Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ.
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

90minut.com  |  Liga-Typerów.pl
Regulamin  Regulamin        FAQ   FAQ          Szukaj   Szukaj         TopTimers   TopTimers        Formularz kontaktowy  Formularz kontaktowy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Reklama: 50% Bonus dla nowych klientów | BONUS 100% | Betting and Live results | Centrum Photoshop - PSHelp.pl | Informacje z pierwszej Piłki - Kicker.pl | Liga-Typerów.pl

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Obstawianie.com Strona Główna » OFF Topic » Archiwum » Afera Colciopoli
Przesunięty przez: cantona
2007-02-12, 11:43
Afera Colciopoli
Autor Wiadomość
C80

Kapitan

Pochwał: 147
Wysłany: 2006-07-14, 21:12   Afera Colciopoli

Trybunał Sportowy włoskiej federacji piłkarskiej ogłosił wyrok w sprawie klubów zamieszanych w ustawianie wyników spotkań Serie A. Juventus Turyn, Lazio Rzym i AC Fioretina zostały zdegradowane do Serie B, zaś AC Milan rozpocznie sezon z ujemnym kontem.
Nałożone kary:

- Juventus Turyn stracił tytuł mistrza Włoch wywalczony w sezonie 2004/05, został zdegradowany do Serie B i do nowego sezonu wystartuje z minus 30 punktami.
- Lazio Rzym zostało zdegradowane do Serie B i do nowego sezonu wystartuje z minus 7 punktami.
- AC Fiorentina została zdegradowana do Serie B i zostanie jej odjęte 12 punktów.
- AC Milan pozostanie w Serie A, ale nowy sezon rozpocznie z minus 15 punktami; w przyszłym sezonie nie będzie mógł grać w europejskich pucharach.
Sprawa dotyczy "ustawiania" meczów ligowych w sezonie 2004/2005. W procesie oskarżonych zostało 26 działaczy z czterech klubów: Juventusu, AC Milan, Fiorentiny i Lazio oraz sędziowie piłkarscy.

Proces jest rezultatem dochodzenia, powierzonego przez komisarza włoskiej federacji piłkarskiej sędziemu śledczemu Francesco Severio Borellemu, który był jednym z bohaterów gigantycznej operacji antykorupcyjnej pod kryptonimem "Czyste Ręce" na początku lat dziewięćdziesiątych.

Odwołania od wyroku będą rozpatrywane w ciągu trzech najbliższych dni. Ich rozpatrzenie musi zakończyć się do 25 lipca. Tego dnia włoska federacja musi przedstawić UEFA listę drużyn, które będą brały udział w europejskich rozgrywkach.

Źródło: onet.pl
Ostatnio zmieniony przez pershing 2006-09-03, 18:38, w całości zmieniany 2 razy  

pyza

Green Street Elite!!

Pochwał: 33
Wysłany: 2006-07-14, 22:46   

No to teraz ciekawie się zrobi we Włoszech. Czytałem ostatnio, ze Juventus woli utrzymać ten zespół za większą cenę niż pozniej budować od nowa. Będzie im bardzo ciężko zatrzymać np.Cannavaro, jednego z najlepszych obrońców na świecie, bo zabiegać o niego będą największe kluby, a kto będzie chciał grać przynajmniej dwa sezony w 2 lidze ? Na pewno nie takie gwiazdy. Bo zaczną z minus 30 pkt więc raczej na pewno nie awansują w tym sezonie. Z kolei w Milanie też ciężka sytuacja, minus 15 pkt co oznacza raczej, tez to, ze nie zdobędą tytułu, nie zagrają w LM, przez co również cięzko będzie im zatrzymać u siebie największe gwiazdy. Moim zdaniem przesądzone będzie odejście Luci Toniego, o którego również będą zabiegały wielkie kluby. Jedyny plus jest taki, ze mozemy stawiać przed sezonem na zwycięstwo ligi Interu lub Romy %-) . Moje emocje są raczej wyrównane. Z jednej strony liczę na poprawę włoskiej piłki, bo Milan na pewno będzie zabiegał o grę w Lm w przyszłej edycji, a - 15 pkt jest dużą stratą więc za wszelką cenę będą chcieli wygrywać wszystkie mecze. Inter z Romą będą walczyć o tytuł, a Juventus, Lazio i Fiorentina będą walczyć na drugim froncie o jak najszybszy powrót do elity. Kary srogie, ale sprawiedliwe. Tak samo powinno się skończyć w polskiej piłce plus wywalić calusieński PZPN i zbudować go od nowa.

