Najpierw opiszemy drugie spotkanie w dniu otwierającym Mistrzostwa Świata. Spotkanie pomiędzy Urugwajem a "Trójkolorowymi" zapowiada się dużo ciekawiej niż mecz otwarcia pomiędzy RPA i Meksykiem. I o dziwo bukmacherzy nadal stawiają na drużynę Francji. Ja idę na przekór i stawiam typ przeciw nim. Dlaczego ? Jest kilka powodów. Przed wszystkim sparingi. Ostatnio styl w jakim reprezentacja Francji rozgrywa swoje mecze woła o pomstę do nieba. Jakaś katastrofa ich dotknęła. I to nie jeden czy dwa ale już od dobrych kilku lat coś zaczęło się psuć w tej reprezentacji. Odeszli niektórzy piłkarze przyszli nowi, młodzi i chyba brakuje silnej ręki trenera a sam Raymond Domenech się chyba po prostu wypalił. Już z dostępnych mi źródeł wiadomo, że po Mistrzostwach Reprezentację obejmie Laurent Blanc i to także jest dość deprymującą rzeczą jeśli wiedzą, iż obecny trener już raczej nic nie zdziała bo i tak zakontraktowany jest nowy.
A Urugwaj co tu dużo mówić. Rośnie w siłę i wyraźnie to widać. Mistrzami Świata byli już dwukrotnie i co ciekawe w swoich dwóch pierwszych turniejach, które rozegrali. Od tamtego czasu wiodło im się gorzej ale w tym roku po tym co prezentują w sparingach na prawdę nieźle to wygląda i mogą liczyć nawet na awans choćby do ćwierćfinałów. Choć wszyscy w tej grupie stawiają na awans Francuzów to ja również i tu idę na przeciw i stawiam na awans Urugwajczyków i Meksykanów to oni dla mnie obecnie w tej grupie grają najlepszy futbol i najskuteczniejszy.
Sprawdźmy jeszcze składy. Choć drużyny Francji przedstawiać nie trzeba bo tam każdy piłkarz to na europejskich boiskach klasa światowa to jednak wspomnę o kilku ważnych absencjach. Na boiskach RPA nie zobaczymy choćby takich zawodników jak: Lassana Diarra i Karim Benzema (obaj Real Madryt), Hatem Ben Arfa (Olympique Marsylia). Niewątpliwie nawet najmniej interesujący się piłką wiedzą kto to jest co wskazuje, że dziwnym jest brak powołań dla tych zawodników. Choć Francja to drużyna można rzecz galaktyczna to Urugwaj nie ustępuje tak łatwo bo tacy zawodnicy jak Diego Forlan, Luis Suarez, Edinson Cavani, czy Diego Lugano stanowią trzony swoich rodzimych klubów a także samej reprezentacji.
Mecz zapowiada się bardzo ciekawie czy Francja pozbiera się po przegranej z Chinami według mnie nie i jedynym co powstrzymuje mnie przed graniem czystej "1" to "czysty" strach
Nie gadamy - typujemy Jak to w pewnym skeczu mówili. Tak więc drugie spotkanie opisane to teraz czas na pierwsze. Wielkie otwarcie Mistrzostw, wielka impreza i wielkie święto Afryki. Po raz pierwszy największa impreza piłkarska świata zawitała na "czarny ląd". A gospodarzem tegorocznego Mundialu są gracze Republiki Południowej Afryki. Zawodnicy z RPA grupy łatwiej nie dostali i dość trudno myśleć, że doping wystarczy aby wyjść z grupy. Urugwaj i Meksyk, którzy są dla mnie faworytami jak wspominałem grają kosmiczny futbol i wątpię by dały urwać sobie punkty a Francuzi no tu może być różnie ale może jednak tak zwane "żabojady" coś zdziałają i wygrają choć jeden mecz. Skupiamy się jednak na meczu otwarcia pomiędzy RPA i Meksykiem.
Z grzeczności zaczniemy od gości, którzy ostatnie mecze grają na prawdę bardzo dobrze czego potwierdzeniem jest ostatni sparing z samymi obrońcami tytułu - Włochami o dziwo wygrany 1:2 właśnie przez Reprezentację Meksyku. Nikt takiego wyniku się chyba nie spodziewał ale coś jest w tym, że drużyny grające tu przed rokiem w Pucharze Konfederacji (Włosi wtedy grali) grają słabiej bo czy to wcześniej wspomniani Włosi czy też Hiszpania grają w tym roku na pewno poniżej oczekiwań. Jednak zwycięstwo jest zwycięstwem a rywal nie byle kto. Oglądałem ten sparing i gra Meksyku bardzo mi się podobała i jeśli zagrają tak z RPA to o wygraną nie powinno być problemu. Sytuacja kadrowa też wygląda nieźle bo niektórzy gracze na prawdę grają w mocnych klubach. Takie nazwiska jak Dos Santos, Maruqez, Hernandez czy Vela każdy skądś kojarzy bo zawodnicy grają w najlepszych klubach Europy.
Przejdźmy teraz do gospodarzy, którzy oprócz atutu własnych boisk zbyt wiele do zaprezentowania nie mają i chyba sytuacja z Korei i Japonii gdzie Korea zadziwiła wszystkich w tym roku się nie powinna powtórzyć bo i zespół RPA jest na pewno słabszy niż Koreańczycy. Dodatkowym osłabieniem jest brak powołania najlepszego strzelca w dziejach RPA - Benny`ego McCarthy`ego. Pod dość kuriozalnym powodem - nadwagi . Dość zagadkowym zespołem jest RPA i trudno dokładne przewidzieć jak zagrają w MŚ bo w meczach potrafili wygrywać np. z Danią czy remisować z Zambią która jest 96 w rankingu Fifa.
Ja jednak stawiam na Meksyk po tym co zobaczyłem z Włochami jeszcze bardziej utwierdziłem się w tym typie. I na wszelki wypadek podpieram swój typ zwrotem stawki za remis.
Spotkanie:Korea Płd.-Grecja typ:1 Kurs:2.95 Bukmacher:Unibet Analiza:Korea Południow vs Gracja to kolejne spotkanie tych mistrzostw świata. Stawiam na Koreańczyków, gdyż grają ładną dla oka , szybką piłkę nożną. Grecja już dawno ma za sobą tą znakomitą drużynę co wygrała Mistrzostwa Europy.Oba zepoły ostatnio spotkały się w 2008 roku w spotkaniu towarzyskim, gdzie górą był zespół z Azji. Koreańczycy w tym roku rozegralii 5 spotkań towarzyskim . Wygralii 3 z nich z dobrymi przeciwnikami a mianowicie z WKS, Japonią i Ekwadorem. 2 porażki po 0-1 z Białorusią i Hiszpania to przecież nie wstyd, przeważnie ta ostatnia porażka z Hiszpanią pokazał na to,że będzie w tym roku na Koreańczyków stac coś więcej niż tylko faza grupowa.
