Wysłany: 2009-10-18, 13:04 PlusLiga Mężczyzn 2009/2010
Za nami pojedynek gigantów PLUS Ligi i trzeba to jasno powiedzieć mecz nie zawiódł naszym oczekiwaniu. Było to wspaniałe widowisko takie jakiego oczekujemy od pojedynków obu zespołów. W ostatnich latach pojedynki między tymi zespołami były jednostronne, ale kompleks trwa nadal bo zwyciężyła ekipa Skry lecz Resovia była bardzo bliska sprawienia niespodzianki. Skra miała w tym meczu przestoje. Nieudany kompletnie 2 set kiedy zostali zmiażdżeni 13:25. Ogółem mecz zaspokoił moje oczekiwania liczyłem na mecz 5 setowy i się doczekałem. Teraz czekam na pojedynki obu klubów w lidze mistrzów.
Czy mecz Delecty z Częstochową także spełni nasze oczekiwania co do świetnego widowiska?. Mam nadzieje ze jak najbardziej. Faworytem w oczach bukmacherów są gospodarze dzisiejszego spotkania, lecz moim zdaniem spotkanie dla nich łatwe nie będzie. Częstochowianie w swoim pierwszym meczu roznieśli zespół z Olsztyna. Kapitalnie zagrywał Janeczek przyjmujący z Olsztyna w ogóle nie dawali sobie rady z jego zagrywką i nie tylko jego. W ekipie gości na pewno nie zagra Piotrek Gruszka, więc kto poradzi sobie z atomowymi zagrywkami drużyny z Częstochowy. Libero Michał Dębiec nie jest jakimś światowej klasy zawodnikiem też często popełnia błędy. Na przyjęciu najprawdopodobniej zagra Sopko i Pieczonka którzy nie są jakimiś znakomitymi zawodnikami. Zapowiada się drugie pod względem emocji starcie w tej kolejce. Liczę że Czewa powalczy o punkty w tym meczu urwie co najmniej jeden set gospodarzom. Mecz oczywiście można obejrzeć na Polsacie Sport
Ostatnio zmieniony przez duncan 2010-06-29, 12:24, w całości zmieniany 2 razy
Dzisiaj w siatkarskiej Plus Lidze dojdzie do arcyciekawego spotkania dwóch najsilniej prezentujących się drużyn tego sezonu. Do Jastrzębia zawita drużyna mistrza Polski – Skra Bełchatów. Obie ekipy są po sporych wzmocnieniach. Jesteśmy po dwóch kolejkach i tak Jastrzębski węgiel pewnie wygrywa 3-0 z Politechniką po dobrym spotkaniu a następnie takim samym wynikiem kończy mecz z Jadarem Radom jednak ich gra nie wyglądała już tak dobrze i mimo 3-0 zwycięstwo przyszło w bólach. Skra natomiast w pierwszej rundzie Plus Ligi pokonuje beniaminka – Pamapol – 3:1, a w ostatniej rundzie wygrywa z Rzeszowem gdzie skra wygrała 3:2. Mimo wyniku gra skry wyglądała naprawdę dobrze przeciwko znakomicie grającej Resovi w tamtym spotkaniu. Dzisiaj starcie tych drużyn, mimo że skra traciła sety to jednak myślę, że to spotkanie wygra, bowiem ich skład to niemal dream team na miarę europejską a z meczu na mecz ich gra powinna nabierać tempa, a sam Abramov ( który notabene nie gra już takiej siatkówki jak za dawnych lat) tej lokomotywy dziś nie da rady zatrzymać. Mój typ to Skra Bełchatów.
