Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!
Ta liga jest coraz bardziej lubiana przez nas grajacych:D Ja tu nie bede sie udzielal bo mam male pojecia a wiem ze sa tu spece a wody nie lubie lac.
Pisze bo chcialbym zaznaczyc jedna rzecz jesli chodzi o jutrzejsze mecze:D a mianowicie:
Sparta S. - Stavanger na 1.... suchy fakt.... Sparta jeszcze nigdy nie przegrala meczu u siebie (ba .... nawet nie zremisowala)....
Panowie jak wy sie na to zapoatrujecie (tzn. na ten mecz) to tylko suchy fakt ale czy cos mowiacy nie wiem...... WY JESTESCIE TU SPECAMI!!
Ps. KAWAL DOBREJ ROBOTY!!
[ Komentarz dodany przez: lk85: 04-02-2006, 23:59 ]
Moim zdaniem każdy wynik tam jest możliwy. W tym sezonie grali ze sobą 3 razy, z czego Sparta raz grała u siebie i wygrała. Stavanger jest w dość dobrej formie, więc pewnie powalczy.
I szczerze powiedziawszy to ja coraz mniej lubię tą ligę. Ostatnio jest tam sporo niespodzianek. Druga liga fińska sie z tego robi . Stjernen ostatnio mocno zawodzi, Comet gra zupełnie w kratkę, Sparta i Frisk podobnie. Jednym słowem to już nie jest liga na której można zbijać łatwą kasę tak jak to było przed tą długą przerwą.
Szczerze powiedziawszy to za grubą kasę bym tego nie ryzykował.
Stavanger-Comet
No tutaj to na dwoje babka wróżyła. Niby Stavanger teoretycznie jest faworytem, ale Comet na wyjazdach potrafi robić cuda . Teraz hokeiści znowu mieli króciutką przerwę, więc nie wiadomo jak z formą u drużyn.
Storhamar-Stjernen
Tutaj dawanie "1" to ogromne ryzyko, bo kurs jest niski jak na takie spotkanie. O ile dobrze pamiętam to Stjernen wygrał ostatnie 2 mecze wyjazdowe ze Storhamarem. Mimo to jednak tym razem to Storhamar powinien wygrać, ale za tak marny kurs nie warto ryzykować.
Wysłany: 2006-02-16, 11:35
Manglerud - Valerenga
Typ: 2
Kurs: 1.25 (STS)
Najsłabszy zespół norweskiej ligi hokejowej, będzie podejmował dobrze grajacą Valerenge, która obecnie zajmuje 3 miejsce. Wiem, że w hokeju nie ma nigdy pewnych typów, ale ten typ wydaje się być jednym z pewniejszych, gdyż Manglerud wygrywa spontanicznie, niesprawiajać za dużych niespodzianek.
Manglerud w ostatnich 8 spotkaniach wygrał tylko jeden raz ze słabym również Lillehammer, natomiast Valerenga gra dobrze, choć zdaża jej się przegrywac mecze ze słabszymi od nich drużynami.
Tak więc wydaje mi się, że tutaj niespodzianka nie powinna mieć miejsca i Valerenga spokojnie trzeli wystarczającą ilośc bramek, żeby wynik był dla nich korzystny.
Lillehammer - Trondheim
Typ: 1
Kurs: 2.00 (STS)
Mecz dwóch drużyn zajmujących dolną część tabeli..
W ostatniej konfrontacji obydwu druzyn lepszym zespołem okazał Trondheim wygrywajać na własnymlodowisku 3-2, teraz natomiast Lillehammer ma atut własnego terenu i napewno będzie chciał się pokusić o zwycięstwo. Będzie miał na to duże szanse, gdyż Trondheim nie gra za dobrze w ostatnim czasie i przegrywa spotkanie za spotkaniem.
Gospodarze tez nie graja zachwycająco, ale myśle, ze wykorzystaja atut własnego lodowiska i wygrają ten mecz, co im pozwoli wyprzedzić dzisiejszych rywali w tabeli.
