Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!
Oczywiście tu będziemy pisać o kontuzjach z parkietów NBA
Grant Hill kontuzjowany
Ze względu na bolesną kontuzje mięśni brzucha, skrzydłowy Orlando Magic bedzie pauzował od 3 do 6 tygodni. Podczas jego nieobecności miejsce w wyjściowym składzie zajmie Hedo Turkoglu.
Ah ten Grant, już po raz szósty w swojej karierze podda sie operacji
Tracy McGrady może nie wystąpi w meczu otwarcia
T-Mac opuścił dwa ostatnie mecze przedsezonowe z powodu problemów z kolanem. Oprócz problemów z kolanem Tracy ma także problemy z biodrem.
"Wiem, że ludzie myślą, iż nie wpuszczam go dla ostrożności, ale nie robię tego dla ostrożności. Nie wypuszczam go bo on poprostu nie może grać. Nie ma tu absolutnie żadnej ostrożności. Musimy sobie jakoś z tym poradzić. Nie wiem jak długo to potrwa." - zapewnia nas Jeff Van Gundy
"Mam nadzieję, że zobaczymy go we wtorek. On czuje się już lepiej. Myślę, że niedługo będzie czuć się bardzo dobrze. Dzisiaj jest poprawa w stosunku do wczoraj" - powiedział osobisty trener McGrady'go, Keith Jones.
_________________ Nie narzekaj na swój los
Pomyśl sobie ... jestem BOSS
Ostatnio zmieniony przez Fisher 2005-11-01, 10:19, w całości zmieniany 2 razy
James Posey, który ma kontuzje prawego kciuka, zostanie zastąpiony przez Antoine'a Walkera w pierwszej piątce Miami Heat w meczu otwarcia sezonu z Memphis Grizzlies.
Samuel Dalambert ma kłopoty z mięśniem czworogłowym. Przed ostatnim przesezonowym meczem z San Antonio Spurs odnowił mu się uraz, który wykluczy go z treningów przynajmniej na dwa tygodnie. Dalambert miał podobną sytuacje 7 października, gdy również odnowił mu się uraz, wrócił do zajęć po 16 dniach by znowu grzać ławę. Samuel w klubie nie ma konkurencji na swojej pozycji jest zdecydowanie najlepszym centrem w drużynie. To miał być mój sezon, w którym zacznę wreszcie grać. I przytrafia się takie coś - mówi Samuel. Ludzie powtarzają, że nic się nie dzieje bez przyczyny, ale naprawde chciałbym wiedzieć, jaka jest przyczyna moich urazów. Modle się o to, by wiedzieć jaka jest przyczyna moich urazów.
Boozer opuści pierwsze mecze Jazz
Carlos Boozer pierwszy power forward zespołu Utah Jazz opuści do 3 pierwszych spotkań swojego zespołu. Dzisiejszej nocy nie wystąpił w spotkaniu z Dallas, kolejne mecze drużyny Utah to wyjazd do Golden State i starcie u siebie z Phoenix. Carlos opuści te spotkania z powodu nadciągnięcia ścięgna udowego. A wszystko za sprawą szybkiego powrotu Boozera do treningów po wcześniejszej kontuzji. Boozer obok A Kirlenki jest najlepszym graczem zespołu. W poprzednim sezonie notował 17.8 pkt i 9.0 zbiórek.
Po za tym dzisiejszej nocy bardzo wielu graczy odniosło urazy, ale nie wiadomo jeszcze ile będą pauzowali lub czy może będą zdolni do gry. Ci pechowcy to: Kirk Hinrich (Chicago) skręcił kostke, Jason Richardson ma kontuzje kolana, ale jednak wystąpił w składzie Goldet State, kolega z drużyny Baron Davis naciągnął ścięgno udowe i musiał opuścić parkiet w III kwarcie. Od dłuższego czasu (od 18 października) nie gra Corey Maggete z LA Clippers, uraz podobny do urazu B Davisa. Data powrotu nieznana. T-Mac jednak wystąpił mimo kłopotów z kolanami.
O'Neal kontuzjowany
Shaquille O'Neal podstawowy center drużyny Miami Heat skręcił kostkę, po tym jak spadł niefortunnie na stope Rona Artesta w meczu przeciwko Indianie Pacers. Do złamania na szczęście nie doszło, ale Shaq będzie musiał pauzować od dwóch do czterech tygodni. Miejsce w pierwszej piątce na jego pozycji zajmie Alonzo Mournig.