Mecz, ktory zadecyduje o tym, kto pozostanie w Plus Lidze na sezon 2010/11? Bardzo mozliwe, ale z pewnoscia jest to niezwykle istotne spotkanie dla ukladu sil w dolnych rejonach tabeli. O godz. 18.00 w Radomiu rozpocznie sie mecz ostatniego w tabeli Jadaru (8 punktow) i AZS Politechniki Warszawskiej (12 punktow). Faworytem bukmacherow pozostaja gospodarze, ale dla mnie wcale ten fakt nie jest taki oczywisty. Mysle, ze mecz bedzie bardzo zaciety, a typem, ktory ma wielkie szanse powodzenia jest zagranie handicapu +1,5 seta na AZS. Dlaczego tak typuje? Zespoly, ktore stana dzis po 2 stronach siatki dysponuja bardzo podobnymi skladami - bez wielkich gwiazd, ale za to z solidnymi graczami typu: Pawlinski, Prygiel (Jadar) czy Rybak, Kapelus, Klos (AZS). Decydujaca moze okazac sie dyspozycja, a ta jest zdecydowanie po stronie przyjezdnych. Jadar w ostatnich 5 spotkaniach zdobyl tylko 1 punkt, Politechnika - 7. Co prawda przyjezdni grali z zespolami slabszymi niz gospodarze, ale zawsze to cos. W ostatnich pojedynkach AZS-u swietnie spisuje sie przyjmujacy z Ukrainy, Serhiy Kapelus, ktory jest zdecydowanym liderem swojego zespolu i prowadzi go do zwyciestw. W dobrej dyspozycji sa rowniez pozostali gracze. W druzynie Jadaru pierwsze skrzypce gra Maciej Pawlinski, ale jest to zbyt malo na ich przeciwnikow. Kolejnym oslabieniem bedzie brak Sirianisa Hernandeza u ktorego wykryto stosowanie dopingu. Politechnika sposrod trojki walczacej o jedno miejsce gwarantujace utrzymanie ma, wedlug mnie, najwieksze szanse na realizacje swojejgo celu. Graja bardzo dobrze w przeciwienstwie do Jadaru, ktory z kazdym meczem gra slabiej. We wlasnej hali wygrali tylko 1 z 7 rozegranych spotkan, bilans setow - 7:19 - to mowi samo za siebie. Politechnika na wyjezdzie rowniez nie prezentuje sie najlepiej, ale wygrala 2 z 7 spotkan. Mysle, ze spotkanie bedzie bardzo zaciete, bycmoze zakonczy sie w tie-breaku, a gracze z Warszawy wygraja co najmniej 2 sety...
1 runda Play Off Plusligi. Po dwóch spotkaniach rozegranych w Jastrzębiu Węgiel prowadzi 2-0. Gramy do 3 zwycięstw. Delecta miała obiecujący początek sezonu, kiedy to po kilku kolejkach była nawet liderem tabeli. Jednak później się coś zacięło i nadszedł okres słabej gry, który chyba trwa do dzisiaj. Waldemar Wspaniały dysponuje bardzo dobrymi zawodnikami (np. Gruszka, Woicki, Szymański), ale ci nie pokazują w meczach w bydgoskim zespole swojego oblicza in plus. Jastrzębie jak narazie dobry sezon. Ciekawy występ w LM, zdobycie Pucharu Polski w ładnym stylu i bardzo ważne 3. miejsce po rundzie zasadniczej. Podopieczni Roberta Santillego są znakomicie przygotowani do gry o najwyższe cele. Oglądałem drugie spotkanie w hali Jastor. Bydgoszczanie starali się nawiązać równorzędną walkę, momentami im to wychodziło, ale zwycięstwo JW nie było zagrożone nawet przez chwilę. Abramow i spółka grali bardzo pewnie. Prawdziwy festiwal ataków dał Igor Yudin, który zdobył aż 29 punktów, a jego zbicia były naprawdę efektowne. Od poniedziałku do czwartku zbyt wiele się raczej nie zmieni i jeśli tylko Jastrzębski wyjdzie na mecz skoncentrowany, to już przy pierwszej okazji zapewni sobie przepustkę do walki o medale Mistrzostw Polski.
Jest to 3. mecz w rywalizacji o brązowy medal Mistrzostw Polski. Poprzednie 2 spotkania odbyły się w Kędzierzynie i obydwa wygrała ZAKSA, co dla mnie osobiście jest sporą niespodzianką. Nie umniejszam oczywiście podopiecznym K. Stelmacha, ale jeśli Resovia tą rywalizację przegra, to sezon w Rzeszowie będzie można uznać za jak najbardziej przegrany. Niby finał Pucharu Polski, niby 1/4 Ligi Mistrzów, ale patrząc na kadrę i na budżet ekipy z Podpromia - brak medalu najważniejszych rozgrywek i brak kwalifikacji do kolejnej edycji LM to klapa. Dla kilku zawodników z Rzeszowa ta rywalizacja to swoista walka o kontrakty na przyszłość. Dla ZAKSY mam szacunek ogromny za to, że po wspaniałej, ale morderczej walce o finał z Jastrzębiej (przegranej) podniosła się i bez trudu wygrała 2 mecze z Asseco.