Startują play-offy, ale nie bardzo rozumiem, dlaczego awansował zespół Lillehammer zajmujący 9 pozycję. Czy do awansu brany jest pod uwagę bilans bezpośrednich spotkań?
Lillehammer wygrał 2 spotkania a Trondheim 1 i 1 po dogrywce.
[ Komentarz dodany przez: lk85: 22-02-2006, 15:27 ]
Ja wczoraj dałem na Storhamara i Stjernen, a dopiero potem sie dowiedziałem, że to już playoff . I też mnie zastanawia co robi Lillehammer w playoff.
[ Komentarz dodany przez: Darecki79: 22-02-2006, 15:37 ]
Myślę, że DreamT to właśnie chyba o to biega o czym myślisz. Zapewne przy równej ilości punktów liczą się bezpośrednie mecze pomiedzy zainteresowanymi. Przyjmując np.1 pkt za dogrywkę Lillehamer ma ich więcej. No bo o cóż innego mogłoby chodzić..
Dzisiaj drugi meczyk pomiędzy tymi drużynami.Stjernen to moim zdaniem najmocniejsza dryżyna w lidze norweskiej.Storhamar co prawda zakończył sezon jako lider ale to Stjernen będzie mistrzem Wczoraj Stjernen pokonało na wyjeździe Lillemammer 5-4 i dzisiaj u siebie powinni także pokonać Lillemammer.W tym sezonie drużyny te spotykały się w sumie 5 razy i 5 zwycięstw Stjernen Nie widzę innej opcji niż zwycięstwo gospodarzy.A kursik przyzwoity
Ostatnio zmieniony przez Waciak 2006-02-23, 22:17, w całości zmieniany 2 razy
Vĺlerenga - Comet 1 1,30 (EXPEKT) ---> 6:2 (a jednak Ik dali rade )
Przed wczoraj po bardzo zaciętym spotkaniu na własnych śmieciach po dogrywce wygrało Comet, a jako że Valerenga gra u siebie znakomicie strzelając przy tym sporą ilość bramek dziś pora na rewanż a co za tym idzie doprowadzenie do remisu w ogólnym wyniku konfrontacji obu teamów
Zresztą zdecydowanym faworym tej pary jest drużyna z Oslo więc spotkania u siebie powinni wygrywać i to na luzie Jednym słowem polecam i sam też oczywiście zagram
Ostatnio zmieniony przez Krzysiekow 2006-02-23, 21:47, w całości zmieniany 1 raz
co do Stjernen to sie w pełni zgadzam oprócz tego, że Stjernen to najlepsza drużyna ligi .
Wogóle ciekawa drużyna z tego Stjernen. Na początku sezonu u siebie wygrywali a na wyjazdach odstawali baty, potem wygrywali zarówno u siebie jak i na wyjeździe(sporo kasy można było zbić na ich wyjazdowych zwycięstwach ), potem u siebie zaczęli grać daremnie a wyjazdy grali nadal świetnie, a teraz na wyjazdach zaczynają grać gorzej, a forma u siebie chyba wróciła, więc dziś powinni wygrać . Lillehammer na wyjazdach ogólnie jest cieńkie.
Co do Valerengi to ja sie trzymam od niej z daleka ze względu na ich rywala. Comet na wyjazdach potrafi czynić cuda. Stjernenowi władowali 10 bramek . Kurs powinien być sporo wyższy na Valerenge.
Jeszcze jest Storhamar jako pewniaczek, ale czy wszystko dziś wejdzie? Będzie ciężko.
Stavanger-Sparta Sarpsborg 1 kurs 1,8 w profku.
Obie drużyny grają dobrze u siebie, a na wyjazdach słabo. Mecze między tymi drużynami w tym sezonie zawsze kończyły sie wygraną gospodarzy. Stavager jeżeli chce awansować do następnej rundy musi wygrać ten mecz, bo będzie ciężko. U siebie są naprawdę mocni, pokonali m.in. Storhamar, więc z Spartą też powinni wygrać.
