Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!
Puchar Davisa - debel
Niemcy - Chorwacja - 1 - 3.0
Czyli Kohlmann/Waske - Ancic/Ljubicic.
Która z tych dwóch par, to para deblowa? Proste.
1) Grają w Niemczech, czyli na wybranej przez siebie nawierzchnii, hard, hala, niemiecka publiczność.
2) Debel niemiecki nie jest zmęczony, bo nie grali singla, jak przeciwnicy.
3) Ostatnie znakomite wyniki Niemców w turniejach ATP.
4) Ljuba w tym sezonie w deblu bilans 1-2, Ancic w ogóle nie grał.
Kurs wysoki chyba ze względu na nazwiska Chorwatów, ale przecież większe umiejętności deblowe mają Niemcy. Dla porównania kurs w STSie - 2.1
_________________ Thiemo de Bakker!<3
Tommy Haas || Owen Hargreaves || Karmelek! || FC Bayern Monachium || Mikhail Youzhny || Robin Soderling || Neil Robertson || Philipp Lahm || Roman Weidenfeller <3
Popieram za zagrałem średnio grubo ten mecz na Niemców.
Dla mnie typowa promocyjka, buki rzuciły się na nazwiska i pewnie na przeszłość ( pokonanie debla Bryanów) ale teraz jest teraźniejszość i obaj są daleko od optymalnej formy. Owszem czasami wystarcza na słabszych graczy, ale na poważnijeszych graczy już nie. Debelek niemiecki dobry start w tym roku i sukcesy już na koncie.
Do tego dorzuciłbym może: Aspelin/Bjorkman.
Jednak Szwedzi to lepsi deblisci niż ich rywale, może do Maksa nie ma co się przyczepiać, choć cenię bardziej Szweda Bjorkmana niż jego, a jego partner deblowym nie zbyt dobry grajek w moim mniemaniu. Aspelin znacznie lepszy deblista.
_________________ Fernando GonzalezAna IvanovicRichard Gasquet
Czesi przegrywają ogólną rywalizacje z Amerykańcami 1-2. Berdych ograł w dobrym stylu Blake wygrywając z nim łatwo w 4 setach natomiast pan Roddick dał sobie ugrać seta Ivo Minarowi który bardziej kojarzony jest z challengerów. Nie jest to chyba jakiś mega wyczyn jak na Andiego który będąc w formie nie powienien zostawić przysłowiowej suchej nitki na Czechu. Zawodnicy ci mieli już okazje się spotkać w tamtym roku na turnieju w stolicy Hiszpani i wygrał tam Tomas 7-6 6-3 i to na hardzie czyli dewizowej nawierzchni Amerykanina. Teraz mecz jest na czerwoym clayu co tylko i wyłącznie sprzyja Czechowi w końcu nie na przewage reprezentantów USA wybrali taka nawierzchni. Uważam że ten mecz wygra Tomas i być może da sobie ugrać seta aczkolwiek spotkanie powinno przebiegać pod jego dyktando.
Melzer - Acasuso ---> 2 ---> 1.80
Tu jest 2-1 dla Argentyny. Czuczo ładnie ograł Koubka a Melzer został równie ładnie ograny przez dopiero powracającego Canasa. I jaki z tego morał ? Ze gdyby nie debel to juz by było po wszystkim. Argentyńczyk ma wiecej atutów po swojej stronie niż Melzer. Spotkania rozgrywane są na Carpecie ale i to nie pomaga gospodarzą. Zawodnicy z Ameryki Południowej zdaje się świetnie wczuli się w tutejszą nawierzchni i myślą o łatwym zwycięstwie w pierwszej rundzie. Pamietajmy że byli oni zeszłorocznymi finalistami tych rozgrywek. Po meczu Czucza będzie rozgrywany pojedynek Koubek - Canas gdzie oczywiście widze ładnie wchodzącą dwójeczke aczkolwiek radze powstrzymać się od zagrania bo nie wiadomo jakie nastawienie będzie miał Argentyńczyk jeśli wcześniejszy mecz wygra jego rodak. Chociaż myśle że grający luzacko treningowo Canas i tak powienien sobie poradzić z Stefanem a wynik powinien wyglądać 4-1 dla Ardzentiny.