Zespoły najprawdopodobniej wyjdą w składach:
Resovia: Redwitz, Oivanen, Kosok, Grzyb, Gierczyński, Akhrem i Ignaczak (libero) ZAKSA: Masny, Jarosz, Gladyr, Kaźmierczak, Sammelvuo, Ruciak i Mierzejewski (libero)
Resovii odwrócić cały play-off będzie bardzo trudno, ale z drugiej strony nie wierzę, żeby ta rywalizacja zakończyła się w szybkich 3 spotkaniach. Dziś Rzeszów powinien wygrać mecz, chociażby dla swojej wspaniałej publiczności.
Jest to 3. mecz w rywalizacji o brązowy medal Mistrzostw Polski. Poprzednie 2 spotkania odbyły się w Kędzierzynie i obydwa wygrała ZAKSA, co dla mnie osobiście jest sporą niespodzianką. Nie umniejszam oczywiście podopiecznym K. Stelmacha, ale jeśli Resovia tą rywalizację przegra, to sezon w Rzeszowie będzie można uznać za jak najbardziej przegrany. Niby finał Pucharu Polski, niby 1/4 Ligi Mistrzów, ale patrząc na kadrę i na budżet ekipy z Podpromia - brak medalu najważniejszych rozgrywek i brak kwalifikacji do kolejnej edycji LM to klapa. Dla kilku zawodników z Rzeszowa ta rywalizacja to swoista walka o kontrakty na przyszłość. Dla ZAKSY mam szacunek ogromny za to, że po wspaniałej, ale morderczej walce o finał z Jastrzębiej (przegranej) podniosła się i bez trudu wygrała 2 mecze z Asseco.
Zespoły najprawdopodobniej wyjdą w składach:
Resovia: Redwitz, Oivanen, Kosok, Grzyb, Gierczyński, Akhrem i Ignaczak (libero) ZAKSA: Masny, Jarosz, Gladyr, Kaźmierczak, Sammelvuo, Ruciak i Mierzejewski (libero)
Resovii odwrócić cały play-off będzie bardzo trudno, ale z drugiej strony nie wierzę, żeby ta rywalizacja zakończyła się w szybkich 3 spotkaniach. Dziś Rzeszów powinien wygrać mecz, chociażby dla swojej wspaniałej publiczności.
Moim zdaniem , zadna niespodzianka ze Zaksa wygrala z nimi w bardzo wysokim stosunku 2 mecze o 3 miejsce co grali , przypomne ze w fazie zasadniczej Resovia takze nie znalazla rozwiazania na Zakse i przegrala mecze. Dla mnie to juz dzisiaj moze byc zakonczenie rywalizacji o 3 miejsce i przypomne iz nie jest to walka o zakwalifkowanie sie do ligi mistrzow bo Ci co zajma 3 miejsce a nawet 4 moga sie starac o dzika karte do Ligi MIstrzow ! Takze nie ma tutaj tego ze za 3 miejsce jest start w lidze mistrzow , a co do Resovi oni juz ten sezon moim zdaniem przegrali moze potencjal przed sezonem mieli wiekszy ale gra jakos im sie nie ukladala od poczatku sezonu , byl okres gdzie miazdyli wszystkich do meczu przypomne z Zaksa! gdzie Zaksa ich po prostu rozbila 3-0 i od tej pory dlugo Resovia sie odbudowywala, takze dzisiaj Zaksa stoi przed wielka szansa zakonczenia rywalizacji o 3 miejsce bo im sie nalezy chocby za sezon zasadniczy i piekna walke polfinalowa z Jastrzebskim weglem , a kurs na Zakse dosc bardzo dobry Takze moim zdaniem tutaj bedzie 1-3 2-3 dla Zaksy
