Przed nami ostatni konkurs Pucharu Swiata w skokach narciarskich, ktory odbedzie sie w Planicy na mamuciej skoczni. Wszyscy Polacy i fani tej dyscypliny sportowej zadaja sobie pytanie - "Czy Adam po raz kolejny wygra Krysztalowa kule?". Wszyscy w to wierzymy, ale czy moze byc inaczej?...jest w znakomitej formie, bardzo dobrze spisal sie w kwalifikacjach, ktore skonczyly sie godzine temu. Zajal drugie miejsce wraz z Jacobsen'em. Natomiast Simi uplasowal sie oczko nizej, skoczyl dwa metry krocej od Adasia. Prawda jest taka, aby Adam zdobyl Puchar Swiata musi byc dzisiaj w czolowce, ba niewykluczone ze bedzie musial dzisiaj wygrac, poniewaz Jacobsen nadposdziewanie dobrze wypadl w kwalifikacjach (w seriach treningowych skakal bardzo slabo, miejsca za "30") . Dzisiaj rano warunki byly niemalze rowne dla wszystkich, wszyscy skakali z tej samej belki, 9. Mam nadzieje, ze pogoda tym razem nie splata figla i bedzie wialo kazdemu tak samo, i wtedy o wynik jestem spokojny..
I po sezonie, jakże nietypowym.Początek sezonu to dominacja młodych wilków.W drugiej części stary mistrz nie dał szans mlodszym kolegom.Czekamy do listopada.
Kto w skokach zdobędzie lepsze miejsce? Adam Małysz (POL) vs. Michael Uhrmann (GER) typ Adam Małysz (POL) - 1,50
Na pierwszy konkurs w Zakopanem wypatrzyłem coś takiego. Z Małyszem wiadomo, co i jak. Nie chciał Kruczka, chciał do Hannu Lepistoe, a ten popatrzył, pomierzył, powiedział co zmienić, kazał poskakać no i już podobno jest gitara, albo prawie gitara. I rzeczywiście pewne znaki na niebie, ziemi i zeskoku wskazują, iż coś tam drgnęło. Adaś oddał niezły skok w serii treningowej i dobrze wypadł w kwalifikacjach. No i przecież skaczemy w Polsce, w jej zimowej stolicy, więc Małyszowi źle zaprezentować się nie wypada. Wypadałoby znaleźć się na podium, ale o to może być ciut trudno. Ale z drugiej strony wielu dobrych zawodników Zakopane odpuściło, a Unibet płaci za pudło Adasia 3,75. Ale wracamy do naszego typu. O Polaku już było, będzie o Niemcu. Niemcu, który jak pamiętam "śmiał" kiedyś w zimowej stolicy Polski odnieść zwycięstwo. Uhrmann jest od wielu sezonów solidny, zawsze kręci się w czołowej 15, poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Ale w tym roku powiedziałbym - szału nie ma. Oto historia tegoroczna Niemca:
29-11-2008 Kuusamo - 21 miejsce 06-12-2008 Trondheim - 11 miejsce 07-12-2008 Trondheim - 15 miejsce 13-12-2008 Pragelato - 6 miejsce 14-12-2008 Pragelato - 20 miejsce 20-12-2008 Engelberg - 31 miejsce 21-12-2008 Engelberg - 10 niejsce 29-12-2008 Oberstdorf - 10 miejsce 01-01-2009 Garmisch-Partenkirchen - 14 miejsce 04-01-2009 Innsbruck - 16 miejsce 06-01-2009 Bischofshofen (skakali chyba w Innsbrucku jak pamiętam) - 8 miejsce 10-01-2009 Bad Mitterndorf - 21 miejsce 11-01-2009 Bad Mitterndorf - 15 miejsce
Średnio wychodzi tak druga dziesiątka, czyli na pewno zawodnik w zasięgu Adama, który dziś w opinii wielu ma zaprezentować się bardzo dodrze. I tyle.