Pozdrawiam i powodzenia
** Komentarz dodany przez: Piostar: 11-02-2007, 09:37 **
Witamy i zapraszamy do częstego pisania i przedstawiania swoich poglądów.
Jak przejrzeć ostatnie wyniki obu graczy, to spotkanie samo rzuca się aby je zagrać. Gonzo po finale Australian Open znacznie obniżył loty, czego w sumie można było się spodziewać i dostaje w tyłek. Beznadziejny występ w Vina del Mar, porażka w pierwszym meczu z Andreevem. Marat z kolei łatwo rozjechał Massu, który wydawał się w ciutkę lepszej formie niż kolega z zespołu. Marat zawsze był dobry graczem clayowym, może nie osiągał mega wyników, ale napewno solidny zawodnik. Gonzo jakby w ostatnim czasie sukcesy wieksze na szybszych nawierzchniach, gdzie łatwiej mu wykorzystać atomowy forhand. To spotkanie może się okazać decydujące dla reprezentacji Rosji, w końcu nie wiadomo jak zagra Andreev po długiej kontuzji. Zawsze może mu brakować ogrania, więc co za tym idzie Marat będzie walczył ostro. Zresztą jak można zauważyć Safin daje z siebie ostatnio wszystko w drużynie narodowej. Dla mnie jest spotkanie naturalne i łatwe do trafienia, obym się nie pomylił a Fena utrzymał swą słabą formę.
Wysłany: 2007-02-11, 11:38
Davisa leciutko zagramy:
Berdych - Roddick 1,6
Roddick na cegle nie spisuje się dobrze, stracił seta z Minarem, którego zapamiętałem jako słabego grajka z Sopotu sprzed 2-3 lat. Berdych ograny na tej nawierzchni i powinno być po jego myśli.
Koubek - Canas1,56
Żeby do meczu doszło, Melzer musiałby pokonać Chucho. Ciężkie zadanie, ale Canas jest tu zdecydowanym faworytem. Koubek miał jednorazowy wyskok na początku roku, a teraz znów usunie się w cień.
O.Rochus - Hewitt 1,78
'Mały Rycerz' zdecydowanie bardziej ograny na cegle. Hewitt nadal poszukuje formy, przegrał tu w 5 setach z Vliegenem, obydwaj waleczni, ale Oli to kortowy cwaniak. Psychika również lepsza u niego.
_________________ Vamos: Shahar Peer Julia VakulenkoMara SantangeloLucie HradeckaJames BlakeIvo KarlovicFabrice SantoroFelix Mantilla
Jak narazie po trzech pojedynkach wynik brzmi 2:1 dla Szwecji.Po dwóch piątkowych wygranych w grach singlowych wczoraj Szwedzi przegrali w grze deblowej z deblem: Mirnyi/Voltchkov.Przypomne,że w deblu skandynawów wystąpili Aspelin i Bjorkman.Tak więc Max Mirnyi może być lekko zmęczony i dzisiaj o wiele świeższy na kort wyjdzie Robin Soderling,który w piątek uporał się dość szybko z wcześniej wspomnianym Voltchkovem w trzech setach: 6:3,7:6,6:1.Mirnyi natomiast w swoim pierwszym meczu przegrał z Thomasem Johanssonem 4:6,4:6,4:6.Tak więc widać,który z zawodników w obecnej chwili jest w wyższej formie,ale trudno to oceniać po jednym pojedynku,okaże się to dzisiaj w ich bezpośrednim starciu.Jeśli młody Szwed wygra to spotkanie,to Szwedzi będą się cieszyli z awansu do kolejnej rundy
No to trochę teorii walniemy i pobawimy się w proroka.
Szwecja - Argentyna
Nie wiem czy gdzieś są jakieś kursy w necie na spotkania kolejnej rundy Pucharu Davisa, ale w tym meczu jako faworytów widzę drużynę "gości". Nawierzchnia dywanowa nie powinna ani Argentyńczykom przeszkadzać, ani Szwedom pomagać. Z miejsca widzę 2-0 dla przyjezdnych ze względu na grę Canasa. Dziś finał w Miami, a do piątku zdąży odpocząć. Może Soda z nim powalczy, ale w drugim meczu nie widzę godnego rywala. Z kolei debel będzie dla Szwedów (takie moje zdanie). Więc mamy 1-2 Reszta będzie się decydować w dwóch pozostałych spotkaniach w których chyba wystąpi po stronie Argentyny Nalbandian i wydaje mi się, że powinien jeden punkt ugrać. Może nie jest w formie rewelacyjnej, ale po stronie Szwedów nie bardzo kto ma straszyć.