Tracy McGrady kontuzjowany
Jeszcze nie tak dawno wydawało się, że kontuzja Tracy'ego nie jest taka uciążliwa i absencja gracza Houston Rockets potrwa najwyżej kilka dni. Jednak badania wykazały, że kontuzja pleców jest poważniejsza niż się spodziewanno. T-Mac nie zagra przez około trzy tygodnie. Houston zagrali dziś bez niego po raz pierwszy i doznali porażki ze słabym New Orleans Hornets.
Dobrze spisujący się gracze Golden State Warriors będą musieli sobie poradzić przez najbliższe cztery tygodnie bez rezerwowego Mickaela Pietrusa. Średnie jego z 12 meczy to 22,1 minut na mecz 10,5 pkt, 2,8 zbiórek. Francuz ponaciągał więzadła w prawym kolanie. Mickael nabawił się kontuzji podczas wygranego meczu przeciwko New Jersey.
Plaga kontuzji panuje w zespole Lakersów. Na ostatni mecz z Seattle stawili się tyko w 11-osobowym składzie. Trener Phil Jackson nie przypomina sobie takiej sytuacji. Na ławce rezerwowych zasiedli ważni zawodnicy LA Lakers: Kwame Brown, Devean Geogre, Luke Walton i Slava Medvedenko. Do podstawowego składu "Jeziorowców" aktywowano dwóch młodych debiutantów: Von Wafera i Devina Greena. Pierwszy z nich zaliczył w statystykach tylko minute gry, drugi zaś w ciągu 17 minut gry w meczu z Seattle zdobył tylko punkt.
Rebraca ma kłopoty z sercem
Rezerwowy center drużyny LA Clippers zostanie wyłączony z gry na czas nieokreślony. U zdiagnozowanego zawodnika wykryto nieregularne bicie serca. Zawodnik będzie przebywał w szpitalu. Diagnozy dokonano po wygranym przez Clippersów spotkaniu z Toronto Raptors 103-100, gdzie Zeljko zdobył 4 pkt i zebrał 1 piłke. Średnie Serba z 11 rozegranych gier w tym sezonie w barwach Clippersów to 4,6 pkt 2,4 zbiórki w niespełna 14 minut gry.
Skrzydłowy Milwaukee Bucks, Joe Smith myśli coraz poważniej na temat operacji kolana. Smith grający w pierwszej piątce "Kozłów" ma problemy z prawym kolanem od obozu treningowego i przyjmuje środki uśmierzające ból. Stan kolana stopniowo się polepszał po tych środkach jednak w ciągu ostatnich dni problem powrócił. Jest to frustrujące. Było już coraz lepiej a potem problemy powróciły. Zrobiliśmy to co trzeba było, ale jeśli niedługo stan się nie polepszy to operacja będzie kolejnym krokiem. -powiedział Smith, który z powodu tej kontuzji nie zagrał w sobote przeciwko Detroit Pistons oraz we wtorek przeciwko Dallas Mavericks. Skrzydłowy Bucks zdobywał średnio w ośmiu rozegranych meczach 9,8 pkt, 9 zbiórek w 26,5 minut gry.
Carmelo kontuzjowany
Carmelo Anthony, skrzydłowy Denver Nuggets doznał skręcenia kostki będąc faulowanym podczas spotkania przeciwko New Jersey Nets. Mimo odniesionej kontuzji przed zejściem do szatni poszkodowany wykonał obydwa rzuty osobiste. Prześwietlenie nogi nie wykazało żadnych poważnych uszkodzeń. Zdaniem trenera Denver, zawodnik opuści 2 góra 3 mecze. Anthony zalicza w tym sezonie przeciętnie po 20.3 punktów i 5.6 zbiórek. Carmelo nie wystąpił w dzisiejszym przegranym spotkaniem z New Orleans/Oklahoma City 95-102. Natępne dwa mecze Denver to wyjazd do Phoenix i starcie u siebie z Miami Heat.
Trener Nuggets zawieszony
Trener koszykarzy Denver Nuggets, George Karl został ukarany przez władze ligi NBA odsunięciem od dwóch spotkań za krytykowanie arbitrów podczas poniedziałkowego meczu, w którym Nuggets przegrali 92:101 z New Jersey Nets. Jak już wspomniałem ostatni mecz Denver to porażka z "Szerszeniami" a kolejna absencja trenera Karla obejmie spotkanie wyjazdowe z Phoenix.