Kto w skokach zdobędzie lepsze miejsce? Adam Małysz (POL) vs. Neumayer Michael (GER) typ Adam Małysz (POL) - 1,60
Wczoraj rekord wszechczasów pobiliśmy pod względem zawodników, którym udało się zakwalifikować do pierwszej trzydziestki. Podziękować w sumie możemy wiaterkowi, który dał niektórym polskim skoczkom szanse do poprawki w powtórzonej pierwszej serii, bo te pierwsze skoki wcale różowo nie wyglądały. Nie ma jednak co narzekać, trzeba się cieszyć. W każdym sporcie trochę szczęścia mieć trzeba. No najbardziej interesuje nas Adam i to, co pokazał. A zaprezentował się w sumie przyzwoicie, choć myślę, że już jest gotowy na dalsze skoki, co przecież udowadniał w kwalifikacjach czy jednym ze skoków treningowych. Małysz po swoim występie powiedział: Skoki były dużo lepsze. Jednak emocje, fakt skakania u siebie spowodowały, że nie były tak płynne, jak podczas treningu. Zapewniał, że dziś będzie lepiej i w sumie nie mam podstaw, aby nie wierzyć w te słowa. Przyjrzyjmy się Niemcowi, który wczoraj w zawodach zajął miejsce 14. Analogicznie do wczorajszej analizy, oto jego wyniki w tym sezonie:
29-11-2008 Kuusamo - 12 miejsce 06-12-2008 Trondheim - 28 miejsce 07-12-2008 Trondheim - 33 miejsce 13-12-2008 Pragelato - 23 miejsce 14-12-2008 Pragelato - 55 miejsce 20-12-2008 Engelberg - 9 miejsce 21-12-2008 Engelberg - 24 miejsce 29-12-2008 Oberstdorf - 9 miejsce 01-01-2009 Garmisch-Partenkirchen - 24 miejsce 04-01-2009 Innsbruck - 7 miejsce 06-01-2009 Bischofshofen - 9 miejsce 10-01-2009 Bad Mitterndorf - 19 miejsce 11-01-2009 Bad Mitterndorf - 14 miejsce
I znów można powiedzieć, że szału nie ma. W sumie jeszcze gorzej od Uhrmanna, którego Małysz wczoraj bez problemów pokonał. Na podium Adama jeszcze raczej nie stać, ale na lekką poprawę na pewno. Dla Neumayera powtórzenia wczorajszego wyniku będzie sukcesem, a przypominam, że był to wynik słabszy od rezultatu naszego najlepszego skoczka.
spotkanie: Druzynowy konkurs skokow w Willingen typ: Norwegia - zwyciezca kurs: 4,5 bukmacher: Bwin data i godz: 07.02 godz: 14:30 analiza: Dzis zapowiada sie bardzo ciekawy konkurs skokow narciarskiech. W dziejszej druzynowce stawiam na zwyciestwo Norwegii. Pewnie niektorzy pomysla ze upadlem na glowe, ze Austria nie ma sobie rownych ja jednak zaryzykuje a wg mnie nie bedzie to duze ryzyko. Po pierwsze tak przedstawia sie lista startowa na konkurs druzynowy:
34Hyun Ki Kim (Korea Pd.) 35Nikolay Karpenko (Kazachstan) 36Jernej Damjan (Słowenia) 37Adam Małysz (Polska) 38Jakub Janda (Czechy) 39Daiki Ito (Japonia) 40Denis Kornilov (Rosja) 41Anders Jacobsen (Norwegia) 42Martin Schmitt (Niemcy) 43Harri Olli (Finlandia) 44Wolfgang Loitzl (Austria)
jak widac po skladach Austriacy wystawili sklad wcale nie najlepszy. Moim zdaniem ich zespol pograzy Kofler, ktory jest kompletnie bez formy a i Loitzl nie skacze juz tak dalego jak scisla czolowka. Jesli chodzi o Norwegow to maja oni wg mnie najmocniejsza 4 na konkurs. Swietnie skacze Jacobse, w kwali z dobrej strony pokazal sie Roar Ljoekelsey uzyskujac drugi wynik kwalifikacji, Bardal i Hilde rownie nie zawodza. Jesli chodzi o inne zespolu to np Finlandia choc ma swietnie dysponowanego Olliego i niezlego Hautamekiego to jednak Kale Keiturii w ich skladzie to wg mnie pomylka roku ( ale skoro nie maja dobrej 4 nie maja tez dzis zadnych szans) Niemcy rowniez w nienajsilnieszym skladzie. Stawiam na Norwegow - ktorzy powinni spokojnie poradzic sobie z reszta.
FIS, 2011-01-01, godz. 14.00 Spotkanie: Matti Hautamäki - Simon Ammann [Kto lepszy in Large Hill (HS-140) - Garmisch (GER)] Typ: 2 Kurs: 1.72 Bukmacher: Tobet
W noworocznym konkursie w GaPa wybrałem parę dobrych skoczków. Fin jest 3 w klasyfikacji tego sezonu, a Szwajcar 4. Jednak ja stawiam na Ammanna w tym turnieju. Patrząc na treningi i kwalifikacje to Szwajcar był lepszy we wszystkich rundach. W pierwszym treningu 136 do 127, w drugim 125,5 do 125, a w kwalifikacjach 130,5 do 126,5. Wszystkie próby obaj zawodnicy skakali po sobie więc warunki obaj mieli bardzo zbliżone. Właściwie wiatr taki sam (róznica 0,9, 0,8 i 0,3 w pkt.). Widać więc, że Finowi nowa skocznia w GaPa jakoś nie leży zbytnio. Miejsca 18, 14 i 12 (trening 1 i 2, kwalifikacje). Ammann niby na razie bez błysku, ale według mnie powinien być wyżej od Hautamakiego w tym konkursie, liczę na jego podium.