USA - Hiszpania
Już dawno minął stereotyp, że Hiszpanie tylko na mączce umieją grać. Faworyci to z pewnością Amerykanie, ale często już się zdarzało w ostatnich latach, że nie potrafili zgrać drużyny do końca. Napewno 1-0 z debla dla nich. I teraz pyatnie czy Ferrer i Robredo będą potrafili wygrać raz z Roddickiem, jeśli Andy nie wygra obu meczy, to może być gorąco, gdyż Blake ma straszny kryzys w ostatnich tygodniach. W spotkaniach z jego udziałem spodziewałbym się zwycięstw nieźle grających Hiszpanów Ferrera i Robredo. Teoretycznie 3-2 lub 2-3 widzę w tym meczu.
Belgia - Niemcy
Ciężki do typowania mecz. Większe szanse daje Niemcom, singliści Haas i Mayer plus debel Waske/Kohlmann to chyba lepszy zespół, a przede wszystkim w znacznie lepszej formie.
Ostatnia para Rosja - Francja to ogromna niewiadoma, Rosjanie jeszcze nie grali na clayu w tym roku. Denko i Michałek nie prezentują się w ostatnich tygodniach najlepiej, trudno uważać Safina i Andreeva za dobrą rezerwę. Wszystko rozstrzygnie się na korcie, jeśli gospodarze odnajdą formę to nie dawałbym zbyt dużych szans dla Francuzów, jeśli nie to będzie to naprawdę ciekawy mecz.
Ostatnio zmieniony przez Piostar 2007-04-01, 12:57, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2007-04-03, 22:40
Dzięki Piostar za odzew....na Ciebie można liczyć
Rosja-Francja
Nie znamy oczywiście jeszcze Order of Play ale jedno mnie tu zaskoczyło. Cegła w hali. Bynajmniej nie mam na myśli tego, że to ciężko zrobić ale o ile dla Denko to akurat dobrze to już niekoniecznie dla Youzka, który wg mnie zdecydowanie lepiej radzi sobie na szybszych kortach. Jak patrzę na możliwe pary to Denko może mieć problemy jedynie z Gasq'iem. Safin?? Wiadomo..... loteria Youzhny w tej sytuacji ..... ciężko powiedzieć. Biorąc pod uwagę debel to Clement-Llodra zdecydowanie mają to większe szanse obojętnie z kim zagrają. Wygląda mi więc na stykowe 3:2 lub 2:3
USA-Hiszpania
Tu myślę podobnie jak Piostar. Już na starcie 1:0 z debla dla USA. Rod? ostatnio krecz więc jest pewna niewiadoma odnośnie formy. Zakładając, że dojdzie do siebie po kontuzji to Ferrera i Lopez ogrywa. Z Dasco zawsze ciężko mu się grało ale ten skolei jak dotąd kompletnie bez formy. Tommy imponował na początku sezonu i zaskoczył wylotem w 1. rundzie Dubaju i Indian Wells. Niezły wynik w Miami więc może być groźny...ale jak spojrzymy na H2H i 7:0 dla Roda to sprawa się klaruje. Blake się zagubił. Luty i marzec w jego wykonaniu to dramat. Zatem z tego punktu widzenia zapowiada się ciekawy pojedynek. Jeśli Rod będzie zdrów to wyciągnie drużynę. Jeśli nie to może być problem z awansem. Również na styku 3:2 lub 2:3
Szwecja-Argentyna
Carpet...i to chyba pod Sodą i przeciwko Argentyńczykom bo jakoś nie pamiętam, żeby na czymś takim grywać potrafili poza Nalbą. Mają jednak "koksa" Canasa w składzie, który ostatnio wyczynia cuda Debel pewnie Lindseta z Bjorkiem i wygrają. W singlu ToJo i Soda. ToJo już coraz słabiej. Z Canasem szans mu nie daję. Soda też chyba nie da rady. Mamy 2:1 dla Argentyny. I do tego jedna wygrana Nalbandiana daje wygraną gości.