Mistrzostwa Świata,godz.16:00 RPA-Meksyk typ:2(DNB) kurs:1,78 bukmacher: Bwin
No i w końcu doczekaliśmy się. Największe wydarzenie Piłkarskie tego sezonu i chyba największe od początku historii Mistrzostw Świata bo będą to pierwsze Mistrzostwa na "Czarnym Lądzie" czyli w Afryce a gospodarzem będzie Republika Południowej Afryki. Niektóre drużyny na tych terenach można powiedzieć są ograne ze względu na Puchar Konfederacji, który odbył się rok temu właśnie na tych stadionach i w którym triumfowała Brazylia a udział brało także RPA jako gospodarz turnieju. Historia wskazuje, że zwycięzcy tegoż Pucharu nigdy nie wygrali jeszcze rok po Mundialu czy spełni się i tym razem zobaczymy a ja stawiam inną hipotezę czy uczestnicy tamtego turnieju będą grali słabiej niż na swoje przeciętne możliwości. Jak na razie wiele na to wskazuje bo Hiszpanie choć wygrywają swoje mecze to prezentują się co najmniej tragicznie, Włosi też nie grzeszą formą i na chwilę się tu zatrzymam bo to właśnie z Obrońcami Tytułu Mistrzów Świata wygrali gracze z Meksyku swój ostatni sparing przed tą imprezą. Wynik ? Może być zadziwiający - Włochy 1 Meksyk 2. Kto by się tego spodziewał ? A jednak. Jak dla mnie Meksyk i Urugwaj to dwa "czarne" koniec tej grupy i choć któraś z nich z pewnością awansuje jak twierdzą bukmacherzy to ja myślę, iż awansują obie - Ale o meczu Urugwaju niedługo.
Przejdźmy zatem najpierw do gospodarzy turnieju - drużyny z RPA. Mogłoby się wydawać, że po zwycięstwach z Danią, Kolumbią czy Gwatemalą są na prawdę w niezłej dyspozycji. Jednak coś się w nich złamało bo jak inaczej opisać remis z Zambią, która w Rankingu Fifa zajmuje aż 96 pozycję a nie był to mecz o byle co bo spotkanie odbywało się w ramach Pucharu Narodów Afryki. Drugim mankamentem, który na pewno odczują zawodnicy gospodarzy to brak najlepszego strzelca w historii reprezentacji narodowej: Benny`ego McCarthy`ego, który ma na kącie 35 gole w 78 występach w barwach narodowych. Dość kuriozalny był powód nie powołania go przez trenera Carlos Parreiry albowiem trener zarzucił mu nadwagę i z tego powodu nie zobaczymy zawodnika West Hamu na swoich rodzimych boiskach.
Meksyk ? Hmm. Chyba trochę niespełniona reprezentacja. Z całym szacunkiem dla tej reprezentacji ale nawet Polska reprezentacja zdobywała dwukrotnie 3 miejsce na Mistrzostwach Świata co dla Meksykanów kłopotem stanowiło przejście fazy ćwierćfinałowej. Choć w tym roku też nie są zaliczani do grona faworytów to ja wróżę im całkiem niezłą drogę w tej imprezie a utwierdziło mnie jeszcze w tym przekonaniu ostatnie zwycięstwo z Włochami. Oglądałem mecz i muszę powiedzieć, że po prostu byli na prawdę dobrzy, zagrali ciekawą piłkę, stwarzali sytuację a co najważniejsza potrafili je wykorzystać. O ile w reprezentacji RPA nie mamy jakichś wielkich gwiazd o tyle Meksyk posiada nie jedną perełkę w swojej kadrze. Bo kto nie zna takich nazwisk jak Rafael Marquez, Ricardo Osorio, Carlos Salcido, Andres Guardado, Giovani dos Santos , Carlos Vela czy Javier Hernandez. Meksyk zagrał trochę więcej sparingów niż RPA i wyszły mu całkiem nieźle: 5 wygranych i 2 porażki ale nie byle z kim i nie były one jakieś wysokie 1:2 z Holandią i 1:3 z Anglią. Widzimy więc, iż reprezentacja Meksyku jest bardzo dobrze dysponowana i w pełnej gotowości na Mistrzostwa ja stawiam na nich i zabezpieczam się na wszelki wypadek remisem bo wątpię żeby kibice aż tak pomogli swojej reprezentacji aby RPA wygrało ten mecz.
_________________ nie zliczone wypady na obce terytoria,czy to wyprawa na kadrę czy potyczka ligowa
W piątek o godzinie 16:00 w meczu otwarcia mistrzostw świata w RPA wystąpi oczywiście gospodarz RPA oraz Meksyk. Są to zespoły z grupy A z której dwa kolejne zespoły Francja i Urugwaj również rozegrają mecz w tym samym dniu lecz o godzinie 20:30. RPA w sparingach dosyć dobrze sobie radziło , w 6 ostatnich meczach wygrali 5 z czego 1 zremisowali a grali m.in z Danią. Meksyk również prezentował bardzo dobrą formę , w 6 ostatnich meczach wygrał 4 i przegrał 2 lecz przegrali z Anglią i Holandią a wygrali m.in z broniącymi tytuły Włochami. Drużyna z Meksyku gra bardzo ofensywnie więc mozna sie spodziewać dużo goli w tym meczu, bramkarz Meksyku Guillermo Ochoa może być jedną z gwiazd swojego zespołu, jest to bardzo utalentowany młody bramkarz , kiedyś jak miał 17 lat i debiutował już meksykańskich "Tygrysach" zacieraly ręce największe kluby z Europy m.in Manchester United. Kariera Guillermo potoczyła się jednak inaczej , teraz gra w Ameriko , ale napewno jeśli pokaże to co grał w ostatnim czasy w lidze , znów będą biły sie o niego największe kluby, warto zobaczyć sobie interwencje młodego golkipera na youtube. Drużyna z Meksyku ma trzech liderów i oni wszyscy są napastnikami: Guillermo Franco z West Hamu , Carlos Vela z Arsenalu oraz dos Santos nie doszły pierwszoskładowy gracz Barcelony. Meksyk na te mistrzostwa powołał jedynie 4 pomocników. RPA będzie napewno jedną wielką nie wiadomą dla innych drużyn jest to napewno nowość , wspierani przez swoją dosyć dziwnie dopingującą publiczność mogą zrobić niespodzianke lecz bedzie to bardzo trudne bo rywali w grupie nie mają najsłabszych. Od lat wizytówką graczy z RPA jest gracz Evertonu Steven Pienaar. W tym meczu jak mecz otwarcia drużyna gości może być troszke rozkojażona atmosferą na trybunach, napewno przez ten pierwszy mecz dla obu ekip będzie przejść najtrudniej. Myślę że w pierwszym spotkaniu MŚ padnie , możliwe że bramkowy remis.
Jak już wszyscy wiedzą, jutro zaczynają się mistrzostwa świata, a meczem otwarcia będzie niezwykle ciekawy pojedynek gospodarzy, RPA z drugą siłą eliminacji strefy CONCACAF, Meksykiem. W odróżnieniu od poprzedników jak chylę się ku stronie drużynie 'Bafana Bafana'. W historii mistrzostw świata nie zdarzyło się bowiem jeszcze tak, żeby gospodarze turnieju nie wyszli z fazy grupowej, dlatego wierze w siłę kibiców z Południowej Afryki, którzy w ogromnej liczbie (stadion Soccer City w Johannesburgu na którym zostanie rozegrany jutrzejszy mecz mieści 94 tys. widzów) będą wspierać swoich jedenastu rodaków biegających na najwyższych obrotach, gorącym dopingiem od 1. do 90. minuty. Pierwszym krokiem do awansu będzie niewątpliwie jutrzejszy mecz, który w tak silnej grupie może oznaczać praktycznie wszystko, bo w kolejnym spotkaniu RPA zmierzy się z silną reprezentacją Francji. Dlatego, żeby myśleć o awansie piłkarze 'Bafana Bafana' muszą przynajmniej jeden z tych dwóch meczów wygrać, aby w ostatnim spotkaniu z Urugwajem mieć solidne zaplecze punktowe. Dodatkową motywacją dla drużyny gospodarzy jest premia 100 tys. euro dla całego zespołu za każdą strzeloną bramkę. Nawet dla graczy najbogatszego Państwa Afryki, może być to łakomy kąsek. Pora żebym swoje 'utopijne' ( ) zdanie poparł faktami. Zacznę od drużyny z Ameryki Północnej, która w eliminacjach zajęła 2. miejsce ze stratą 1 punktu do USA. Duża rolę odegrała tutaj przewaga własnego boiska, gdyż Meksykanie wygrali wszystkie 5 meczów, grając przed własną publicznością. Gorzej było ze spotkaniami rozgrywanymi na terenie rywali, z których wygrali tylko 1 i zaledwie 1 zremisowali (przegrywając choćby ze słabiutkim Salwadorem). Chociaż rola gospodarza na MŚ różni się trochę od meczów eliminacyjnych to jednak w dalszym ciągu host to host i posiada on atut własnego boiska. W sparingach przed mundialem drużyna Meksyku rozegrała w przeciągu miesiąca aż 8 spotkań, z czego aż 5 wygrali (najbardziej spektakularna wygrana z Włochami 2-1). Tutaj drużyna RPA grająca w kratkę w meczach towarzyskich i ze słabszymi rywalami, ustępuje pola rywalom to jednak w dalszym ciągu uważam, że mistrzostwa to co innego niż sparingi. Tak właśnie było przed rokiem, w Pucharze Konfederacji kiedy to reprezentacja RPA potrafiła walczyć jak równy z równym w meczach z takimi rywalami jak Brazylia (przegrali w półfinale 0-1 po bramce strzelonej pod koniec 2. połowy z rzutu wolnego przez Daniela Alvesa) czy Hiszpania (przegrali 2-3 po dogrywce w meczu o 3. miejsce). Podsumowując wierzę, że jutro Carlos Alberto Parreira poprowadzi z ławki trenerskiej piłkarzy 'Bafana Bafana', z najlepszym graczem Evertonu w 2010 roku, Stevenem Pienaarem na czele.