Zwycięzca grupy (tylko wymienieni zawodnicy, zakład ważny tylko kiedy wszyscy wystartują) Spotkanie : (Matti Hautamaki,Manuel Fettner (AUT),Adam Małysz (POL),Tom Hilde ) Typ : Manuel Fettner (AUT) Kurs : 3,25 Bukmacher : Bwin Data: 2011-01-01 12:30
Analiza:
Czas na drugi konkurs tej wspaniałej serii Turnieju Czterech Skoczni. Pierwszy konkurs to pogrom jaki urządził Morgi, nokałtując wszystkich swoimi skokami. Bardzo dobrze zaprezentował sie Matti Hautameki skacząc 137,5 w drugiej próbie i ostatecznie zajmując drugie miejsce,Manuel Fettner zajął trzecie miejsce ze skokami na odległośc 130 i 131,5 metrów.Cieszy to ze były to dwa równe i bardzo dobre skoki i jak najbardziej zasłużył na miejsce na podium. Adam Małysz po zepsuciu pierwszego skoku nie miał szans na dobrą kolate mimo że w drugim skoku pokazał że jest w formie. Pierwszy konkurs był dośc loteryjny , duzo dobrych skoczków nie poradziło sobie z warunkami.Mimo to pierwsza piątka nie była zaskoczeniem.Ostatni z tej grupy Hilde był na miejscu 10 w Oberstdorfie ,wyprzedzajac Małysza o 3,3 pkt. W Ga-Pa od poczatku bardzo dobrze sie prezentuje Manuel Fetner , zdziwił mnie ten kurs na niego w tej grupie skoczków. Manuel skoczył w treningach 135 i 134,5 m zajmując dwukrotnie drugie miejsce.Hautameki skoczył 127,5 i 125 m zajmując 18 i 14 miejsce. Adam Małysz skoczył 126,5 i 123 m i zajał 21 i 24 miejsce Hilde zaprezentował sie jeszcze słabiej więc kurs na Fettnera jest przesadzony. W kwalifikacjach udało sie dobrze skoczyć Hilde a Adam był 5 z wynikiem 132,5 metra, Fetner był 9 z wynikiem 128 metrów a Hautameki 12 i 126,5 metra. Fin jest doswiadczony i zawsze trzeba sie go obawiac , Hilde mysle ze nie zawojuje dzisiejszego konkursu ,a na Małysza licze że bedzie dzis w piatce ,natomiast Fetnera widze dzis na 3 miejscu zaraz po Morgim i Koflerze. Hilde bedzie pod duza presją ,ponieważ skakał bedzie z Morgersternem ,wiec na zły skok nie może sobie pozwolić ponieważ wylonduje za 30.Przekonał sie o tym Adam ,który o mało co i by wypadł za 30 w Oberstdorfie. Adam bedzie skakał z Japonczykiem Watase i tu problemów nasz skoczek miał nie bedzie, ciekawie wyglada para Fettner -Mechler ale powinien bez wiekszych problemów przejsc Manuel, a Matti Hautamaeki zmierzy sie z Bodmerem. Szykuje sie ciekawy konkurs, pierwsze miejsce zarezerwowane dla Morgiego , drugie mysle dla Koflera ale o trzeci stopien mogą walczyć kolejni zawodnicy, mysle ze najlepszy okarze sie Manuel Fettner.