Belgia-Niemcy
Goście z debla mają 1 punkt. Ale nawierzchnia ceglana powoduje, że przewaga Niemców nie jest już tak wyraźna gdyby grali na szybszych kortach. Mayer 1 mecz wygra. Haas z Olim Rochusem może będzie miał problemy ale z Vleigenem da radę. 3 punkty wyszły więc wygrana Niemców.
R1 - K.VLIEGEN (BEL) v T.HAAS (GER)
R2 - O.ROCHUS (BEL) v P.KOHLSCHREIBER (GER)
R3 - D.NORMAN / C.ROCHUS (BEL) v M.KOHLMANN / A.WASKE (GER)
R4 - O.ROCHUS (BEL) v T.HAAS (GER)
R5 - K.VLIEGEN (BEL) v P.KOHLSCHREIBER (GER)
0-1 - Kohlmann/Waske - jeden z lepszych debli świata, grają na clayu, a na clayu ta parka spisywała się lepiej w zeszłym sezonie, niż na hardzie. Przeciwnicy to w sumie ogórki, przy ich ostatnich Davis-cupowych [Ancic/Ljuba], 3-0 powinno być, no, max.3-1.
0-2 - na start, Tommy zmiecie Vliegena. Fakt faktem Tommy odpadł z Fallą, ale jakie on miał wcześniej zabójcze turnieje... ojjj nie wiem czemu graczem miesiąca [lutego] został Rod, jak tak naprawdę zdziałał mniej. H2H 1-0 dla mojego Ciasteczka.
0-3 - Tommy wygra też z Olivierem, o ile wcześniej jego kolega go nie zmiecie [bo wtedy będzie 3-0 i Tommy pewnie wtedu już tu nie będzie grał, ale nieważne ] - H2H 2-0, zresztą Olivier ma na clayu bilans ujemny [tylko na hardzie nie ma], ale cóż, to jego wybór
Pozostałe dwa mecze, to mecze Kohlschreibera, który zastąpił Mayera [a szkoda, szkoda] - może akurat uda mu się z którymś z Belgów wygrać, to dość nieobliczalny zawodnik, a obaj Belgowie mimo wszystko są do ogrania.
Szwecja - Argentyna - 1 - 2.0 [sts]
R1 - T.JOHANSSON (SWE) v D.NALBANDIAN (ARG)
R2 - R.SODERLING (SWE) v J.DEL POTRO (ARG)
R3 - J.BJORKMAN / R.LINDSTEDT (SWE) v D.NALBANDIAN / S.PRIETO (ARG)
R4 - R.SODERLING (SWE) v D.NALBANDIAN (ARG)
R5 - T.JOHANSSON (SWE) v J.DEL POTRO (ARG)
Canas został wystawiony, ale nie gra, generalnie nawierzchnia dywanowa, czyli bardziej na plus dla Szwedów.
1-0 Bjorkman/Lindstedt - ten pierwszy znakomity, ten drugi próbuje, gra z różnymi rezultatami, ale ogólnie na plus. Z reguły Jonas grywał z Aspelinem, tu gorszy partner, ale po drugiej stronie Nalba, który gra też w singlu dzień wcześniej, a ogólnie średnio się spisuje, Prieto bardziej clay - z Austriakami [Knowle/Melzer] w parze z Acasuso na carpecie przegrali. Tu powinno być podobnie.
2-0 Soda, czyli Fryzjer z DelPotro - to jest talent, owszem, ale Szwedzi raczej nie przypadkiem wybrali sobie tą nawierzchnię. Z Argentyną w '83 wygrali i liczą na powtórkę. Clay - odpadał, wiadomo. Hard też niebardzo, Soda za bardzo nie lubi, trawa - no też niebardzo, domena Nalbandiana. Del Potro pokazał się z dobrej strony w zeszłym sezonie właściwie na clayu i na hardzie w tym, ale to za mało. Fryzjer bardziej zdyscyplinowany, a przede wszystkim Szwedom zależy na powtórzeniu sukcesu z 1983 roku, gdyby to był Canas...
No i co? Mamy dwa punkty? Generalnie Nalba w najwyższej formie nie jest, a w zeszłym sezonie na carpecie unikał turniejów, w jednym z ostatnich przegrał z Wawrinką, ale wtedy zdaje się, że był lepiej dysponowany. ToJo lata też niby nie te, siła też nie, ale jego tenis jest dość efektowny.