Mistrzostwa Świata 2010 Francja - Urugwaj Typ: 1 Kurs: 2.10 20.30 Już Jutro ruszają mistrzostwa świata na początek jak zwykle grupa z gospodarzami turnieju, którzy na początek zagrają z Meksykiem. A ja obstawie danie główne dnia pojedynek żabojadów z Urugwajem. Przewidywalny skład Urugwaju powinien wyglądać następująco: Néstor Muslera, Mauricio Victorino, Diego Lugano, Diego Godin, Maximiliano Pereira, Diego Pérez, Egidio Arévalo, Alvaro Pereira, Ignacio Gonzalez, Luiz Suarez, Diego Forlan. Natomist Francuzi powinni wyjść w zestawieniu: Hugo Lloris, Bacary Sagna, William Gallas, Eric Abidal, Patrice Evra, Yoann Gourcuff, Jérémy, Toulalan, Florent Malouda, Sidney Govou, Nicolas Anelka, Franck Ribery. Gołym okiem widać, że kadrowo zdecydowanie lepiej wygląda drużyna Francuska. Co prawda ich wyniki nie powalają z meczów przygotowawczych natomiast są drużyną typowaną do awansu z tej grupy a Urugwaj co prawda dwukrotny mistrz świata, ale tego już nawet najstarsi górale nie pamietają, nie jest drużyną która jest poza zasięgiem wicemistrzów świata. Co więcej każdy inny wynik bardzo komplikuje awans z grupy. Jak się sędziuje takie turnieje każdy wie, gospodarz ma fory i tym razem inaczej nie będzie więc możemy się spodziewać że tanio skóry nie sprzeda, Meksyk też tanio skóry nie odda a do tego kolejnym ciekawym czynnikiem za postawieniem tego spotkania jest kurs. Francuzi na mistrzostwach zawsze się spinają i wygrywają co mają wygrać. Z tym meczem nie powinni mieć problemów jeżeli myślą poważnie o tych mistrzostwach bo klasa przeciwnika jest wątpliwej jakości.
Mecz otwarcia Mundialu 2010 w RPA. Gospodarz kontra Meksykanie. RPA w ostatnich latach jest słabym zespołem. Pewnie gdyby nie fakt, że udało im się zorganizować turniej, nie graliby w nim. Wymiernikiem obecnej klasy zespołu Południowej Afryki jest to, że drużyna ta nie zakwalifikowała się nawet do ostatniej edycji Pucharu Narodów Afryki. W Meksyku wyjście z grupy stawia się jako priorytet. Zespół Azteków posiada ograną i doświadczoną kadrę, co w takich meczach jak ten dzisiejszy może mieć ogromne znaczenie. Składy typowane do wyjścia od 1. minuty na murawę przez goal.pl:
Spotkanie to otworzy wygranemu drogę do fazy pucharowej. Moim zdaniem będzie to Meksyk, ale biorąc pod uwagę fakt, że rywalem jest gospodarz i być może sędziowie (?), podpieram się remisem.
MŚ RPA 2010, g. 16:00 Spotkanie: RPA - Meksyk Typ: Meksyk over 1.5 Kurs: 2,95 Bukmacher: Tobet
Dzisiaj o godzinie 16 rozpoczną się piłkarskie MŚ w RPA i w meczu otwarcia turnieju gospodarze zmierzą się z Meksykiem. Mecze otwarcia lubią kończyć się remisami, najcześciej 1-1, ale uważam, że dzisiaj będzie inaczej. W tym spotkaniu postanowiłem skoncentrować się na ekipie Meksyku i na to co zawodnicy tej reprezentacji pokażą w ofensywie. Meksyk przed finałami postanowił rozgrywać mecze towarzyskie z bardzo silnymi rywalami i trzeba przyznać, że jesli chodzi o poczynania ofensywne prezentował się co najmniej przyzwoicie. Meksykanie w tych sparingach drużynami z najwyższej światowej półki przegrali z Anglia 1-3, Holandia 1-2, pokonali Włochów 2-1. W każdym z tych spotkań stworzyli sobie kilka bardzo dobrych sytuacji bramkowych, a w spotkaniu z aktualnymi mistrzami świata po prostu dominowali. Pomiędzy tymi meczami rozprawili się tez z innym afrykanskim zespołem, Gambią, wygrywając 5-1. W ofensywie mają zarówno niezwykle utalentowanych, jak i doświadczonych graczy. Do jak najlepszego wyniku drużynę poprowadzić ma Carlos Vela, 21-latek z Arsenalu Londyn. Obok niego w pierwszym skałdzie z pewnością zagra Cuauthemoc Blanco, który ma ogromne doswiadczenie z poprzednich Mundiali a i umiejętności ciągle na wysokim poziomie. Jednak przez wielu ekspertów, do roli objawienia turnieju, typowany jest kto inny, a mianowicie Javier Hernandez. Na codzień gra on w Guadalajarze, ale już pytaja o niego najmocniejsze ekipy Starego Kontynentu. Jest bardzo dobrze wyszkolony technicznie, jest niezwykle dynamiczny i cały czas gra z młodzieńczą fantazją. Pierwsze spotkanie raczej rozpocznie na ławce rezerwowych, ale w drugiej połowie, gdy wejdzie na podmęczonego rywala, to on może być graczem, któy zadecyduje o losach meczu. Do tego trio należy dodać takich graczy ofensywnych jak Giovani Dos Santos, Guillermo Franco czy Andres Guardado. To pokazuje, że Meksyk ma naprawdę spory potencjał z przodu. W starciu z gospodarzami na pewno będą chcieli zdobyć 3 punkty. RPA będzie miało za sobą cały stadion entuzjastycznie reagujących fanów, nie wiadomo jak będzie z sędziami. Zespół ten ma jednak sporo problemów. W ekipy przed Mundialem, ze względu na skandla obyczajowy, wyrzucony został Benny McCarthy, najlepszy napastnik Bafana Bafana. Ponadto całej drużynie podpadł najbardziej doświadczony gracz pierwszej "11" RPA, Aaron Mokoena, który indywidualnie uzgadniał z działaczami tamtejszej federacji premie za ewentualne sukcesy w Mundialu, co bardzo nie spodobało sie reszcie zawodników. Pewne wewnętrzne problemy ma także Meksyk ze względu na to, że Javier Aguirre nie wziął na MŚ młodszego z braci Dos Santos, Jonathana, co bardzo odbiło się na formie psychicznej Giovani'ego oraz wywołało ostrą reakcję ojca braci, który powiedział, że Jonathan Dos Santos nigdy więcej nie zagra dla reprezentacji Meksyku. Dzisiaj jednak na pewno obie ekipy wyjda na boisko niezwykle zjednoczone i z pierwszym gwizdkiem zapomna o targających nimi problemach. Ekipa gospodarzy na pewno będzie bardzo dobrze przygotowana fizycznie i kondycyjnie, jak to zwykle bywa w afrykanskich kadrach. Umiejętności czysto piłkarskie są jednak po stronie Meksyku i to chyba ta ekpia słusznie postrzegana jest w roli minimalnego faworyta tego meczu. Według mnie ekipa z Ameryki Środkowej, z takim potencjałem w ofensywie, ma duże szanse na strzeleni 2 bramek w tym meczu. Na pewno stworzy sobie klarowne sytuacje, skoro potrafiła to robić z ekipami o wiele lepszymi ni z RPA, a patrząc na prezentowaną skuteczność, powinna też coś strzelić. Jest to mecz otwarcia i z pewnością obie ekipy będą chciały przede wszystkim nie przegrać, ale trudno liczyć na to, że oba zespoły skupią się na obronie. Gospodarze moga się nadmiernie "podpalić" pod wpływem niezwykle głosnego wsparcia kibiców, a ta może dać szansę Meksyku, który z powinien być ekipą bardziej zdyscyplinowaną taktycznie, ponieważ włąsnie taktyka jest jedną z najsłabszych stron ekip afrykanskich. Według mnie Meksyk ma sznsę zdobyć w tym meczu 2 gole i taki jest mój typ na to spotkanie.