Wysłany: 2011-01-08, 14:30
2011-01-08 16:00, Skoki narciarskie - mężcz., Świat Kto lepszy:Hilde/Hautamaki Typ: Hilde Kurs:1,85 Bukmacher:Bwin
Dziś o godzinie 16:00 rozpocznie się pierwszym w tym sezonie konkurs skoków narciarskich na skoczni mamuciej. Kilku kluczowych zawodników nie wstawiło się w Harachowie , ale z tych wielkich zabraknie jedynie Koflera i Larinto, który wyraźnie stracił forme z początku sezonu. W dzisiejszych zawodach upatruje zwycięzce pomiędzy Morgim,Adasiem a Ammanem, lecz nie tym jestem najbardziej zainteresowany.Wyszukałem w ofercie Bwin zakład kto będzie lepszy w parze Hilde/Hautamaki po kursach 1,85 na jednego i drugiego skoczka. Gram tutaj na Hilde, którego forma wyraźnie wzrosła. W ostatnim konkursie turnieju 4 skoczni zwyciężył. Hautamaki zaś stał przed olbrzymią szansą stanięcia na podium w całym turnieju po pierwszej serii, gdy trafił na znakomite warunki i odrobił strate a nawet osiągnął sporą zaliczkę nad Adamem, który starował w znacznie gorszych warunkach. Dzisiaj w treningach i kwalifikacjach mieliśmy zmienne warunki ale i tak Hilde spisywał się lepiej . Hautameki wygląda na tej skoczni zbyt pasywnie w locie , Hilde po zwycięstwie jest na fali i choć nie należy do najwiekszych lotników powinnien spokojnie wygrac ten pojedynek. Podsumowując Hilde jest w lepszej formie na tą chwile, jest na fali po zwycięstwie i powinien zająć lepszą pozycje od Fina, którego forma zdecydowanie spadła w dół
12:30; Skoki narciarskie - mężcz., Świat, PŚ (Harrachov/CZE) - HS 205 Spotkanie: Czy Bjorn Einar Romoren (NOR) będzie w top 10? Typ : Tak Kurs : 1,50 Bukmacher : Bwin
Na drugie zawody w lotach narciarskich w Czeskim Harrachowie proponuje zagrać typ, że Bjorn Einar Romoren zakończy zawody w pierwszej "10". Kurs co prawda na to zdarzenie nie jest powalający (raptem 1.50) ale wydaje się to jedno z pewniejszych zdarzeń jakie oferuje nam dzisiaj Bwin. Bjorn Einar Romoren to jeden z najlepszych lotników na świecie, to do niego należy rekord świata (239m ustanowiony w Planicy), to zawodnik, który nawet jeśli nie widzie mu się w PŚ to na mamutach zawsze jest groźny. Obecnie jego forma jest dość nieustabilizowana potrafi oddać jeden znakomity skok by następny zawalić. Tak było wczoraj ale na to wpłynęło również kilka innych czynników o których pozwolicie, że nie będę wspominał. Wczoraj po pierwszej serii Norweg zajmował drugie miejsce przegrywał jedynie z liderem Pucharu Świata Thomasem Morgensternem (o jakieś dziesiąte punktu). W drugiej serii jednak miał pecha, skoczył 160.5 m (pierwszy skok na odległość 207.5 m) zepchnęło go dopiero na 8. miejsce ale miejsce w pierwszej "10" utrzymał. Drugi skok był słaby m.in. poprzez złe warunki i obniżoną belkę ale również błąd widać, że Norweg mimo, że dochodzi do swojej wysokiej formy cały czas ma pecha w drugiej serii (tak też był w drugich seriach w Insbrucku i Bischofschofen gdzie również mógł zająć wyższą lokatę niż ostatecznie zajął). Dzisiejsze prognozy z Harrachowa są jak na razie optymistyczne nie wieje, nie pada wygląda więc na to, że zawody będą przeprowadzone bez większych problemów. A jeżeli warunki będą w miarę sprawiedliwe bez loterii, bez ciągłego obniżania/podnoszenia bramki startowej (choć w to szczerze wątpię), Bjorn Einar Romoren nawet jeśli nie jest jeszcze w najlepszej dyspozycji bez problemów powinien zakończyć zawody w pierwszej "10".
Ile ten Stoch zainkasowal za wygrana w Zakopanem? Na moim telewizorze nie bylo widac kwoty na tym wreczanym mu czeku. Gdzie mozna znalezc liste nagrod za konkurs w ramach Pucharu Swiata?