Oskar86

KING OF BRONX
   Doświadczony

Pochwał: 21
Wysłany: 2006-07-15, 00:39   

C80 napisał/a:
AC Milan pozostanie w Serie A, ale nowy sezon rozpocznie z minus 15 punktami; w przyszłym sezonie nie będzie mógł grać w europejskich pucharach.

pyzina napisał/a:
Z kolei w Milanie też ciężka sytuacja, minus 15 pkt co oznacza raczej, tez to, ze nie zdobędą tytułu, nie zagrają w LM,

pyzina napisał/a:
Milan na pewno będzie zabiegał o grę w Lm w przyszłej edycji,

Milan nawet jesli uzbiera tyle pkt. by gracw LM lub jej eliminacjach to nie bedzie brala udzialu w tych rozgrywkach ze wzgeldu na sankcje :niesmak: tak rozumiem ten werdykt ale moge sie mylic bo jestem po paru :p:

A swoja droga to ciekawe jak sie potocza sie losy ekip zdegradowanych ktre mialy prawo do pucharow?? cyz juve i fiore zagrajw lidze mistrzow w tym sezonie?? bo w werdykcie jest mowa o przyszlym sezonie...

The_GrabeK

Ekstremalnie zajęty

Pochwał: 122
Wysłany: 2006-07-15, 00:42   

Oskar86,

Przyszły sezon to ten który się zacznie, czyli 2006/07

Zakręty są dla szybkich kierowców, a proste dla szybkich samochodów...

Oskar86

KING OF BRONX
   Doświadczony

Wysłany: 2006-07-15, 00:47   

The_GrabeK napisał/a:
Oskar86,

Przyszły sezon to ten który się zacznie, czyli 2006/07

Jestes pewien?? to jezeli wloska fedracja pilki nożnej ma wystawic liste druzyn bioracych udzial w europejskich pucharach do 25 lipca to wystawi inter +ekipy ktore zajely kolejne miejsca bez ,druzyn zamieszanych w afere?? Czy jak??

Bartosz1988

Junior

Pochwał: 9
Wysłany: 2006-07-15, 06:06   

To chodzi o sezon który zacznie sie już nie długo

bRs
[Usunięty]

Pochwał: 9
Wysłany: 2006-07-15, 07:31   

sports.pl napisał/a:
W związku z przejściem Juventusu, Fiorentiny i Lazio do drugiej ligi, do Serie A wejdą trzy drugoligowe dotychczas kluby - Messina, Lecce i Treviso.

Ponadto surowe kary wykluczają udział Juventusu, Fiorentiny i Milanu w najbliższej edycji piłkarskiej Ligi Mistrzów. Zastąpią je Inter Mediolan, AS Roma, Palermo i Chievo Verona.

Inter Mediolan, jako trzecia drużyna poprzedniego sezonu, już wcześniej miał zapewniony udział w Lidze Mistrzów. Jeśli wyrok sądu w Rzymie zostanie utrzymany, Inter otrzyma tytuł mistrza Włoch w sezonie 2005/2006 i wystąpi od razu, podobnie jak Roma (piąty zespół sezonu), w fazie grupowej Champions League, zaś Chievo i Palermo (siódma i ósma drużyna poprzednich rozgrywek) zagrają w kwalifikacjach.

Milan (drugie miejsce w sezonie) utrzymał się w Serie A, ale został ukarany odjęciem 44 punktów w zeszłym sezonie (przesunięcie na 10. miejsce), co spowodowało, że nie zagra ani w Lidze Mistrzów, ani w Pucharze UEFA, zaś następny sezon w ekstraklasie rozpocznie z 15 punktami ujemnymi.

no to się narobiło :lol: poproszę to samo w Polsce :lol:
Ostatnio zmieniony przez bRs 2006-07-15, 07:31, w całości zmieniany 1 raz  

pyza

Green Street Elite!!

Pochwał: 33
Wysłany: 2006-07-15, 07:41   

Oskar86 napisał/a:
pyzina napisał/a:
Milan na pewno będzie zabiegał o grę w Lm w przyszłej edycji,

chodziło mi o sezon 07/08 bo teraz żadna z tych drużyn nie zagra

pershing

szef wszystkich szefow
   Kapitan

Pochwał: 47
Wysłany: 2006-07-15, 18:10   

Cytat:
Luciano Moggi i Antonio Giraudo - 5 lat dyskwalifikacji
Adriano Galliani - rok dyskwalifikacji ------->powiennien dostac dozywocie!!!!!
Claudio Lotito - 3 lata i 6 miesięcy dyskwalifikacji
Diego Della Valle - 4 lataykwalifikacji i 30 tys. euro kary
Andrea Della Valle - 3 lata i 6 miesięcy dyskwalifikacji
Massimo De Santis - 4 lata i 6 miesięcy dyskwalifikacji
Rocchi, Tagliavento, Rodomonti, Bettini - uniewinnieni
Franco Carraro - 4 lata i 6 miesięcy dyskwalifikacji
Innocenzo Mazzini - 5 lat dyskwalifikacji