Tenis, 11.06.2010 16:00 Spotkanie: South Africa - Mexico Typ: X Kurs: 3.2 Bukmacher: Betsson
Widze,ze wsrod ludzi panuje duze przekonanie o tym ,ze dzisiejszy pojedynek wygra druzyna Meksyku.Mało kto pamieta wczesniejsze mistrzostwa i to jak gospodarzom pomagaly wlasne sciany.W dodatku wcale nie ma az tak duzej roznicy pomiedzy tymi druzynami.Meksyk przede wszystkim pokazal sie dobrze szerszej publicznosci w dobrych spotkaniach z WLochami i Holandia.RPa jednak takze nie spisywala sie najgorzej w swoich sparingach nie przegrywajac zadnego z 12 spotkan.Jezeli chodzi o sklady to druzyna Meksyku jest wyceniana obecnie na 88 mln Euro.Na najwieksze uznanie z penowscia zasluguje 23 letni pomocnik Andrés Guardado reprezentujacy obecnie barwy Deportivo LA COruna.RPA zapewne bedzie glownie liczyc na doswiadczenie Stevena Pienaara,28 letniego zawodnika Evertonu wycenianego na 8mln E.REszta zawodnikow wyceniana jest na zaledwie 24mln E.Moim zdnaiem pojeydnek bedzie jednak bardzo wyronwnay i nie wyobrazam sobie tutaj porazki gospodarzy.REmis wydaje sie jednak byc najbardziej prawdopodobnym roztrzygnieciem.
Pora zacząć obstawianie Mistrzostw Świata. Krótka przerwa typerska mam nadzieję, że wyjdzie na dobre. Dziś pierwsze mecze w grupie A, gdzie na inauguracje zmierzą się jedenastki RPA oraz Meksyku, a po nich swój mecz rozegrają zawodnicy Urugwaju z Francją. W typerskim świecie panuje dość duże przekonanie, że trójkolorowi zakończą te mistrzostwa już na fazie grupowej. Nie jest to wcale wykluczone, ponieważ forma reprezentacji Francji jest bardzo słaba do tego mają bardzo wyrównaną grupę z Urugwajem, Meksykiem czy nieobliczalnymi gospodarzami. Mam też swój argument jakim jest zmiana trenera tuż po tym turnieju. Raymond Domenech po turnieju w Afryce zastąpi Laurent Blanc. Dość dziwne posunięcie, gdyż nawet gdyby Francja zdobyła mistrzostwo to i tak Blanc ma zostać nowym trenerem. Na pewno dobrze nie wpływa to na morale chociaż z drugiej strony nie można za bardzo przesadzać. Według mojej oceny sytuacji jest nieco chora. Co do Urugwaju to ich siła opiera się na ataku. Najbardziej znani zawodnicy to oczywiście Diego Forlan z Atletico Madryt, Roberto Cavani z Palermo czy Luis Suarez z Ajaxu. Na pewno ofensywa to najbardziej wyróżniająca się formacja drużyny z ameryki południowej. Na dzisiaj przygotowałem typ właśnie w oparciu o ofensywę Urugwaju. Diego powinien grać w przodzie razem z Luisem Suarezem. Przynajmniej na ten moment tak są awizowani. Diego końcówkę sezonu miał naprawdę bardzo dobrą przede wszystkim w Lidze Europejskiej, gdzie zdobył dwie bardzo ważne bramki z czego druga dała im zwycięstwo w tych rozgrywkach. Wydaje mi się, że dziś powinien mieć kilka dobrych okazji do strzelania gola i mam nadzieję, że chociaż jedną wykorzysta. Według mnie długo Urugwaj nie będzie miał szansy pokonania Francji w takiej formie, dlatego oby dziś to wykorzystali.
Mistrzostwa Świata,godz.16:00 Argentyna-Nigeria typ:1 kurs:1,55 Bukmacher: Betsson
Dla Argentyny jest to 15 występ na mistrzostwach Świata, w 14 poprzednich dwa razy wygrali mundial. Są to dla nich 10 z rzędu mistrzostwa na których będą występować. Ostatnie mistrzostwa w Niemczech nie były dla nich udane, chociaż zaczęło się obiecująco. Wygrali swoją grupę przed Holandią, nie doznali w trzech meczach żadnej porażki. W 1/8 przyszło im zmierzyć się z Meksykiem zaczęło się nieoczekiwanie od bramki ich przeciwników, po 90 minutach remis i wreszcie dogrywka i cudowna bramka Maxi Rodrigueza (Gooolaso). W ćwierćfinale musieli uznać wyższość Niemców, z którymi przegrali po serii rzutów karnych. Eliminację do mistrzostw Świata w RPA nie były dla nich zbytnio udane zaledwie 4 miejsce, fakt dało im to bezpośredni awans na mundial, jednak gra pozostawiała wiele do życzenia. Ostatnie dwa mecze eliminacyjne wygrali w samych końcówkach odpowiednio z Peru 2:1 po bramce w 93 minucie, oraz z Urugwajem w 85 min. Los im sprzyjał, zresztą jak pokazują ostatnie sparingi ta drużyna dopiero się rozkręca. Zaczęli od porażki z Hiszpanią 2:1, następnie zwycięstwo 3:2 z Kostaryką 2:1 z Jamajką, wreszcie moment zwrotny 1:0 z Niemcami od tego spotkania było już tylko lepiej, 4:0 z Haiti i 5:0 z Kanadą. Progres widać gołym okiem. Na pewno sporym zaskoczeniem dla wielu kibiców Argentyny było nie powołanie Cambiasso oraz Zanettiego, którzy mieli bardzo udany sezon w Interze. Maradona ma spory problem, problem bogactwa w ataku, do dyspozycji ma 5 wspaniałych graczy: Messi, Aguero, Tevez, Milito oraz Higuain. Do tego doświadczona defensywa, jedyne do czego można się przyczepić to czy 35 letni Veron podoła spoczywającej na nim odpowiedzialności rozgrywania piłek w zespole Albiceslestes ? Oby wstąpiła w niego druga(trzecia ?) młodość i Argentyna pokazała drzemiący w niej olbrzymi potencjał.
