez bukmacherów jest Copra, co jest wynikiem bardzo dobrej rundy rewanżowej w sezonie zasadniczym. Ja jednak potencjał obu zespołów oceniam podobnie. Prawdopodobnie czeka nas wyrównane spotkanie, w którym ostatecznie zadecydować powinien atut własnego boiska. Z jednej strony bombardierzy Nikolov i Zlatanov, a po drugiej stronie De Cecco, który będzie czarował na rozegraniu. To się po prostu nie może skończyć w 3 partiach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja forum PDA/GSM Niniejszy Serwis prowadzony jest w języku polskim i adresowany do polskojęzycznych odbiorców zamieszkałych na terytoriach, gdzie korzystanie z Serwisu jest zgodne z prawem. Uczestnictwo w Serwisie jest dozwolone tylko i wyłącznie dla osób podlegających jurysdykcjom, w których uczestnictwo w Grach jest legalne. Korzystając z Serwisu, Gracz zapewnia Administratora, że uczestnictwo w Grach jest w jego jurysdykcji dozwolone i ponosi pełną odpowiedzialność przed Administratorem za prawdziwość złożonego przez siebie oświadczenia. perfumy fm, fm group