Wysłany: 2005-12-18, 22:59
Skad bierzesz informacje na temat kontuzji w nba??z informacji??nie moge na stronce nba.com namierzyc listy kontuzjowanych, bylbym wdzieczny za informacje!
Takie listy są na espn czy cnn np http://sports.espn.go.com/nba/injuries ale i tak z nich nie korzystam bo są tam tylko umieszczoni zawodnicy którzy już jakiś czas są kontuzjowani, a jak by sie któryś zawodnik w danym dniu odniósł kontuzje to trzeba szukać w newsach wszelakich na espn czy nba, lub na oficjalnych stronach klubu (choć nie zawsze można znaleźć) aleważniejsze kontuzje będe tu umieszczał
Jackson i Kirlenko kontuzjowani
W rozegranych z soboty na niedziele meczach dwaj czołowi gracze swoich zespołów odnieśli kontuzje. Stephen Jackson z Indiany Pacers i Andrei Kirlenko z Utah Jazz. Mimo osłabienia obie drużyny wygrały swoje spotkania. Pacers wygrali z Knicks 102-96, a Jazzmani pokonali na wyjeździe Milwaukee 88-80.
Obaj koszykarze nie dokończyli spotkań. Jackson, który doznał zwichnięcia kciuka w pierwszej połowie meczu z Knicks, w przerwie musiał udać się na USG i w związku z tym nie powrócił już na parkiet. A Andrei opuścił pod koniec drugiej kwarty parkiet z powodu kontuzji pleców. Stan obydwu graczy i ewentualna gotowość do gry nie są jeszcze znane.
Dickau kontuzjowany
Dan Dickau rozgrywający zespołu Boston Celtics w sobotnim meczu przeciwko Chicago Bulls zagrał tylko 6 minut i doznał bardzo poważnego urazu. Kontuzja achillesa jest na tyle poważna, że Dickau prawdopodobnie nie zagra już w stroju Celtics do końca sezonu. Pracował bardzo ciężko i zaakceptował swoją role w zespole. Był bardzo dobrym zawodnikiem.- powiedział Danny Ainge. Delonte West pierwszy rozgrywający Celtów również doznał kontuzji w spotkaniu przeciwko Bulls, ale prawdopodobnie zagra dzisiaj przeciwko Golden State Warriors.
Ostatnio zmieniony przez Fisher 2005-12-19, 12:59, w całości zmieniany 2 razy
Środkowy zespołu Houston Rockets Yao Ming opuścił wczoraj pierwszy mecz w tym sezonie. Powodem była kontuzja dużego palca prawej nogi. Ming jeszcze przed meczem z LA Lakers udał się do Houston na badania, dopiero po nich będzie wiadomo coś więcej. Raczej będzie to kilkumeczowa nieobecność Yao na parkiecie, więcej dowiemy się po badaniach. Nadal możemy wygrywać, nawet bez Yao. Oczywiście nasze szanse są większe gdy mamy najlepszych zawodników - powiedział tremer Houston Jeff Van Gundy. Chińczyk notuje w tym sezonie średnio 19,9 pkt, 9 zbiórek i 1,36 bloku. W zespole oprócz Minga kontuzjowani są także: Derek Anderson, Rafer Alston, Jon Barry i Bob Sura.
Calderon na liście graczy kontuzjowanych
Jose Manuel Calderon najlepszy podający i najlepszy przechwytujący drużyny Raptors został umieszczony na liście inactive (graczy nieaktywni). Powodem niedyspozycji jest stłuczenie pięty. W jego miejsce do składu wszedł E Williams. Jose od niedawna występujący w pierwszej piątce "Dinozaurów" jak do tej pory notował średnio 7,0 pkt, 3 zbiórki, 6,4 asyst i 0,96 przechwytu. W tym sezonie wystąpił w pierwszej piątce w 9 spotkaniach. Eric Williams wystąpił w tym sezonie tylko w 1 spotkaniu. Jak długo Calderon będzie nieobecny w grze i jak groźna jest kontuzja nie wiadomo. W wyjściowym składzie zastąpi go prawdopodobnie Joey Graham.