Nigeria po raz czwarty zakwalifikowała się na mundial. W 1994 i 1998 roku udało im się wyjść z grupy. Na mistrzostwach w Korei i Japonii zajęli ostatnie miejsce w grupie, natomiast 4 lata temu nie wywalczyli awansu na mistrzostwa. Eliminacje dla nich były niemalże spacerkiem, w trzeciej rundzie wygrali swoją grupę, nie przegrywając żadnego spotkania, mało tego nawet nie remisując, w dodatku stracili zaledwie jedna bramkę w 6 spotkaniach. W rundzie finałowej także wygrali swoją grupę, w 6 spotkaniach 3z-3r-0p. Ciekawa analogia do awansu Argentyny, gdyby w meczu z Mozambikiem Obinna w 93 minucie nie strzelił bramki, nie oglądalibyśmy ich na tych mistrzostwach. Jak widać obie reprezentacje grają do końca no i trzeba przyznać mają trochę szczęścia. 5 – to ilość sparingów w tym roku reprezentacji Nigerii 2 zwycięstwa z Demokratyczną Republiką Konga oraz Koreą Północną, oraz 3 remisy z Zambią, Arabią Saudyjską i Kolumbią. Przeciwnicy wrażenia nie robią, a jak widać wyniki pokazują że Nigeria miała z tymi drużynami problemy. Najbardziej znani gracze w kadrze Nigerii to Kanu, Utaka, Yakubu, Martins Jobo, czy też Taiwo. Jednak jak pokazują ostatnie sparingi to nie oni będą stanowić o sile obecnej reprezentacji Nigerii. W ostatnich dwóch sparingach jedynie Taiwo zagrał w wyjściowej 11-tce.
Podopieczni Lagerbäcka nie są według mnie w najlepszej formie na ten turniej, zresztą pokazują to ich ostatnie wyniki, inaczej jest w reprezentacji Argentyny. Zespół z meczu na mecz nabiera styl jaki wpaja im Maradona, grają coraz lepiej i co raz skuteczniej, do tego mają wielkie indywidualności. W ostatnich 16 latach obie reprezentacje grały ze sobą 4 razy, dwukrotnie wygrała Argentyna, raz Nigeria i raz spotkanie zakończyło się podziałem punktów. Obie wygrane Albicelestes miały miejsce na mundialu, ostatnie w 2002 roku. Wtedy także obie reprezentacje spotkały się w grupie, obie także nie awansowały dalej. Argentyna jest na pewno silniejszym zespołem, dla reprezentacji Nigerii niestety pozostaję szukać punktów w meczach z Koreą Południową oraz Grecją. Typ pewne zwycięstwo Argentyny.
_________________ nie zliczone wypady na obce terytoria,czy to wyprawa na kadrę czy potyczka ligowa
Pierwszy mecz grupy C. Faworytem na pewno są Anglicy. Mecze towarzyskie przed mistrzostwami pokazały, że podopieczni Fabio Capello czują się dobrze, choć te wygrane nad Japonią (2:1) i Meksykiem (3:1) nie przyszły z łatwością. Anglikom można ufać, co udowodnili w eliminacjach do mundialu. Rozegrali 10 spotkań, przegrali tylko jedno, ale wtedy awans już mieli pewny i u naszych sąsiadów grali na zbyt dużym luzie. Tuż przed wyjazdem do Afryki z kadry odpadł filar defensywy Rio Ferdinand, ale myślę, że Anglia posiada na tyle duży potencjał futbolowy, że da się załatać niemal każdą lukę. Amerykanie w sparingach kolejno ulegli Czechom (2:4) i odnieśli wygrane nad Turcją (2:1) i Australią (3:1). Moja opinia o USA jest taka, że Yankesi to zespół solidny, walczący, ale pewnego poziomu nie są w stanie przeskoczyć. Taki właśnie poziom prezentuje Anglia. Składy awizowane przez livescore.com:
Dziś o godzinie 20:30 rozpocznię sie drugie spotkanie jak i grupy A tak i mistrzostw świata w RPA. W pierszym meczu padł remis czego mogło się spodziewać lecz teraz drugiego remisu raczej a zapewne nie będzie. Francja jest to klasowa od lat drużyna , teraz drużyna jest mieszkaną młodosci z doswiadczeniem, po tych mistrzostwach odchodzi od nich trener Domenech więc napewno piłkarze oraz on sam będą chcieli uzyskać bardzo dobry wynik. Urugwaj jest to drużyna głownie ofensywna , posiada takich napastników jak Diego Forlan czy Luis Suarez lecz defensywy to nie ma za dobrej i myślę że ten mecz to własnie pokaże. Warto dodać że Urugwaj posiada bardzo dobrego bramkarza , Muslere mającego za sobą bardzo dobry sezon w Serie A. Urugwaj zagrał tylko 2 mecze towarzyskie przed mundialem, ze Szwajcarią w marcu i z Izraelem w maju, obie wygrane wynikami 3-1 i 4-1, Francja nie zachwycała w meczach towarzyskich zagrała 4 spotkania, wygrała tylko 1 i 1 raz zremisowała , przegrała z Hiszpanią 0-2 i niespodziewanie z Chinami lecz nie ma co dalej rozpamiętywać tego meczu bowiem Chiny w tym własnie meczu oddały jeden strzał i własnie ten jeden strzał dał im zwycięstwo. Wątpie żeby Francja zagrała tak samo jak z Chinami. Francja zagra ustawieniem 4-5-1 , na szpicy wystawiają upieczonego mistrza Anglii wraz z Chelsea , Nicolasa Anelke. Urugwaj standardowo gra 4-4-2 z Suarezem i Forlanem w ataku czyli nic specjalnego. Myślę że Francja napewno była przygotowana na takie własnie ustawienie , od poczatku meczu będzie chciała zdominować środek pola , w 5 pomocników powinno sie uddać , na srodku pomocy zagra nie ustępliwy Toulalan na lewym skrzydle Ribery , na prawym Govou, na środku obrony Gallas wraz z Abidalem, warto dodać że na w każdej chwili z ławki mogą wejść tacy zawodnicy jak: Henry , Cisse, Malouda, Giganac. Urugwaj nie ma ani lepszej ławki ani lepszej pomocy ani defensywy, myślę że kurs taki postawiony przez bukmacherów był conajwyżej pomyłką.
Anglia - USA typ: Rooney nie strzeli gola kurs: 1.72 Expekt
Dzisiejszy dzień można zaliczyć do udanych bo zwrot za mecz Meksyku i pięknie siadający typ z Urugwaju sprawiły, że choć pierwsze dni są dość ryzykowne to akurat przyniosły one korzyści. Ja zajmę się najpierw ostatnim spotkaniem i chyba najciekawszym w tym dniu meczem. Mecz w którym zmierzą się Anglia i USA wykazuje chyba tylko jednego faworyta a są nim Anglicy którzy będą chcieli odkupić zaufanie po klapie z eliminacji Mistrzostwa Europy w 2008 roku. Choć mecz może się wydawać jednostronny, to jednak USA to nie jest słaba drużyna co pokazuje Puchar Konfederacji właśnie na tych boiskach gdzie pokonali np. Hiszpanów i dzielnie stawiali opór Brazylijczykom w finale. Anglicy będą się musieli jutro bardzo natrudzić jeśli chcą wygrać to spotkanie. W ostatnich spotkaniach sparingowych także rewelacji nie było choćby z Japonią grze wygrali 2:1 ale co ciekawe nie strzelili żadnego gola "Sami" bo dla Anglików strzelali Japończycy . Patrząc na statystyki bramkowe Anglików pod kątem właśnie Rooneya to nie wyglądają one zbyt rewelacyjnie. W ostatnich sparingach nie strzelił nawet gola w porównaniu do Croucha który do siatki trafiał 5 krotnie na 5 sparingów. Statystyki Rooneya w reprezentacji to 60 meczów i 25 goli co jest średnim wynikiem.