Skłaniam się ku niespodziance, szczególnie poprzez brak Canasa.
No i kilka słów o pozostałych meczach:
Rosja - Francja
Chyba raczej jedyneczka. Mathieu to dla mnie typ inwalidy, ileż on miał wygranych meczów, które przegrywał, dzieliły go piłki, miał ogromne przewagi - brak mi słów na niego, więc już 2-0 dla Rosji, Gasquet chyba ostatnio woli inne rozrywki od tenisa, ale w deblu powinni zmieść Safina z Andreev'em. Ja odpuszczam, bo kurs nie jest wart ryzyka, ale dla mnie jedyneczka.
USA - Hiszpania
Jakoś bardziej Hiszpania. Rod ostatnio kreczyk, kontuzja. Blake w tym sezonie to jakaś pomyłka. Jedynie debel ich ratuje. A Hiszpanie jak zawsze równo, liczę na niespodziankę.
Tommy Haas || Owen Hargreaves || Karmelek! || FC Bayern Monachium || Mikhail Youzhny || Robin Soderling || Neil Robertson || Philipp Lahm || Roman Weidenfeller <3
Faktycznie, jeśli Argentyna ma zamiar grać bez Canasa to zmienia to postać rzeczy i prognozy, które pisałem wcześniej dotyczące tego spotkania moża spokojnie wyrzucić do kosza. Całkowicie zgadzam się ze złudną, że debel plus Soda z Del Potro to łatwe 2-0 dla Szwecji, moim zdaniem ToJo + poraz drugi Soda powinni dorzucić co najmniej punkt, a to wystarcza do zwycięstwa. To wszystko przy założeniu że Canas nie zagra, ale szczerze mówiąc nie bardzo w to wierzę, może jutro faktycznie nie wystąpi, ale jeśli nie będzie szło "gościom" to może zagrać w niedzielę.
Ehhh to jest wkurzające, że to może się zmieniać, bo tak naprawdę grubo nie można grać na zwycięstwo. A na przykład w Perth w Hopman Cup w finale debla Petrova/Tursunov - grali podwójne piłki, generalnie miła zabawa z publiką, a ludzie to grali i co? Rezultat uznany... [a chyba w końcu przegrali].
Wysłany: 2007-04-05, 21:08
USA-Hiszpania
Rod potwierdza udział w meczach więc wygląda na to, że wylizał się z kontuzji. Anddy Davisa traktuje poważnie co już nie raz podkreślał publicznie.
Oto wstępny plan gier
James Blake (USA) v Tommy Robredo (ESP)
Andy Roddick (USA) v Fernando Verdasco (ESP)
Bob Bryan/Mike Bryan (USA) v Feliciano Lopez/Fernando Verdasco (ESP)
Andy Roddick (USA) v Tommy Robredo (ESP)
James Blake (USA) v Fernando Verdasco (ESP)
1. mecz no bet bo nie mam pojęcia co zagra Blejku.
2. mecz Rod wygrywa
więc po 1. dniu 1:1 raczej.....przy dobrych wiatrach 2:0
3. debel iiiiiziiiii dla USA i po dwóch dniach będą prowadzić.
4. Ten mecz będzie decydował i Rod wygra.
Dołączył: 31 Maj 2006 Użytkownik zbanowany Zakaz pisania Pochwał: 12 Posty: 570 Skąd: New Sacz
Wysłany: 2007-04-06, 10:17
No to ja na dzis tak i prosze o komentarze :
Henman - Haase 2 3.5 - taki troche na wariata typ, ale nie bez szans. Po pierwsze Henman bez formy, nic nie pokazal na amerykanskim hardzie. Po drugie Haase calkiem niezle wyniki w tym sezonie, graja na hardzie, ktory Holendrowi odpowiada tak samo jak Timowi. Jezeli Haase z racji mlodego wieku nie spali sie psychicznie to jak dla mnie jest w stanie wygrac ten mecz.