Graczom Sacramento Kings nie wiedzie się w tym sezonie. Najpierw najsłabszy od lat start w lidze, a teraz kontuzje podstawowych graczy. W najbliższych spotkaniach Królowie wystąpią bez Bonzi Wellsa i Peji Stojakovicia. Wells ma problemy z pachwiną, a Peja natomiast z plecami. Poważniejszy uraz ma ten pierwszy - swingman Sacramento nie wyjdzie na parkiet przez najbliższe 3 tygodnie. Peje czeka natomiast tygodniowa przerwa.
Dla Kings to poważny problem, gdyż kontuzje przyszedły w fatalnym momencie. Na 25 dotychczasowych spotkań, Królowie wygrali zaledwie 10. A teraz czeka seria spotkań na własnym parkiecie - w Arco Arena, w jednej z najgłośniejszych hal w NBA. Wydawało się, że teraz moze być łatwiej, ale teraz okazuje się, że Rick Adelman nie będzie miał do dyspozycji wszystkich swoich graczy pierwszej piątki.
Charlotte bez Emeki
Najmłodsza drużyna w NBA, Charlotte Bobcats będzie musiała sobie poradzić bez swego kluczowego gracza podkoszowego, Emeki Okafora. Rzucał on średnio 12,9 pkt i zbierał 10,1 zbiórek. Drugoroczniak skręcił kostke w trzeciej kwarcie meczu z Sacramento Kings. Przerwa potrwa 10 dni.
Pierwszoplanowy gracz Los Angeles Clippers, Corey Maggette przez najbliższe 4 tygonie będzie pauzował z powodu kontuzji lewej nogi. W ostatnim meczu jakim rozegrał Corey, był to wygrany przez Clippersów mecz z Miami Heat, który odbył się 5 grudnia. Maggette zdobył w nim 13 pkt, po czym nieszczęśliwie wylądował na stopie jednego z konkurentów i nabawił się kontuzji. Uraz wydawał się niegroźny, ale po prześwietleniu okazało się, że powrót do gry nie nastąpi szybko. 26-letni gracz jest drugim strzelcem drużyny (21,7 pkt), a do tego zbiera średnio 5,5 piłek, grając przez 34 minuty.
Pierwszy rozgrywający zespołu Milwaukee Bucks, TJ Ford, nie będzie mógł pomóc kolegom w dzisiejszym spotkaniu i przerwać passe dwóch porażek z rzędu. Gracz "Kozłów" będzie pauzować jeszcze od 2 do 3 tygodni. Ford nabawił się kontuzji w poprzednim meczu z Miami (98-109). Wybrany z ósmym numerem w drafcie w 2003 w tym sezonie rozegrał wszystkie mecze Bucks (26), a notował średnio 13,2 pkt i 6,7 asyst. Ale Milwaukee mają godnego zastępce w postaci M Williamsa, który jest kandydatem na najlepszego rezerwowego w lidze w tym sezonie. Maurice rzuca średnio 15 pkt.
Potwierdził się jednak najczarniejszy scenariusz dotyczący Shareefa Abdur-Rahima. Skrzydłowy Kings po złamaniu szczęki w meczu z Portland będzie musiał poddać się operacji. Zabieg został przeprowadzony wczoraj w szpitalu w Sacramento.
Mało prawdopodobne jest aby po tej operacji gracz szybko powrócił na boisko. Najszybszy możliwy termin powrotu to za około 2-3 tygodnie – jednak wymagałoby to od gracza aby grał ze szczęką unieruchomiona drutami. Bardziej prawdopodobne jest to, że powrót do gry po operacji zajmie 6 tygodni.
Jest to więc kolejne poważne osłabienie dla Kings. Nie wiadomo kiedy do gry powróci Peja Stojakovic który ma naciągnięta pachwinę, a Bonzi Wells opuści jeszcze co najmniej 2 tygodnie. Cała trójka zdobywała w każdym meczu średnio prawie 49 punktów.
Kobe Bryant odsunięty od dwóch spotkań
Kobe Bryant został odsunięty od dwóch spotkań bez wypłaty wynagrodzenia. Wszystko za sprawą incydentu, do którego doszło podczas środowego spotkania pomiędzy Los Angeles Lakers a Memphis Grizzlies, które "Jeziorowcy" przegrali 99-101.
Na 8:24 do końca gry Bryantowi odgwizdano niesportowe przewinienie za uderzenie łokciem w gardło Mike'a Millera.
Można odczytać to jako rewanż za zagranie Millera z drugiej kwarty. Po tym jak gracz Grizzlies uderzył Bryanta, że musiano założyć mu trzy szwy. "To było czymś w rodzaju sygnału ostrzegawczego, że nikt nie będzie miał łatwo po wejściu na nasze terytorium." powiedział po meczu Kobe, który nie miał zamiaru nawet przepraszać za swoje zagranie.