Niewątpliwym osłabieniem Anglików jest kontuzja głównego stopera w drużynie Capellego a mowa tu o Rio Ferdinandzie, który doznał kontuzji na kilka dni przed Mistrzostwami i na pewno go nie zobaczymy. Kto wystąpi jutro w ataku to raczej jest pewne, że od pierwszych minut zobaczymy Croucha i Rooneya jednak dochodzą mnie słuchy, że to Peter będzie tym bardziej wysuniętym zawodnikiem i on będzie dokonywał "ostatecznych" ciosów. I jeszcze jedna ważna sprawa. Rooney znany jest z ostrego charakteru. Ostatnio obraził jednego z sędziów i jeśli to powtórzy się na Mistrzostwach Świata to tu nie będzie przelewek i od razu zostanie wyrzucony z boiska więc może nie doczekać się strzelenia gola.
Kursy wystawione przez buki dość wysokie i chyba brane na podstawię tego co Rooney prezentuje w klubie a nie w reprezentacji. Podobna sytuacja jest w kwestii Messiego a ten typ opiszę za kilka chwil.
Argentyna - Nigeria Typ: Messi nie strzeli gola kurs: 1.65 buk: Expekt.
Jak zapowiadałem kolejny typ na drugi dzień Mundialu i chyba drugi pod względem zainteresowania mecz. Spotkanie, które wybrałem to pojedynek między Argentyną a Nigerią bynajmniej nie będę typował zwycięzcy w tym meczu bo z tego co wywnioskowałem odpuszczę sobie pierwsze mecze na konkretnych zwycięzców a zagram jakieś typy kombinacyjne. Najpierw specjalność zakładu czyli zakłady na strzelców. Typ który wybrałem to Leo Messi nie strzeli gola w tym spotkaniu. Podobnie jak i w meczu Anglików faworyt wydaje się jeden - Argentyna. I chyba tutaj faworyt jest pewniejszy ale na Mundiali jest 32 drużyny - 32 najlepsze drużyny Świata i z pewnością żadna tanio skóry nie sprzeda (jak to mówi Mariusz) a z pewnością drużyny z Afryki będą się chciały jeszcze bardziej pokazać bo grają na swoim kontynencie.
Nigeryjczycy do potęg nie należą ale mają zawodników, którzy stanowią o siłach klubów europejskich. Bo takie nazwiska jak Martinis, Taiwo, Yobo, Obasi, Uche czy Odemwinge z pewnością ktoś choć raz słyszał. Niewątpliwą stratą dla Nigeryjczyków jest kontuzja ich największej gwiazdy Johna Obi Mikela ale coś jest w tych Mistrzostwach bo bardzo dużo zawodników dopadły kontuzję w ostatnim czasie czy to Ballack, czy Essien czy choćby Nani. W ostatnich 12 meczach które rozegrali Nigeryjczycy najbardziej skupmy się na golach straconych bo od tego zależał będzie mój jutrzejszy typ. Na 12 spotkań gracze z Nigerii stracili zaledwie 8 goli co nie daje średniej nawet 1 gol na mecz i z pewnością jutro mogą tą średnią jeszcze zaniżyć w co bardzo wierzę.
Argentyńczyków przedstawiać nie trzeba dwukrotni mistrzowie świata ale od kilku lat drużyna trochę nie spełniona. Teraz trenerem ich jest "Boski Diego" i zobaczymy co z tego wyjdzie. W sparingach Argentyna jak na razie rozmiotła Kanadę czy Haiti strzelając w tych 2 meczach aż 9 goli nie tracąc żadnego. CO ciekawe nasz dzisiejszy główny zainteresowany Messi nie strzelił żadnego gola ani w tych dwóch meczach ani w poprzednich. Ważną sprawą jest, iż od dawna zarzuca mu się już pasywną postawę wobec reprezentacji. Bo zawodnik strzelający w klubie grubo ponad 30 goli nie może strzelić nic w kadrze to podejrzana sytuacja.
Jeszcze rzut oka na skład Argentyny przewidywany na jutro:
Bramkarz: Romero
Obrona: Demichelis, Gutierrez, Samuel
Pomoc: Mascherano, Veron, di Maria, Heinze
Atak: Messi, Tevez, Higuain
Widać, że Argentyńczycy wyjdą aż 3 napastnikami co również zaniża szansę Messiego do ok. 30% na strzelenie gola przez tegoż napastnika. Messi głównie kreuje akcję w Argentynie a od wykańczania są Tevez, Aguero, Di maria czy Higuain i myślę, iż to ktoś z nich trafi do siatki a nie Leo. Kurs podobnie jak w sytuacji Rooneya według mnie dość zawyżone o te 0,2 co najmniej i chyba tak jak w sytuacji Anglika bukmacherzy brali pod uwagę sezon w Barcelonie a nie dokonania w reprezentacji.
piłka nożna, Mistrzostwa Świata, godzina 13:30 South Korea - Greece typ: X kurs: 3.10 buk: Expekt
Bardzo ciekawie zapowiada sie konfrontacja Południowej Koreii z Grekami.Wydaje sie,ze te druzyny wraz z Nigeria beda walczyc o 2 pozycje w grupie.Bardzo ciezko wsrod tych 3 druzyn wskazac jednoznacznego faworyta.W tym pojedynku teoreycznei lepsza kadra dysponuja Grecy.Ich sklad obecnie jest wyceniany na 87 mln Euro.Ogolnie druzyna jest bardzo wyrownana jednak Najwiekszymi gwiazdami sa Vasilios Torosidis(25 letni obronca z Olimpiakosu - 8mln E),20 letni talent Sotiris Ninis(8lmn E) i doświadczony Konstantinos Katsouranis( 8mln E).Połuniowa Korea przede wszystkim nie posiada az wyrownanej ekipy.Na uznanie zasluguje glownie dobrze znany wszystkim pomocnik z MU Ji-Sung Park(11mln E) i napasnik Monaco Chu-Young Park(5,5mln E).Reszta kadry jest wyceniana na 30 mln E.Zatem sklad przemawia w nieznacznym stopniu z Grekami.Forma w spotkaniach towarzyskich wsazuje nam jednak Koreanczykow w roli faworyta w tym pojedynku.Grecy rozgrali zaledwie 3 spotkania i tylko w 1 udalo im sie wywalczyc remis.Korenaczy mieli zas bilans 5 zwyciestw przy 3 porazkach.REasumujac to wszystko trudno jest tutaj wskazac faworyta i zapewne dojdzie do podzialu punktow pomiedzy tymi druzynami i tak naprawde zadna druzyna nie powinna narzekac na taki rezultat.
Korea Południowa - Grecja X 3.10 Expekt under 2.5 1.50 Expekt
Dzisiaj w Mistrzostwach Świata w piłce nożnej odbywających się w RPA rozegrane zostaną 3 spotkania. Pierwszy dzień mundialu utwierdził mnie w przekonaniu że w meczu Korea Południowa - Grecja padnie remis. Tak jak to miało miejsce wczoraj dziś też powinno być bardzo widoczne to iż drużyny przede wszystkim nie będą chciały stracić bramki, a akurat tym ekipom o wiele lepiej idzie bronienie się niż atakowanie. W naturze obu ekip nie jest atakowanie, liczą na wykorzystanie błędów przeciwnika swą solidną grą w obronie, w tym meczu bardzo dobrym typem jest także under bramkowy. W meczu tym najbardziej prawdopodobny wydaje się remis, grają dwie defensywne drużyny, jeśli jednak padnie inny wynik z dużą prawdopodobnością można stwierdzić że będzie to 1:0 dla którejś z ekip.