Dzisiaj drugi meczyk pomiędzy tymi drużynami.Stjernen to moim zdaniem najmocniejsza dryżyna w lidze norweskiej.Storhamar co prawda zakończył sezon jako lider ale to Stjernen będzie mistrzem Wczoraj Stjernen pokonało na wyjeździe Lillemammer 5-4 i dzisiaj u siebie powinni także pokonać Lillemammer.W tym sezonie drużyny te spotykały się w sumie 5 razy i 5 zwycięstw Stjernen Nie widzę innej opcji niż zwycięstwo gospodarzy.A kursik przyzwoity
Z tą najmocniejszą drużyna ligi to sie trochę zagalopował kolega moderator. A już porównanie obydwu drużyn i taki wniosek, że Stjernen jest najmocniejszy jest dla mnie co najmiej dziewny
Po pierwsze:
Storhamar zakończył sezon zasadniczy z ogromną przewagą na Stjernenem bo aż 29 punktów !!
Po drugie:
W meczach bezpośrednich dostali ogromne baty od Storhamar i w ani jednym meczu nawet nie zbliżyli się do osiągnięcia korzystnego wyniku.
Stjernen Storhamar 3:5
Storhamar Stjernen 7:4
Stjernen Storhamar 1:3
Storhamar Stjernen 5:3
Po trzecie:
Storhamar gra na wszystkich lodowiskach na bardzo wysokim poziomie - czyli ma nie wiele gorszy wyjazd niż dom. Na wyjeździe przegrali w meczu bądź po dogrywce raptem 4 spotkania a Stjernen aż 11 !!
Reasumując. Jakbyś kolego Waciak mógł wyjaśnić wszystkim dlaczego Storhamar jest gorszym zespołem niż Stjernen bo ja doprawdy nie mogłem uwierzyć w to co przeczytałem. No bo chyba nie dlatego, że pokonali na wyjeździe po ogromnych mękach cienkie Lillehammer. Oczywiście, żeby nie było że powiedziałem iż dziś nie wygraja tego meczu bo tak nie mówię. Mój post dotyczy tylko tego nieszczęśliwego stwierdzenia o wyższości Stjernen nad Storhamarem.
[ Komentarz dodany przez: lk85: 23-02-2006, 17:08 ]
Waciak napisał, że JEGO ZDANIEM Stjernen to najlepsza drużyna. Każdy ma prawo do własnego zdania .
A co do meczy bezpośrednich, to masz niepełne dane. Ja pamiętam, że w tym sezonie Stjernen co najmniej wygrali 2 mecze wyjazdowe ze Storhamarem . Tylko nie wiem czy to nie był jakiś puchar albo coś w tym stylu... ale chyba liga.
[ Komentarz dodany przez: lk85: 23-02-2006, 17:10 ]
Aha i Stjernen niemal wszystkie wyjazdowe porażki ma z początku sezonu. Potem dostali ładnego kopa i grali na wyjazdach jak nakręceni .
A co do meczy bezpośrednich, to masz niepełne dane. Ja pamiętam, że w tym sezonie Stjernen co najmniej wygrali 2 mecze wyjazdowe ze Storhamarem . Tylko nie wiem czy to nie był jakiś puchar albo coś w tym stylu... ale chyba liga.
nie wiem skąd masz wyniki jakichś porażek Strohamar ale na pewno nie była to liga o ile takowe był, a poza tym może Waciak wytłumaczyłby się ewentualnie z tego co miał na myśli a nie wyręcza go inny moderator.
[ Komentarz dodany przez: DreamT: 23-02-2006, 22:49 ]
Dlaczego Waciak miałby się tłumaczyć z tego co miał na myśli. Jakieś niepotrzebne śledztwo chcesz prowadzić?