W ramach kary gracz Los Angeles Lakers odpuści dwa spotkania z Utah Jazz
Stoudemire nie zagra już w tym sezonie
Pierwszy rozgrywający zespołu Memphis Grizzlies, Damon Stoudemire prawdopodobnie nie zagra w tym sezonie. W piątkowym spotkaniu w Portland, gracz "Niedźwiadków" doznał zerwania ścięgna rzepki. Straciliśmy bardzo ważną część naszego zespołu - powiedział trener Memphis, Mike Fratello.
Wchodziłem na kosz, kiedy poczułem jakby snajper przestrzelił mi kolano. Nigdy jeszcze czegoś takiego nie czułem. - powiedział Damon.
32 - letni gracz, który wystąpił we wszystkich spotkaniach Grizzlies jako gracz pierwszej piątki zdobywał średnio 11,7 pkt, 3,5 zbiórki (jak na 178 cm wzrostu całkiem dużo) i 4,7 asyst w 31,7 minut. Stoudemire w Memphis przejdzie operacje, rzecznik prasowy Grizzlies, S Mitchell powiedział, że poszkodowany prawdopodobnie w tym sezonie nie zagra.
Z powodu nękających bólów pleców Tracy McGrady opuści przynajmniej 2 spotkania. Z tego samego powodu gracz opuścił już w tym sezonie 8 spotkań. W tym sezonie Tracy zdobywa średnio 25,3 pkt, 6,8 zbiórek i 4,9 asyst. Prawdopodobny powrót zawodnika jest planowany na piątek. W Houston nie gra także Yao Ming, który przeszedł operacje dużego palca u nogi, po tym jak lekarze stwierdzili u niego zakażenie. Będzie on jeszcze pauzować przynajmniej 2 tygodnie.
Skrzydłowy Indiana Pacers Jermaine O’Neal podczas meczu z Chicago Bulls skręcił kostkę. Nie wiadomo jeszcze, kiedy O’Neal wróci do gry, ale napewno kilka meczów opusci
Manu Ginobili zawodnik San Antonio Spurs poważnie skręcił kostkę w mecz z Miami Heat. Na tyle poważnie, że musiał zostać zniesiony do szatni przez kolegów z zespołu i nie wrócił już do gry. - Nie będzie go dłuższą chwilę, to na pewno - powiedział trener Gregg Popovich. - Nie ma złamania, ale skręcił ją naprawdę porządnie.
Jermaine O`Neal nabawił sie kontuzji pachwiny. Będzie musiał odpoczywać od koszykówki przez około osiem tygodni. Według Indiana Pacers klubu, w którym występuje zawodnik, uraz jest poważny, ale nie wymaga interwencji chirurga.
[ Komentarz dodany przez: Fisher: Czw 26 Sty, 06 23:53 ]
8 tygodni przerwy, szkoda nie będzie go na All-Star Game, może wejdzie za jego mój ulubieniec Chris Bosh
Jak to często bywa w NBA, kontuzje dotykają tak wielkich jak i małych i to chyba jedyna sprawiedliwość w tym sporcie. A poważnie - przyjrzyjmy się jak wygląda sytuacja z kontuzjami, których nabawili się w ostatnich dniach czołowi gracze swoich drużyn.
W ekipie Indianie to już prawdziwy szpital. Kontuzjowani są Jarmaine O'Neal (pachwina), Jamaal Tinsley (łokieć), Jonathan Bender (wycofał się z powodu kontuzji kolana), w ostatnich dniach urazów doznali Stephen Jackson i Austin Croshere. Jak w przypadku weterana jakim jest Jackson stłuczenie biodra nie jest zbyt groźne, tak w przypadku wstrząsu mózgu Croshere'a sytuacja nie wygląda różowo. Mówi się nawet o tym, że uraz głowy skrzydłowego może go wyłączyć z gry na 6-10 tygodni.