Analiza:Już dziś o 20.30 piąty m mecz na Mistrzostwach Świata w piłce nożnej, które odbywają się w Republice Południowej Afryki.Będzie to pierwszy mecz grupy C pomiędzy Anglikami i Amerykanami.Uważam, że w tym spotkaniu zwycięzca może być tylko jeden .Anglicy są drużyną doświadczoną, mającą w swoim składzie wybitnych piłkarzy takich jak Steven Gerard z Liverpoolu, Frank Lampard z Chelsea czy Wayne Rooney z Manchesteru United.Dodatkowo kapitalny trener-Włoch Fabio Capello, który świetnie postawi ustawić swoich zawodników .Angielscy zawodnicy to piłkarze najwyższej klasy.Uważam, że Anglicy już w pierwszej połowie pokonają bramkarza Amerykanów.Na pewno trener Fabio Capello powie swoim piłkarzom , że muszą już w pierwszej połowie zapewnić sobie zwycięstwo w tym spotkaniu aby w drugiej połowie oszczędzać siły na kolejne spotkania.To jest turniej i tu trzeba zdobywać punkty jak najmniejszym koszem sił, szczególnie w pierwszych meczach.Amerykanie nie powinni poważnie zagrozić Anglikom.Nie ten poziom .Kurs w okolicach 2.0 jest świetny do grania .Polecam ten kurs, oceniam jego szanse na 80%.
Jak zapowiadałem ostatnia analiza na dzisiejszy dzień. I chyba mecz najmniej ciekawy ale czas pokaże co będzie się działo na boisku. Według mnie są dwie możliwości rozegrania tego meczu. Albo Korea zdominuje greków i strzeli 2 gole wygrywając spotkanie albo obie drużyny będą solidnie się atakować i mecz będzie toczył się w środku pola, będzie nudy jak to zwykle bywają mecze Greków i zakończy się remisem. Bardziej mi trochę do tego drugiego rozwiązania ale czas pokaże jak to będzie.
Obie drużyny jakiś rewelacji w kadrach nie mają głównie są to zawodnicy z rodzimych lig ale co do Koreańczyków to trzeba podkreślić, że ta reprezentacja jest z sobą od dobrych kilku lat i wszyscy tam się bardzo dobrze rozumieją i są wyśmienicie zgrani. Choć nie mają już takiego trenera jak Hiddink to i tak nie należą do jakichś słabeuszy a obecnie to chyba najlepsza azjatycka drużyna. Grecy za to od kiedy wygrali Mistrzostwa Europy to można powiedzieć na tym się skończyło. Jedna sensacja i koniec. Warto dodać też, iż to były Mistrzostwa Europy a nie Świata co także było swego rodzaju lekkim ułatwieniem.
Od lat Grekom zarzuca się futbol bardzo pasywny i defensywny. I nie robią nic by to zmienić. Styl gry jest taki sam, w takim stylu wygrali Mistrzostwa Europy w takim stylu wywalczyli awans na Mistrzostwa Świata i nie zanosi się na to aby innym stylem grali na Mundialu. Mocna defensywa -> Kontra to jedyne co wychodzi Grekom. Ale jeśli Koreańczycy dobrze staną w obronie a w ataku będą grali szybką piłkę to Grecy mogą się pogubić i kto wie czy to nie Koreańczycy otworzą wynik spotkania a później gracze z półwyspu Bałkańskiego nie będą mieli wyjścia jak tylko zaatakować.
Sądzę, iż bawienie się z kombinacjami w tym meczu to krążenie po labiryncie. Ja wybrałem typ 1X kurs dość ciekawy nawet na podbitkę jakiegoś kursu.
Pierwszy typ na trzeci dzień Mistrzostw i tak się złożyło że wybrałem pierwszy mecz. Spotkanie może do szlagierowych nie należy ale może być bardzo ciekawe. Faworytem bukmacherów ale niewielkim są gracze z Słowenii. Moim także ale w dużo większym stopniu niż bukmacherzy na nich stawiają. Ja obecnie wystawił bym kursy w okolicach 1.60-1.80 a tu mamy aż 2.30 co jest dla mnie wielkim value.
Ale przejdźmy do drużyn i zacznijmy od gości. Prześwietlając kadrę zauważymy bardzo ciekawą sprawę. W kadrze która liczy 23 zawodników tylko 2 występuje w rodzimej lidze. Reszta rozsiana jest po różnych krańcach Europy i niektórzy z nich są kluczowymi postaciami w swoich drużynach jak: Novakovic - Koeln, Handanovic - Udinese czy Kirm z naszej Polskiej - Wisły Kraków. Kadra Słoweńców prezentuje się bardzo ciekawie i o wyjście z grupy mogą z pewnością powalczyć ale będzie im ciężko. Ale za nim będą walczyć o wyjście z grupy to muszą wygrać pierwszy mecz, który będzie już dużym krokiem do sukcesu. Patrząc na wyniki sparingów i ostatnich meczy to Słoweńcy spisywali się w nich bardzo dobrze. Wysokie wygrane z Katarem 1:4, Nową Zelandią 1:3, San Marino 0:3. Warto też podsunąć wcześniejszy mecz z Anglią choć przegrany ale za to tylko 2:1 i widać było, iż Anglikom strasznie trudno się grało z tym przeciwnikiem.
Algieria ? Hmm. Dużo o niej nie wiemy. Patrząc na kadrę sytuacja jest podobna jak w Słowenii. Tutaj zaledwie 4 zawodników gra w rodzimej lidze a reszta to zawodnicy z europy. Mniej bądź bardziej znani ale oprócz Karima Zianiego chyba nie ma tu bardziej znanej postaci. Ostatnie mecze Algierii wyglądają trochę gorzej niż ich jutrzejszych rywali. Na 5 spotkań wygrali tylko 2 i tylko po 1:0 z Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi oraz z Libią w Pucharze Narodów Afryki. Resztę spotkań to porażki z Serbią 3:0, Libią 2:1 oraz Irlandią 3:0. Widać więc, iż z drużynami Europejskimi nie wiedzie się Algierii.
Kursy na to spotkanie w niektórych bukach już pospadały. I bardzo możliwe, że jeszcze bardziej spadną dlatego ja nie czekam i już teraz piszę analizę i polecam gorąco ten typ.
Mistrzostwa Swiata,godz.13:30 Słowenia-Algieria typ:1 kurs:2,30 Bukmacher:Expekt
Nie wiem jak to się stało, że wcześniej nie zauważyłem tak dobrego typu z tak ciekawym kursem. Jedno spotkanie na trzeci dzień Mundialu już dawno było opisane a przeglądając kolejne mecze natknąłem się właśnie na ten mecz. Aż żal nie skorzystać z takiego value jakie dali bukmacherzy bo według mnie kursy powinny wahać się w okolicach 1.65 a takie kursy są na DNB.