Szanowny kolega zwany PIPA (zmień koleś nicka, będzie sympatyczniej) chyba nie zrozumiał sensu Forum. Każdy ma prawo do własnego zdania i można z nim się zgadzać lub nie, ale nie na miejscu jest krytyka i zarzucanie niekompetencji, bo samemu też można wpaść na własnej niewiedzy. Dla wyjaśnienia sytuacji obu zespołów w obecnym sezonie podaję wykaz spotkań, jakie rozegrali:
Storhamar Stjernen 5:3 16.02.2006
Stjernen Storhamar 3:6 16.01.2006
Storhamar Stjernen 2:3 15.01.2006
Stjernen Storhamar 1:3 08.01.2006
Storhamar Stjernen 4:3ot 28.11.2005
Stjernen Storhamar 2:1 27.11.2005
Storhamar Stjernen 7:4 19.11.2005
Stjernen Storhamar 3:5 09.10.2005
Z zestawienia wynika, że jednak coś ten słaby Stjernen na Storhamar ugrał, więc twoje informacje są niepełne. To, że drużyna jest nieobliczalna, przekonaliśmy się wielokrotnie w tym sezonie. Szkoda, że nie włączyłeś się do dyskusji na temat hokeja od początku sezonu, gdyż wtedy zapewne bardziej byś się wciągnał w dokonania tego zespołu, a wrażeń było sporo. I dodatkowa informacja - nie zawsze ten kto wygrał sezon zasadniczy zostaje mistrzem, bo to jest sport. W ubiegłym sezonie np. Sparta Praga gromiła wszystkich a w play-off poleciała 4-1 z Vitkovicami, które miały 23 pkt. mniej.
Nie twierdzę, że Stjernen zdobędzie mistrza, ale chcę abyś zrozumiał sens działania Forum i aby następne posty były najwyżej dyskusją a nie krytyką.
[ Komentarz dodany przez: lk85: 23-02-2006, 23:06 ]
Moge sie założyć, że PIPA patrzał na betexplorer, a tam są luki .
DreamT ja pamiętam, że Stjernen niedawno dołożyło na wyjeździe Storhamarowi bodajże 6-3 . Nie wiem tylko czy to była liga czy puchar.
A co do dzisiejszych spotkań to bez niespodzianek sie obyło, choć Stjernen ledwo ledwo wymęczyło tą wygraną .
W barażach natomiast Trondheim dość niespodziewanie przegrał po dogrywce z Furusetem.
Stan rywalizacji 2-1 dla Stjernen (a w całym sezonie 6-1). Stjernen w roli gospodarza jest zdecydowanym faworytem, więc wiele się tu nie zastanawiałem. Lillehammer wszedł trochę farciarsko do play-off, a wcale nie uważam aby Trodnheim było od nich gorsze - zabrakło trochę szczęścia. Nadal więc pozostają jedną z najsłabszych drużyn ligi.
Ja bym sie bał postawić na Stjernen za tak niski kurs. Stjernen ostatnio coś zawodzi. Drugi mecz wyjazdowy przegrali, u siebie ledwo ledwo wygrali(59 minuta i 45 sekunda na 1-0, ale nerwy były ogromne ). Lillehammer będzie bardzo podbudowane po ostatnim zwycięstwie.
Dla mnie pewniejsze jest zwycięstwo Stavangera nad Spartą po ładnym kursie 1,77 .
Stan rywalizacji 2-1 dla Sparty, zawsze ładnie wygrywa gospodarz. Stavanger ostatni mecz na własnym lodzie ze Spartą wygrał pewnie aż 6-1. Żadna z drużyn nie może sobie pozwolić na porażkę u siebie, bo będzie klęska. Stavanger u siebie jest naprawde piekielnie mocny.
Ale jak będzie- zobaczymy. Stjernen też powinni dać radę, ale moim zdaniem kurs jest za niski wygraną Stjernen.
Valerenga Oslo po wyjazdowej wygranej z Stavangerem, nie powinna miec problemow zeby wygrać na własnej tafli. Valarenga w Play-Offach u siebie gra bardzo dobrze (4-1-1). Ostatnie mecze przeciwko Stavangerowy zakończyły się pogromami, 19.02.2006 Valerenga wygrała 9-3 i 16.01.2006 Valerenga wygrała 7-1. Więc jedynka wydaje sie być pewna.