Również plagą kontuzji są dotknięci Jazzmani z Utah. Ekipa z Salt Lake City nie może skorzystać z usług zarówno Roberta Whaleya (łękotka) jak i Carlosa Boozera, który jednak ma wrócić po roku przerwy w najbliższy weekend. Kontuzjowani są również Andrew Owens (kostka) jak i Gordan Giricek. Chorwatowi, który zdobywa śr. 11 pkt/mecz odnowił się uraz Achillesa, który być może skończy się operacją. Na domiar złego, podczas treningu przed wczorajszą wygraną z Bulls, kontuzji nabawiła się "New Jazz Hope" Deron Williams. Nr 3 ubiegłorocznego draftu skręcił kostkę, tę samą zresztą, która dokuczała mu podczas gry na Uniwersytecie Illinois. Co ciekawe, D-Will już zanotował podobny uraz na początku rozgrywek przed meczem z... Bulls.
W ekipie "Kawalerzystów" ułańska fantazja LeBrona Jamesa pozwala zapomnieć o brakach kadrowych, a przecież te są poważne. Na L-4 przebywają Larry Hughes i Martynas Andriuskievicius, a na dodatek w ciągu tygodnia Cavs stracili dwóch G/F. Ira Newble ma ropień twarzy zaś Luke Jackson złamał lewy nadgarstek. Ta kontuzja będzie go kosztować 10 - 12 tygodni absencji.
Z kolei w Kolorado od dłuższego czasu nie mogą się cieszyć grą Nene Hilario i Bryona Russella jednak zupełnie wytrąciła włodarzy "Bryłek" wiadomość o kontuzji Kenyona Martina. Najlepiej zarabiający, a zdaniem niektórych, najbardziej przepłacony gracz Nuggets skręcił lewe kolano co znów wyłaczy go z gry na 2-3 tygodnie
Tyronn Lue opuści 4-6 tygodni
Złe wieści dla fanów Atlanta Hawks, ich rozgrywający Tyronn Lue doznał kontuzji kolana, która wykluczy na przynajmniej 4 tygodnie z gry. Przypomnijmy, że w ostatnim miesiącu opuścił on już 4 spotkania z powodu kontuzji pleców. W 40 spotkaniach tego sezonu Lue zaliczał po 10.5 punktów i 3.1 asyst.
O olbrzymim pechu może mówić obrońca Lakers Kobe Bryant. 27-letni zawodnik przeszedł w sobotę operację prawego kolana i będzie musiał odpoczywać od gry od 8 do 12 tygodni. Oznacza to, że po raz kolejny ucieknie mu szansa występów w koszykarskiej reprezentacji Stanów Zjednoczonych, która w sierpniu zagra na Mistrzostwach Świata w Japonii. Przed dwoma laty Kobe musiał zrezygnować z udziału w Igrzyskach Olimpijskich w Atenach z powodu oskarżenia o gwałt przez 19-letnią kobietę.
„Kobe może opuścić kilka dni obozu przygotowawczego, ale jak zapewne wiecie, gdy wróci będzie prawdopodobnie w najlepszej kondycji spośród wszystkich graczy w lidze. Nikt w tej lidze nie pracuje ciężej od Kobego. Kiedy wróci będzie na 100% przygotowany do gry” – powiedział klubowy rzecznik prasowy John Black.
Bolące kolano było jednym z wielu dolegliwości, które dokuczały Kobemu przez cały poprzedni sezon i właśnie dlatego w większości spotkań oglądaliśmy go w popularnych „rajtuzach”, które miały na celu uśmierzenie bólu. Bryant liczył na to, że ból sam zelżeje z czasem, jednak nawet po dwóch miesiącach od odpadnięciu Lakers z rozgrywek Play-Off wciąż był na tyle silny, że ostatecznie Kobe musiał zdecydować się na operację. Jeziorowcy rozpoczną przygotowania do nowego sezonu 1 października, najprawdopodobniej w ośrodku treningowym w El Segundo.
W lecie 2003 roku Bryant przeszedł operację tego samego kolana, po tym jak przez całe rozgrywki 2002/03 musiał walczyć z bezustannym bólem. Styl gry Kobego jest jednym z najbardziej spektakularnych w lidze, ale powoduje jednocześnie, że jego organizm jest narażony na częste kontuzje. Tylko raz w jego 10-letniej karierze na parkietach NBA udało mu się rozegrać pełne 82 mecze sezonu zasadniczego. Bryant mógł powtórzyć ten wyczyn w poprzednim sezonie, jednak opuścił dwa spotkania z powodu zawieszenia za uderzenie łokciem Mike’a Millera z Memphis Grizzlies.