Dyscyplina: skoki narciarskie Zawody: FIS Team Tour – Klingenthal (02.02 – godz 18:00) Typ: Stoch najlepszy z grupy: Małysz, Kofler, Stoch, Hautameki, Happonen Kurs: 4.5 Bukmacher: Betsafe Analiza: Bardzo ciekawy typ na dzisiejsze zawody w skokach wystawił Betsafe. Z grupy 5 wyżej wymienionych zawodników można obstawiać kto zajmie najwyższe miejsce w dzisiejszym turnieju. Wg bukmachera faworytem w tej grupie jest Małysz.. Moim typem jest, że najlepsze miejsce z tej grupy zajmie świetnie ostatnio skaczący Kamil Stoch. Zanim jednak napiszę co nie co o formie naszej wchodzącej gwiazdy skoków, przedstawie po krótce aktualną formę pozostałych skoczków. Małysz – cały czas na topie, ścisła czołówka. Jednak w skokach Adasia ostatnio znalazłem kilka mankamentów. Po pierwsze Małyszowi jakoś nie wychodzą drugie skoki – co kiedyś było jego wielkim atutem, gdy stratę z pierwszego skoku w drugim odrabiał z nawiązką. Po za tym styl skakania Małysza nie za bardzo pozwala mu odlecieć – dość niski pułap wyjścia z progu, falujące narty podczas lotu – to może sprawić, że dziś Adaś nie uplasuję się na najlepszym miejscu. Ostatnio zauważyłem, że i z notami za styl u naszego mistrza nie jest najlepiej. Sędziowie chyba dostrzegają to co ja – czyli ten brak stabilności nart podczas lotu. Małysz na pewno będzie dziś mocny ale top6 będzie bardzo ciężko osiągnąć. Kofler – pytanie co kombinuje Kofler w dzisiejszych zawodach. Austrak nie pojawił się na żadnym treningu oraz odpuścił kwalifikacje. W jego przypadku takie odpuszczanie skoków może się okazać nienajlepszym posunięciem, ponieważ Andreas ostatnio ma regres formy i już tak regularnie nie wskakuje na podium zawodów jak na początku sezonu. Ostatnio w Wilingen zajął dopiero 16 pozycję. Problem Austriaka to często strach przed zbyt dalekim lotem – widać jak ma możliwość skoczyć bardzo daleko jednak asekuruje się i ląduje zbyt wcześnie – spada z wysokiego pułapu. Nie przewiduję by ten zawodnik był dziś w stanie wygrać ze Stochem. Finowie Hautameki i Haponen skaczą aktualnie na podobnym, wysokim poziomie. Szczególnie powracający po ciężkiej kontuzji Haponen od razu zaczął z wysokiego C. Myślę, że to właśnie Haponen może być najgroźniejszym rywalem Stocha z tej grupy skoczków. Jednak fakt, że skacze on z wczesnym numerem startowym może sprawić, że choć odda daleki skok i będzie prowadzić przez większą cześć zawodów, to jednak podczas skoków najlepszych jury zapewne obniży bęlkę – to może być dobra informacja dla Stocha. Wczorajsze kwale pokazały że zmiana belki na tej skoczni o 1 czy nawet 2 nierobi zbyt wielkiej różnicy i jeśli ktoś jest w formie z niższej belki może bardzo dobrze skoczyć – przykład Ammana. Wracając do Stocha to uważam, że dziś ma duże szanse na ścisłą czołówkę. O zwycięstwo w zawodach będzie niezwykle trudno (w świetnej formie są wspomniany Amman ale i Freund czy norweg Hilde). Jeśli tylko 1 skok będzie udany w wykonaniu Kamila jestem spokojny, że w drugim również pokaże klasę. Stoch ostatnim bardzo dobrym wynikiem w Wilingen awansował do pierwszej 10 i wczoraj skorzystał z możliwości niewystąpienia w kwalifikacjach. Dobry ruch w jego wykonaniu. Jest w formie. W treningach potwierdził, że skocznia mu leży więc dziś nie ma co patrzeć na innych i jak to głosi motto naszego Starego mistrza ale i wschodzącej gwiazdy „trzeba po prostu oddać 2 dobre skoki”. Z takim kursem myślę że typ ten wart jest zagrania.
Dyscyplina: FIS, skoki narciarskie, Klingenthal (godz. 18:00) Zakład: Schlierenzauer v Malysz Typ: 1 Kurs: 1,727 Bukmacher: Sportingbet Analiza: Według mnie Schliri w niemieckim Klingenthal będzie na podium. Oddał 3 bardzo dobre skoki na treningach i w kwalifikacjach. 139 m, 140,5 m i 143,5 m robią wrażenie. Forma idzie zdecydowanie w górę i sądzę, że nie powinien mieć problemów z wygraniem rywalizacji z Małyszem. Austriak jak wiemy wrócił kilka tygodni temu po kontuzji kolana. Początkowo dość przeciętnie, ale już był na podium w rywalizacji, a wczoraj pokazał, że chyba już jest gotowy na 100% rywalizować z najlepszymi. Małysz jak wiemy po Zakopanym kolano ma w kolorze sinym, choć miejscami fioletowym. Widać było w Willingen, że jednak coś jest nie tak. Skoki krótsze i tylko 9 pozycja, nawet porażka ze Stochem. Wczoraj Małysz też skakał krócej od Austriaka. 135 i 134,5 m. W kwalifikacjach nie skakał. W pierwszym skoku punktów dodatkowych 4,2 Małysz do 3,1 Schlierenzauer, w drugim 1,2 Schlierenzauer, 0,1 Małysz. Według mnie Austriak powinien być lepszy od Małysza, który widać, że ma braki w mocy odbicia na progu. Nie trenował od upadku w Zakopanym, co na pewno jest i będzie widoczne.