Zacznijmy od gości przyjezdnych z Europy. To ich dopiero 2 występ na mistrzostwach Świata, ponieważ kto słuchał na historii do 1990 istniało takie państwo jak Jugosławia i do niej należała Słowenia. Jedynym razem kiedy Słowenia zakwalifikowała się do Mundialu był rok 2002 gdzie zakończyła swój udział już na fazie grupowej. Po 8 latach Słoweńcy znów powracają do najlepszych 32 drużyn Świata. Co pokażą to się okażę ale szansę na wyjście z grupy z pewnością jakieś mają bo nie jest to słaba drużyna. Zawodnicy jak Handanovic, Novakovica, Kirm czy Dedic to dość znane nazwiska i choć raz pewnie obiły się komuś o uszy. W ostatnich meczach Słoweńcy również spisywali się przyzwoicie wygrywają 4 z 5 meczy. I to wygrywając w bardzo pewnym stylu po 3:0 czy 3:1.
Ich jutrzejsi rywale dość nie wiele o nich wiemy. Patrząc na ich kadrę to oprócz Karima Zianiego, którego nazwisko słyszałem kiedyś oglądając mecze Bundesligi żaden z innych reprezentantów Algierii nie jest mi znany. Sytuacja Algierczyków z uczestnictwem w Mistrzostwach jest podobna do Słoweńców. Do 1978 albo nie udawało się im zakwalifikować albo w ogóle nie grali w eliminacjach. Tylko lata 1982 i 1986 to awans na Mistrzostwa jednak tu już odpadli w fazach grupowych. Następne lata to znów niemoc w awansie no i dopiero w 2010 powracają na arenę międzynarodową. Ale niezbyt "różowo" to wygląda bo większość osób odsyła ich już do domu bo grupę mają dość solidną a sami nie są jakimiś wirtuozami futbolu.
Podsumowując z pewnością gdyby niższy kurs wystawili bukmacherzy na to spotkanie nie odważył bym się go zagrać po prostu nie było by sensu ale gdy nadal kurs jest powyżej 2.05 choć coraz bardziej spada to polecam to grać bo może być miłe zaskoczenie a Słoweńcy mając taki zespół jakim dysponują mogą to spotkanie spokojnie wygrać. - _________________
Niemcy - Australia typ: Klose nie strzeli gola kurs: 1.65 buk: Unibet
Żeby nie robić sobie zaległości to wezmę się już teraz za kolejne spotkanie na jutro a ostatni mecz do opisania zostawię sobie na jutro. Teraz pod lupę weźmiemy spotkanie pomiędzy naszymi zachodnimi sąsiadami czyli Niemcami oraz Australią. Niewątpliwie jest to mecz z kolejnym faworytem do najwyższych lokat na tym turnieju i faworyt jest tu jak na razie jeden. Ale podobnie jak we wcześniejszych meczach nie skupię się tu na zwycięzcy choć kurs 1.50 nie jest zły. Ja zajmę się typem na Mirosława Klose który mówi że nie trafi on jutrzejszego dnia do siatki.
Niemcy są bezsprzecznym faworytem ale jeśli zagrają to spotkanie jak pierwszą połowę z Bośnią i Hercegowiną to może być różnie. Dobrze, że w tamtym meczu w końcu się obudzili w drugiej połowie choć i tak szczęście im sprzyjało bo kolejne dwa gole zdobyte były z karnych, gdyby nie one to może mielibyśmy sensacje i mecz zakończyłby się remisem. Niemcy to jedna z reprezentacji w których nie było większych sensacji kadrowych ale nie obyło się bez absencji tym razem przez kontuzje. Michael Ballack, Christian Träsch czy Heiko Westermann to gracze, których kontuzję wykluczyły z tego turnieju. Najpoważniejszą stratą jest kontuzja Ballacka - kapitana reprezentacji. Po porażce z Argentyną Niemcy wygrali 3 kolejne mecze strzelając w sumie 9 goli co ciekawe nasz główny zainteresowany nie strzelił nawet jednego. I podobnie może być i jutro. W ataku jest dość duża konkurencja bo i Cacau i Gomez czy Podolski który pewnie zagra troszkę z tyłu aspirują do gry w pierwszym składzie. Jednak Joachim Loew pewnie w pierwszym meczu postawi na króla strzelców Mundialu w 2006 roku Klose i mam nadzieję że poszczęści się mój typ.
Jeszcze słów kilka o graczach Kangurów. Australijczycy w springach wygrali także trzykrotnie ale z dużo słabszymi rywalami bo były to Indonezja, Nowa Zelandia oraz trochę lepsza Dania. Kadra Australii też wygląda całkiem nieźle jest kilku zawodników grający w naprawdę niezłych klubach europejskich i to głównie na nich opierać się będzie gra zespołu Australii. Jeśli tylko Australijczycy będą się jutro dobrze bronić a może i zaatakują to jest szansa że padnie mało goli a tym większa, że Klose nie ustrzeli gola. I jeszcze jedna ważna sprawa. Klose to nie Rooney czy Messi, i na pewno całego meczu nie zagra stawiam na jakieś 60-70 minut maksymalnie i tu także widzę szansę tego typu bo 20 minut mniej to jest duża różnica i czas może mieć tu decydujące znaczenie.
Serbia - Ghana typ: Ile goli strzeli zespół 1 - mniej niż 1,5 kurs: 1.50 buk: Bwin
Jak zapowiadałem ostatni typ na dziś znalazłem coś takiego. Patrząc na to jak mało goli pada w dotychczasowych meczach zacząłem poszukiwać jakiegoś typu bramkowego. Ogólna linia 2,5 goli przy kursach 1.55 jest bezcelowa bo może być różnie znalazłem jednak dość ciekawy typ, iż Serbowie nie strzelą więcej niż 1 gola. Dlaczego ? Choć ostatni sparing bardzo podwyższył ich notowania i dlatego pewnie taki kurs na ten typ to jednak to jest Mundial i jak widać po meczu Anglii czy Argentyny łatwo o gole nie ma. Serbowie to nie drużyna mająca takich indywidualności jak Anglia czy Argentyna ale mają kilku wyróżniających się zawodników jak Zigic, Pantelic, Krasic, Stankovic, Kolarov czy Vidic.
Ale i Ghańczycy nie przyjechali do RPA aby dostać lanie i przejechać się na wycieczkę. Niewątpliwą stratą jest brak największej gwiazdy Ghany - Essiena ale gracze z Afryki pokazali już, że i bez niego potrafią wygrywać i grać ciekawą piłkę. Obie drużyny dotychczas nie spotkały się ze sobą ani razu co także może być pewną zagadkową sytuacją.
Sparingi obu drużyn wyglądały dość podobnie pod względem formy prezentowanej przez oba zespoły. Serbowie wygrali 3 mecze, 1 przegrali i 1 zremisowali natomiast Ghana wygrała 2 mecze, 1 zremisowała i 2 przegrała. Jednak porażką jaką doznała Serbia może być hańbiąca bo było to z Nową Zelandią natomiast Ghana mierzyła się z bardzo dobrymi rywalami bo Holandia i Bośnia to nie są słabe drużyny i porażki można jakoś uzasadnić.
Choć bukmacherzy trochę bardziej stawiają na Serbów to jednak nie o to chodzimy w moim typie. Serbowie mogą wygrać 1:0 ale to w zupełności wystarczy aby mój typ wszedł jednak jeśli miałbym określać wynik w tym meczu to widzę tu remis 1:1.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja forum PDA/GSM Niniejszy Serwis prowadzony jest w języku polskim i adresowany do polskojęzycznych odbiorców zamieszkałych na terytoriach, gdzie korzystanie z Serwisu jest zgodne z prawem. Uczestnictwo w Serwisie jest dozwolone tylko i wyłącznie dla osób podlegających jurysdykcjom, w których uczestnictwo w Grach jest legalne. Korzystając z Serwisu, Gracz zapewnia Administratora, że uczestnictwo w Grach jest w jego jurysdykcji dozwolone i ponosi pełną odpowiedzialność przed Administratorem za prawdziwość złożonego przez siebie oświadczenia. perfumy fm, fm group