Bryant, który w poprzednim sezonie był najskuteczniejszym graczem ligi ze średnią 35.4 punktu na mecz, miał wziąć udział w tegorocznych Mistrzostwach Świata w Japonii. Mimo iż po raz kolejny będzie musiał odłożyć na przyszłość marzenia o występach na międzynarodowej imprezie, Kobe planuje wziąć udział w obozie treningowym reprezentacji USA, który rozpocznie się w środę w Las Vegas. Kobe ma również zamiar polecieć do Chin i Korei Południowej na towarzyskie mecze Stanów Zjednoczonych. Strata Kobego nie jest pierwszą (i zapewne nie ostatnią) na kurczącej się liście zawodników, wybranych w marcu przez federację USA Basketball.
Wcześniej z występów na Mistrzostwach Świata zrezygnował inny gracz Lakers- Lamar Odom, który przed kilkunastoma dniami przeżył stratę swojego kilkumiesięcznego synka Jaydena. W Japonii nie zagrają również Paul Pierce i numer 11 tegorocznego draftu J.J. Redick (Orlando Magic). Obecnie skład reprezentacji liczy 20 graczy, włączają w to takie nazwiska jak LeBron James, Dwyane Wade, Gilbert Arenas czy Carmelo Anthony. Spośród nich, po obozie treningowym w Las Vegas zostanie wybrana 12-stka, która zagra w Japonii.
Wysłany: 2007-01-11, 08:37
Krstic już po zabiegu
Władze klubu poinformowały, że 23-letni skrzydłowy/center przeszedł operację zerwanego w lewym kolanie więzadła krzyżowego przedniego. Prezes New Jersey Nets zapowiedział, że Nenad Krstic rozpocznie rehabilitację tak szybko jak będzie to możliwe.
Wszyscy w klubie liczą, że zawodnik będzie gotowy na rozpoczęcie obozu przygotowawczego przed następnym sezonem.
W bieżących rozgrywkach Serb rozegrał 26 spotkań. Spisywał się w nich bardzo dobrze. W każdym meczu średnio zdobywał 16.4 punktu i miał 6.8 zbiórki.
Yao Ming (26 lat, 226 cm) może mówic o wielkim pechu prześladującym go jak się okazało także w tym sezonie. Chińczyk postanowił zasięgnąc rady ludzi znających się na rzeczy, dlatego wyjechał on do Chicago i tam spotkał się ze specjalistą od kontuzji i schorzeń piszczel. Niestety diagnoza okazała się trochę mniej optymistyczna i lekarz zasugerował, że Ming może pauzowac przez nawet osiem tygodni.
Na początku mówiło sie o 6 tygodniach przerwy, ale teraz wydaje się, że jest to zbyt krótko. Keith Jones jako czas powrotu chińczyka podał 6 do 8 tygodni, ale nie ma tu jeszcze żadnej pewności. Wszystko będzie zależało od tego jak zrośnie się kośc. Dopiero wtedy Yao będzie mógł przystąpic do "aktywnej rehabilitacji". Zawodnik Rockets mówi, że niewie czy będzie gotowy na 2 lutego kiedy odbędzie się All Star Game w Las Vegas. Jak narazie Chińczyk próbował jazdy rowerem oraz ćwiczeń w wodzie, ale nie przyniosły one oczekiwanych rezultatów.
"Nienawidzę zatrzymywac się i rehabilitowac. To już wystarczająco wymęczyło mnie przez ostatnie dwa lata. Wiem, że mogę powrócic do dobrego rytmu ale to jest bardzo, bardzo trudne".
Grant Hill kontuzjowany
Grant Hill z Orlando Magic nie będzie grał przez 2-3 tygodnie w rozgrywkach zawodowej ligi koszykarzy NBA.
Powodem kilkutygodniowej absencji Hilla jest skręcenia stawu kolanowego, kontuzja której koszykarzy doznał w meczu przeciwko Milwaukee Bucks
** Komentarz dodany przez: marcin3322: 10-02-2007, 15:28 **
Hill jest już kontuzjowany dobrych kilka dni, troche spóźnione info.
Skrzydłowy LA Lakers doznał wczoraj kontuzji Barku i nie zagra prawdopodobnie przez osiem tygodni. Radmanovic grał w tym sezonie mało: średnio niecałe 19 minut na mecz i średnio zdobył 6.9 punkta na mecz lecz na pewno jego kontuzja będzie osłabieniem dla Lakersów, tym bardziej iż kontuzjowany jest inny skrzydłowy Luke Walton.