Wysłany: 2011-02-02, 13:44
Skoki narciarskie,Konkurs w Klingentahl (HS 140) 18:00 Typ:R.Koudelka-P.Prevc-M.Neumayer- kto lepszy? => Neumayer Kurs:3,20 Buk:BetGun
Dziś o godzinie 18:00 rozpocznie się kolejny konkurs Pucharu Świata. Na skoczni HS 140m w Klingenthal do rywalizacji przystąpią najlepsi skoczkowie świata. Czołówka wyraźnie się poszerzyła m.in o Stocha, Freaunda czy Haponnena. Trudno wskazać faworyta tych zawodów, dlatego postanowiłem zagrać typ zupełnie z innego pułapu. Z trójki skoczków Koudelka, Prevc i Neumayer dwaj pierwsi mają raczej pewny wyjazd z drużyną na MŚ w Oslo. Neumayer nie może być tego pewny, spora grupa Niemców zaczeła bardzo dobrze skakać i w tych ostatnich konkursach będą chcieli się jak najlepiej pokazać aby zdobyć zaufanie w trenerze.Dla tego postanowiłem zagrać na Niemca w tym wirtualnym pojedynku.Koudelka jaki Prevc to młodzi, niezbyt doświadczeni skoczkowie zwłaszcza Prevc, który nie dawno zawitał na dobre w Pucharze Swiata. Neumayer doświadczenie ma bardzo duże , i trzymał dotychczas przyzwoity poziom a stać go naprawdę nawet na pierwszą 10.w klasyfikacji generalnej najwyżej z tej trójki jest Koudelka na 18 miejscu ale tuż z nim bo na 20 miejscu plasuje się Niemiec i na 24 miejscu Słoweniec.W ostatnich zawodach Neumayer dopiero 32, wyraźnie ten konkurs mu nie wyszedł.Dzisiaj ponownie skacze u siebie, ale na skoczni mniejszej od Villingen i innym profilu , na którym skaczę mu się dużo lepiej. Na pierwszym treningu Neumayer na 15 miejscu RAZEM Z Prevcem i na 21 Koudelka. W 2 zaś treningu Koudelka był 19 i wyprzedził o 0,5 pkt Niemca, który uplasował się na 22 miejscu,Prevc był 24 :.W kwalifikacjach zaś 10 Koudelka,29 Neumayer i 37 Prevc. Patrząc na treningi i Kwalifikacje moim zdaniem odstaje od Niemca i Czecha Prevc i jemu daje najmniejsze szanse na zwycięstwo w tej grupie. Na minimalnych przód po kwalifikacjach poszedł Koudelka, ale sądzę,że Niemiec może spokojnie powalczyć w tym konkursie nawet o pierwsza 15. A Koudelka nie skaczę zbyt równo, zdarzają mu się lepsze skoki jaki i gorszę, a kurs na to zdarzenia zachęcający bardzo i az grzech byłoby go nie spróbować.
data i godz: 05.02 - godz: 15:00 Dyscyplina : skoki narciarskie Spotkanie : Obersdorf - loty Typ : Happonen najlepszy z finów Kurs: 1,70 Bukmacher: Betsafe analiza: W dzisiejszych zawodach stawiam, że najlepsze miejsce z zawodników fińskich zajmie Happonen. Jest to bardzo dobry zawodnik, który powraca po kontuzji i już w pierwszych swoich skokach pokazuje że jest w naprawde bardzo dobrej dyspozycji. Na skoczniach mamucich radzi sobie naprawde nieźle i dziś zapowiada się na bardzo dalekie loty w wykonaniu Happonena. Z reprezentacji finów zobaczymy dziś również Hautamekiego, Keuturiego i Muotke. Z tych trzech wymienionych zawodników najgrożniejszym rywalem dla Happonena będzie niewątpliwie Matti HAutameki, który jesdnak ostatnio jest w bardzo nierównej formie. Choć Hautameki powszechnie uważany jest za świetniego lotniarza dziś moim zdaniem nie zajmie wyższej pozycji od kolegi z reprezentacji. Treningowe skoki oraz te w kwalifikacjach pokazują, że ze skoczków fińskich najlepiej prezentuje się Janne Happonen i dlatego na niego dziś stawia.