Davydenko - Mathieu 2 3 - ostatnio polubilem Francuza mimo ze troche grosza stracilem przez niego w meczu z Murrayem , ktorego ostatnio drugim imieniem stalo sie "fart" . Davydenko ostatnio tragedia, widzialem go w meczu z Delicem i z takim drwalem i beztalenciem (mowie o wymianach nie o serwisie) potrafil przegrac na wlasne zyczenie. Mathieu naprawde bardzo dobrze sie prezentuje, wygral juz z Davydenko na cleju 2 razy, owszem h2h na korzysc Nikolaja, ale biorac pod uwage obecna forme to Paul jest jak najbardziej w stanie ograc Rosjanina. Ps. to talentem i technika Matheiu bije Davydenke o glowe, ale zobaczymy jak bedzie z regularnoscia
Eksperci powiedzcie co sądzicie o szansach Youzhnego z Gasquetem? Na hardzie postawiłbym na Youzhnego ale nie wiem czy na clayu też będzie dobrze grał. Youzhny pomimo słabych ostatnio występów, jest jednym z najlepiej przygotowanych w tym sezonie graczy. Myślicie, że warto na niego stawiać?
Dołączył: 31 Maj 2006 Użytkownik zbanowany Zakaz pisania Pochwał: 12 Posty: 570 Skąd: New Sacz
Wysłany: 2007-04-06, 11:48
handicap napisał/a:
Eksperci powiedzcie co sądzicie o szansach Youzhnego z Gasquetem? Na hardzie postawiłbym na Youzhnego ale nie wiem czy na clayu też będzie dobrze grał. Youzhny pomimo słabych ostatnio występów, jest jednym z najlepiej przygotowanych w tym sezonie graczy. Myślicie, że warto na niego stawiać?
Ja zagralem na Juznego. Co prawda ostatni lekka zadyszka, ale w Davisie bedzie gryzl ziemie zeby wygrac. I w koncu musi sie przebudzic. Poza tym Rysiek tez super specjalista od cleju nie jest, chyba jak Juzny woli szybsze nawierzchnie.
_________________ Jest ryzyko, jest zabawa I don't want to be
anything other than what I've been trying to be lately, I'm tired of looking round rooms wondering what I've got to do or who I'm supposed to be
Pojedynek na awans w ktorym walka toczy sie do trzech wygranych. Wedlug mnie duzymi faworytami sa gracze ze stanow. Po pierwsze graja na wlasnym terenie, po drugie nawierzchnia, po trzecie lepsi zawodnicy po stronie USA. W tej ekipie wystapia: James BLAKE, Andy RODDICK oraz debel Bob BRYAN / Mike BRYAN. W druzynie z Hiszpanii zagraja: Tommy ROBREDO, Fernando VERDASCO, debel Feliciano LOPEZ / Fernando VERDASCO. W pojedynku deblistow raczej nie mam watpliwosci kto wygra, Roddick rowniez powinien pokonac swojego rywala, co do reszty pewnie tez wejdzie.
Moj typ: 1
Mozna dozucic: A.Roddick-F.Verdasco 1
Belgium-Germany 06.04 13:35
Tu tak samo wlaka do trzecch zwyciestw w ktorej wedlug mnie faworytami sa gracze Niemiec. W druzenie tej zagrają: Tommy HAAS, Philipp KOHLSCHREIBER, Michael KOHLMANN / Alexander WASKE. W ekipie Belgi zagraja: Kristof VLIEGEN, Olivier ROCHUS, Dick NORMAN / Christophe ROCHUS. Stawiam na Niemcow poniezwaz maja naprawde bardzo silny debel + do tego Haas ktory powinien wygrac swoje pojedynki, nie wiem jak Kohlmann ale pewnie tez powalczy. Przede wszystkim z uwagi na mocny debel i Tommyego stawiam na Niemcy.
Typ nie tyle na Robredo, co przeciw Amerykaninowi. Bo Blake całkowicie się ostatnio pogubił. Przegrywał kolejno z Karlovicem, Korolevem, Benneteau , czyli zawodnikami o klasę gorszymi od Robredo. Hiszpan też niby beż żadnych rewelacji. Tzn. widziałem go w tym niesamowitym meczu z Djoko i zrobił na mnie bardzo korzystne wrażenie. Potem jednak nadeszły porażki z Santoro i Simonem. Następnie niby ćwierćfinał w Miami, ale drabinka łatwa, a z Canasem powalczył tylko w pierwszym secie. No ale Canas to rewelacja ostanich mięsięcy. Trudno więc w zasadzie coś tam więcej o grze Robredo powiedzieć. Jednak tak, jak napisałem na początku, jest to typ przeciw Blakowi, a że kurs wysoki to zaryzykuje, nawet jeśli nie do końca wiem, w jakiej formie ostatnio jest Hiszpan.