Po dwóch spotkaniach w Kędzierzynie-Koźlu i dwóch dość łatwych zwycięstwach ZAKS-y (3:1, 3:0) podopieczni Krzysztofa Stelmacha prowadzą 2:0 w rywalizacji do 3 zwycięstw o brązowy medal Plus Ligi. Czy jest możliwe by ZAKSA wygrała rywalizację o brąz 3:0? Według mnie nie ma i dzisiaj warto zagrać na zwycięstwo Resovii (ja proponuje zagrać nawet z handicapem setowym). Cel Rzeszowian to wygranie dwóch meczów u siebie i powrót do Kędzierzyna-Koźle na 5 mecz, myślę, że przy wsparciu swoich kibiców stać ich na to i dzisiaj powinni zrobić pierwszy krok. Warto podkreślić, że nawet z Skrą Bełchatów Resovia potrafiła wygrać jeden mecz - mecz numer 3 (zwycięstwo 3-1) tak więc nie przegrali rywalizacji z mistrzem polski do zera i według mnie nie przegrają również do zera z ZAKSą. Wiadomo również, że Resovia musi ratować sezon a zajęcie miejsca poza pierwszą "trójką" w Plus Lidze byłby na pewno uznany za sporą porażkę. Ponadto Resovia ma świadomość, że nie jest to tylko rywalizacja o 3. miejsce ale również o udział w rozgrywkach Ligi Mistrzów dlatego na pewno dzisiejszy mecz nie będzie wyglądał tak jak dwa pierwsze jeśli chodzi o poczynania Resovii. Warto dodać, że Resovia lepiej gra u siebie niż na wyjazdach podobnie zresztą jak ZAKSA więc możliwe jest nawet odwrócenie ról z dwóch pierwszych spotkaniach i teraz to Rzeszowianie wygrają dwa mecze dość łatwo. Myślę, że przy wsparciu swoich wspaniałych kibiców a także dzięki atutowi własnej hali dzisiaj gospodarze wygrają (nie sądzę by granie 5 setów - zbyt ryzykowne) i pierwszy z dwóch meczów w Rzeszowie które mają pozwolić na powrót do gry o brąz będzie rozstrzygnięty na ich korzyść.
Wróćmy do 3. spotkania tej rywalizacji. ZAKSA prowadzi 2-0 i 23-17, jest o 2 piłki od brązowego medalu. Na trybunach zniesmaczenie, choć grupka kibiców Resovii nadal prowadzi doping. Wtedy zdarza się coś nieprawdopodobnego. Nagle siatkarze z Kędzierzyna - choć cały mecz bawili się na siatce z rywalem - nie mogą się przebić przez blok gospodarzy, przegrywają seta, następnie cały mecz 2-3. Kolejnego dnia pobudzony Rzeszów wygrywa już dość łatwo 3-1 i przenosi rywalizację na decydującą grę do Kędzierzyna. Moim zdaniem po "dziejach" tej walki o brąz MP faworytem jest Sovia, ponieważ to właśnie podopieczni L.Travicy podnieśli się niczym "Feniks z popiołu" i są na fali, a ZAKSA na pewno ma ślady na psychice po takim obrocie sprawy. Analizować tu nie ma za bardzo co, bo to już 5.mecz w PO między nimi. W Kędzierzynie wygrali 2 razy podopieczni K.Stelmacha, w Rzeszowie dwukrotnie górą byli gracze z Podpromia.
Zespoły prawdopodobnie wyjdą w szóstkach:
ZAKSA: Masny, Jarosz, Gladyr, Kaźmierczak, Sammelvuo, Ruciak i Mierzejewski (libero) Resovia: Redwitz, Oivanen, Kosok, Perłowski, Gierczyński, Akhrem i Ignaczak (libero)
Sovia na fali powinna wyrwać brąz Kędzierzynianom, ale ja jednak wolę zagrać bezpiecznie z handi +1.5.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja forum PDA/GSM Niniejszy Serwis prowadzony jest w języku polskim i adresowany do polskojęzycznych odbiorców zamieszkałych na terytoriach, gdzie korzystanie z Serwisu jest zgodne z prawem. Uczestnictwo w Serwisie jest dozwolone tylko i wyłącznie dla osób podlegających jurysdykcjom, w których uczestnictwo w Grach jest legalne. Korzystając z Serwisu, Gracz zapewnia Administratora, że uczestnictwo w Grach jest w jego jurysdykcji dozwolone i ponosi pełną odpowiedzialność przed Administratorem za prawdziwość złożonego przez siebie oświadczenia. perfumy fm, fm group