Już w najbliższy weekend skoki na mamucie na nowej skoczni w Vikersund Ma być to skocznia na której będą oddawane najdłuższe skoki. Dzisiaj przypadkowo znalazłem fajny filmik w jaki sposób powstawała skocznia
Kto wygra skoki narciarskie (HS 225) w Vikersund (NOR) typ: Johan Remen Evensen (NOR) kurs: 2,90 Buk: Bet-at-home
Po wczorajszych dwóch skokach Norwega widać,ze rekord świata nie był przypadkiem . Na pierwszym treningu Evensen skoczył 143 metry,miał druża przewagę na drugim Kochem,który uzyskał 217,5m. Drugi trening wygrał własnie austriak ze świetnym wynikiem 241,5 m,lecz Evensen odpuścił ten trening,kolejne miejsca to juz duża strata , były to skoki koło 220 metrów Morgensterna ,Amanna, Schlierenzauera. Już same kwalifikacje to kolejny popis Norwega skok na 246,5 metra i kolejny tym razem juz oficjalny rekord świata,po tym locie czekałem juz tylko az bukmacherzy wystawia kursy bowiem jestem pewien,ze zawody wygra własnie Norweg. Kwalifikacje wygrywa Słoweniec Kranjec z wynikiem 232 metrów. Uważam ze Norweg jest w stanie oddać dwa ,równe długie loty i w tej chwili jest po za konkurencją. Tym bardziej ,ze skacze u siebie w ojczyźnie wiec bedzie hcial sie pokazac z jak najlepszej strony, a moze nowy rekord? N atej skoczni mozna podobno skakac 250 m. Dzisiaj wszystko się okaze ale sadze ze wygra Evensen z bardzo dobrym wynikiem.
_________________ nie zliczone wypady na obce terytoria,czy to wyprawa na kadrę czy potyczka ligowa
Kto wygra skoki narciarskie (HS 225) w Vikersund (NOR) typ: Martin Koch kurs: Buk:
Nie wiem czemu bukmacherzy tak faworyzują Norwega, ale zapewne liczą na to, że po pobitym rekordzie swiata wszyscy rzucą się i beda stawiać wlasnie na niego. Tymczasem trzeba zwrocic uwagę na dwa fakty: - Norweg od pewnego czasu swietnie skacze w kwalifikacjach, by pozniej zepsuc skok konkursowy i nawet nie zakwalifikowac sie do drugiej serii - po prostu nie wytrzymuje zawodow psychicznie albo nie stac go na dwa rowne skoki pod rząd - Koch skoczyl 241,5m z bodajze 2 belek nizej niż Evensen na treningu, gdy ten skoczyl o 2 metry dalej, a w kwalifikacjach jak wiadomo nie startowal.
Nie ma więc zadnych przeslanek ku lepszej formie Norwega niż Kocha, ktory już na mamucie udowodnil, że nie ma sobie rownych. Typ jest bardzo ryzykowny i sam jestem na siebie zly, ze go stawiam, ale zwyciestwo po tak dobrym kursie jest tutaj bardzo prawdopodobne. Ewentualnie Amman może zagrozic, ale nie ma tak jak na normalnych skoczniach mozliwosci, aby jakis zawodnik przypadkowy oddal tutaj dwa dobre skoki - mamuty nie wybaczają bledow. Jeszcze pewniejszy jest typ na Kocha w parze z Ammanem, ale tam kurs jest o wiele wyzszy. No coz, trzeba zaryzykowac, raz sie zyje
HS225, Vikersund (NOR) - Day 2 Specjalne na Zwycięzcę godz: 12:30 typ:Johan Remen Evensen kurs:2,25 Buk: Betsafe
W niedziele kolejny konkurs lotów w Vikersund,w pierwszym konkusie było dwóch zwycięzców, w pierwszej serii Schlierenzauer poszybował na odległość 243,5 metra i miał niemal trzy punkty przewagi nad drugim Johanem Remenem Evensenem. Jednak w drugiej serii to Norweg oddał lepszy skok i ostatecznie obaj zawodnicy podzielili się pierwszym miejscem. Troche szczescia było ale udało sie trafić Evensena jako zwycięzcę dzisiaj ponownie stawiam na Norwega. Widać,z jego skoki sa stabilne,równe i bardzo dalekie ,udowodnił to w piatkowym treningu ,kwalifikacjach oraz wczorajszym konkursie. Jak sie okazało jedyna przeszkoda był Austriak Schlierenzauer ,mysle ze dzisiaj juz Evensen samotnie stanie na najwyższym stopniu podium bo widać,ze ma patent na ta skocznię . Kursy troche poleciały w dół ale dalej sa zachęcające na wygraną Norwega (na Gregora 2,75) nie sądzę zeby jutro pojawił sie jakis inny konkurent oprócz Schlierenzauera ale i z nim powinien sobie poradzić Evensen. Jeżeli udało by sie wygrać Evensenowi powinien awansować do czołowej 10 pucharu świata,to dodatkowa mobilizacja poniewaz miał by pewny udział w nastepnych zawodach.