Ciekawy mecz się zapowiada, gdyż obaj gracze w tym sezonie grają ze zmiennym szczęściem, nieco wartościowsze wyniki uzyskał Szwed i to on jest faworytem tego spotkania. Wydaje mi się, że Argentyńczyk, może urwie góra seta Robinowi, który w drużynie wystepuje zazwyczaj bardzo dobrze. W pierwszej rundzie Pucharu Davisa wygrał swoje oba mecze singlowe. Jeśli Szwedzi liczą na awans to swe nadzieje muszą wiązać z Soderem, który musi wygrać oba spotkania.
Robredo - Blake 1 2,40 STS 4-6 3-6 4-6
Typ podonie jak Duncana przeciwko Blakeowi, który naprawdę tragicznie się prezentuje w ostatnich swych wystepach, co więcej nie dało się w nich zauważyć, choćby drobnego znaku lub zapowiedzi zmian na lepsze. Hiszpan wiadomo, dobry technicznie, bez większych fajerwerków, ale też trudno do czegoś się przyczepic, niezłe dyspozycja potwierdzona w Miami. Powinna być niespodzianka.
Ostatnio zmieniony przez Piostar 2007-04-07, 09:43, w całości zmieniany 2 razy
Tutaj zdecydowanie jedynka . Bjork świetny deblista , Lindstedt tak jak napisała zludna próbuje , ale ogólnie na plus. W tym sezonie można powiedzieć jego skromnym sukcesem było ogranie braci Brajanów . Prieto głównie deblista na cegłe , natomiast Nalbandiana jakoś w deblu nie widzę . Jak dla mnie po tym meczu 3-0 dla Szwedów.
Kohlmann/Waske - Norman/Rochus - 1 (1,32)
W tym przypadku Niemcy o klasę lepsi , jeszcze na cegle - bez porównania. Waske (imponujące podanie) głównie pogrywa z Pavelem , ale z rodakiem też potrafi rozegrać ładne spotkania. Mecze deblowy ewidentnie dla naszych sąsiadów .
Skład Rosjanek: Petrova, Kuznetsova, Chakvetadze, Vesnina.
Skład Hiszpanek: Medina, Dominguez, Llagostera, Pous-Tio
Nawierzchnia: clay, hala
Plan gier:
R1 - N.PETROVA (RUS) v A.MEDINA GARRIGUES (ESP)
R2 - S.KUZNETSOVA (RUS) v L.DOMINGUEZ-LINO (ESP)
R3 - S.KUZNETSOVA (RUS) v A.MEDINA GARRIGUES (ESP)
R4 - N.PETROVA (RUS) v L.DOMINGUEZ-LINO (ESP)
R5 - A.CHAKVETADZE / E.VESNINA (RUS) v N.LLAGOSTERA VIVES / L.POUS-TIO (ESP)
Szykuje się gładkie 5:0 według planu gier, ale jak wiadomo, jeśli będą prowadzić 3:0, to wpuszczą słabsze zawodniczki, w tym wypadku najsłabsza jest Vesnina i może przegrać z Mediną, z Dominguez zresztą też.
1:0 - Petrova - Medina.
Nadia w formie optymalnej, Medina troszkę walczyła na green clayu, ale na Petrovą to ciągle mało. Jaki by kurs nie był - pewne.
2:0 - Kuznetsova - Dominguez.
Różnica klas, tu nawet nie ma co się rozczulać nad Dominguez, bo ona dobre wyniki ma tylko w mniejszych turniejach. Tu również - jaki by kurs nie był - pewne.
3:0 - Petrova - Dominguez.
Tu bez dwóch zdań, Petrova jeszcze lepsza od Kuzy, więc Dominguez jest totalnie bez szans.
4:0 - Kuznetsova - Medina.
Dla mnie najmniej pewne, bo Kuza po Miami nigdzie nie grała, a Medina owszem. Ale to będzie już drugi mecz dla niej, dlatego nie powinna mieć zbyt dużych problemów, choć Nie zdziwiłabym się, gdyby Medina urwała seta.
Z drugiej strony - publiczność rosyjska, a przede wszystkim ściany - Rosji/Rosjankom to zawsze pomaga.