_________________ nie zliczone wypady na obce terytoria,czy to wyprawa na kadrę czy potyczka ligowa
Wysłany: 2011-02-13, 12:21
Skoki narciarskie,Loty-2. konkurs w Vikersund (HS 225) G.Schlierenzauer-S.Ammann-M.Koch- kto lepszy? Typ:M.Koch Kurs:3,75 Buk:BetGun
Dziś o godzinie 13:45 odbędzie się kolejny konkurs Pucharu Świata na największej skoczni świata w Vikersund. Wczoraj po dalekich lotach Schliriego i Evensena to właśnie tych 2 zawodników zwyciężyło. W dzisiejszych zawodach postanowiłem zagrać typ na wyższe miejsce Kocha od Ammana i Schlierenzauera. Wczoraj jak wiemy Schliri zwycięzył a Amman zajął 3 miejsce. Martin Koch zajął odległe 7 miejsce. Myślę,że wczoraj Kochowi skoki zdecydowanie nie wyszły, a na tyreningach spisywał sie bardzo dobrze. Patrząc na umiejętności w lotach Amman zdecydowanie powinien odstawać z tej trójki. Wczoraj skoczył na podium ale prócz Evensena i schliriego reszta nie błysneła. Sądzę że dzisiaj Koch powalczy o podium . W Obersdorfie przecież zwyciężył na mamucie. A czy Gregor ma już na tyle równą , dobrą formę aby dzisiaj powtórzyć sukces, szczerze trochę w to do końca nie jestem przekonany. Kurs jaki wystawił na to zdarzenie BetGun swietny. Chyba ten bukmacher zapomniał jak potrafi latać Koch. W treningach Koch był 3 i 1 , dukrotnie skacząc dalej od Schliriego. Wczoraj ewidętnie nie wyszedł mu ten konkurs, myślę że można spróbować po takim kursie, tym bardziej,że Koch głównie w 2 dniach konkursowych jeden ma zdecydowanie leszy od drugiego.podobnie było w Obersdorfie, gdzie indywidualny zwyciężył a w drużynie skakał troszkę poniżej oczekiwań. Podsumowując z tej trójki Amman jak dla mnie powinnien zając gorszą pozycję od 2 austriaków, a Koch, któremu wczoraj nie wyszedł konkurs powalczy z penością o podium i zwycięstwo nad wczorajszym zwycięzcą
HS106 World Championships Oslo Top 3 - Thomas Morgenstern - 1,80
Morgenstern świetnie prezentował się we wszelkich seriach próbnych, treningach itp. Często wielu tych, co o skokach coś tam wiedzą twierdzi, że to właśnie Morgenstern i Schlierenzauer posiadają największy power w nogach. A ta siła to kluczowa rzecz, jeślii chodzi o skocznie średnią. Małysz ostatnio stwierdził: Thomas ma na skoczni normalnej niesamowite "kopyto". Ciężko będzie z nim walczyć... Niby to są skoki, wszystko zdarzyć się może. Ale pierwsza trójka dla Morgensterna po kursie 1,80 wydaje mi się dobrym typem
Morgi to nie ten sam Morgi co na początku sezonu.. nie można cały sezon skakac tak dobrze, a więc bym dał sobie spokój z graniem top3 na 100% będzie jakaś niespodzianka, komuś coś wypali i wskoczy na podium może Stoch?
Morgi bez formy? a to ciekawe bo w każdym treningu w którym startował wygrywał dziwne. Dla mnie top 3 dobra propozycja co do innych? Stoch nie bez szans. Według mnie Freund też A Adam... hmm jak nie spier** to wygra na miętko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja forum PDA/GSM Niniejszy Serwis prowadzony jest w języku polskim i adresowany do polskojęzycznych odbiorców zamieszkałych na terytoriach, gdzie korzystanie z Serwisu jest zgodne z prawem. Uczestnictwo w Serwisie jest dozwolone tylko i wyłącznie dla osób podlegających jurysdykcjom, w których uczestnictwo w Grach jest legalne. Korzystając z Serwisu, Gracz zapewnia Administratora, że uczestnictwo w Grach jest w jego jurysdykcji dozwolone i ponosi pełną odpowiedzialność przed Administratorem za prawdziwość złożonego przez siebie oświadczenia. perfumy fm, fm group