Podsumowując: wygrana Rosji i w meczach Kuzy i Nadii - mocne wskazanie na te zawodniczki. Kursy postaram się dopisać, jak już się pojawią, ale podejrzewam, że będą niziutkie.
Slowacja - Czechy (mecz) - 2 - 1.5 [sts]
Skład Słowacji: Hantuchova, Cibulkova, Husarova, Rybarikova
Skład Czech: Vaidisova, Safarova, Benesova, Strycova
Nawierzchnia: clay
Plan gier:
R1 - D.HANTUCHOVA (SVK) v L.SAFAROVA (CZE)
R2 - D.CIBULKOVA (SVK) v N.VAIDISOVA (CZE)
R3 - D.HANTUCHOVA (SVK) v N.VAIDISOVA (CZE)
R4 - D.CIBULKOVA (SVK) v L.SAFAROVA (CZE)
R5 - D.HANTUCHOVA / J.HUSAROVA (SVK) v I.BENESOVA / B.ZAHLAVOVA STRYCOVA (CZE)
0:1 Cibulkova - Vaidisova.
Cibulkova oczywiście sprawiła kilka niespodzianek w ostatnich tygodniach, ale to chyba jednak mało. Vaidisova jak wiadomo, to półfinalistka zeszłorocznego French Open, na clayu naprawdę sporo znakomitych wyników. Ostatnio potknięcie z Krajicek, tu troszkę inne podejście, bo inna stawka, ale trzeba się poprawić, wygrać kolejny mecz i zmierzać dalej, bo do French Open niewiele zostało... dla Czeszki to będzie spacerek.
1:1 Hantuchova/Husarova - Benesova/Strycova
Słowaczki są jednak lepszymi deblistkami, Daniela w parze z Sugiyamą, Husarova ostatnio z Shaughnessy. Czeszki bez większych osiągnięć.
1:2 Cibulkova - Safarova.
Słowaczka na Safarovą to chyba też za mało. Lucie woli hard, ale akurat w Fed Cup na clayu ma całkiem niezłe wyniki, ten sezon też przecież w miarę udany, przeciwniczka nie da rady.
1:3 Hantuchova - Vaidisova.
Nie wiem dlaczego Słowacy wybrali taką nawierzchnię, bo wydaje się, że Daniela raczej woli grać na hardzie, tam odnosi swoje największe sukcesy, a przede wszystkim jest najlepszą Słowacką zawodniczką, ale cóż. O Nicole wspomniałam wyżej, na clayu jest znakomita, w H2H 0-3, wszystko na hardzie, ale też wszystko gładko. Daniela troszkę po Indian Wells zwolniła i przede wszystkim ta nawierzchnia.
Ostatniego meczu się na razie nie podejmę, a właściwie pierwszego. Cóż, podsumowując, to będzie raczej wyrównane spotkanie, ale bardziej wyrównany skład mają Czeszki, nawierzchnia sprzyja i kibice pewnie dojadą, bo daleko do Bratysławy nie mają
PS. Kursy postaram się uzupełnić.
Skład Niemiec: Groenefeld, Kloessel, Malek, Petkovic.
Skład Chorwacji: Kostanic, Lisjak, Ancic, Martic.
Nawierzchnia: clay
Plan gier:
R1 - S.KLOESEL (GER) v J.KOSTANIC TOSIC (CRO)
R2 - A.GROENEFELD (GER) v I.LISJAK (CRO)
R3 - A.GROENEFELD (GER) v J.KOSTANIC TOSIC (CRO)
R4 - S.KLOESEL (GER) v I.LISJAK (CRO)
R5 - T.MALEK / A.PETKOVIC (GER) v J.KOSTANIC TOSIC / I.LISJAK (CRO)
Zacznę od małej uwagi - szkoda, że zamiast Kloessel chociaż w jednym pojedynku singlowym nie zagra Tatjana Malek, ale...
1:0 Groenefeld - Lisjak.
Wszyscy sobie mogą mówić, co chcą na temat ALG, ale na clayu jest groźna. W zeszłym sezonie było tak samo, beznadziejna gra na hardzie, a potem bardzo ładne wyniki na clayu. Lisjak zagrożeniem nie jest, dość słaba tenisistka. Zresztą Groenefeld wygląda [na zdjęciach z konferencji z dzisiaj albo wczoraj], jakby schudła. Technicznie dwie klasy lepsza