Cytat:
A swoja droga to ciekawe jak sie potocza sie losy ekip zdegradowanych ktre mialy prawo do pucharow?? cyz juve i fiore zagrajw lidze mistrzow w tym sezonie?? bo w werdykcie jest mowa o przyszlym sezonie...

Do odwolania pozostaly dwa dni, ale na pewno Juve, Viola czy Lazio nie wroca teraz do Serie A, w LM zamiast nich wezma udzial Palermo i Chievo

Ja, jako kibic Juve wypadaloby abym cos napisal :] Wiec, moje refleksje na ten temat wygladaja nastepujaco:
Zaczne od kar, ze Milan pozostanie w Serie A to sie mozna bylo spodziewac, maja plecy, maja najbogatszego czlowieka we Wloszech, ale kara dla Juve, surowa, to juz nie chodzi o to, ze Serie B, ale minusowe punkty, -30pkt....porazka. Na dodatek z tym wiaze sie niewatpliwe odejscie kilku, kilkudziesieciu pilkarzy, a kto stanowil trzon Italii, pilkarze Juve - Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Camoranessi czy w mniejszym stopniu Del Piero.

Niektorzy nie rozumieja wogole tej calej afery, wiem ze dla Was to co pisze pod spodem jest glupie, idiotyczne, niewielu zrozumie:
"To nie ja wymyśliłem ten rodzaj futbolu, system zawsze działał w ten sposób"
"Otóż Moggi nie kupował sędziów by sędziowali pod nas. Widać to doskonale na przykładzie prześledzonych meczów Juventusu ( nie ma ewidentnego sędziowania pod Juve ; jeśli już to max 3 bramki niesłusznie zaliczone choć nie brakowało decyzji na naszą niekorzyść ). Co więc robił Moggi ? A no cóż. Złamał 2 przepisy. Po pierwsze miał wpływ ( co jest karygodne ) na dobór sędziów na poszczególne mecze ALE chodziło poprostu o uczciwe sędziowanie spotkań. Ba, płacił sędziom ( drugie wykroczenie ). A czemu ? nie żeby sędziowali pod nas ale zeby nie sędziowali pod inne zespoły ( czyli żeby nie dali sprzedac meczu naszym rywalom ). To by tłumaczyło fakt o którym mówi Moggi - zasyfieniu calcio. Drużyny chciały kupować mecze a Moggi musiał płacić żeby mecz był prowadzony fair play. Głupie ? No to spójrzmy z innej strony. Juventus jest klubem któremu od dawna patrzy się na ręce pod względem sędziowania spotkań. Myślicie, że Moggi był na tyle głupi by kupować mecze? Nie sądzę... To troszke tak jakby Luciano był kozłem ofiarnym ( choć na własne życzenie ) całego podziemnego systemu calcio."

Dlaczego cierpi klub, pilkarze i przede wszystkim kibice, to mnie najbardziej boli w tej calej aferze, za cale to zdarzenie powinni odpowiadac indywidualne osoby, do tego odebrali jedno trofeum z sezonu 2004/2005 i tutaj male wyjasnienie, poniewaz widzialem idiotow, ktorzy sie klocili o liczbe odebranych scudetto(polskie portale roznie podawaly, a potem maly chaos):
Został nam odebrany tytuł z zeszłego sezonu a ponieważ w tym sezonie zostaliśmy przesunięci na ostatnie miejsce w lidze , więc siłą rzeczy scudetto z tego sezonu nie zostało nam przyznane. ----->proste i logiczne

Pewna epoka w Juve sie zakonczyla, naiwni, mysla, ze Calcio jest czyste, nic bardziej mylnego, po prostu Berlusconi ma teraz dyktature, pozbyl sie osob, ktore mu przeszkadzaly, z tad dla Juve taka surowa kara, a teraz chca pozyskac naszych pilkarzy.....

Wielu zastanawia sie kto odejdzie, kto pozostanie, ja sie nie chce w tej sprawie wypowiadac, dodam tylko, ze licze na jedna osobe, idol z dziecinstwa - Ksiaze Turynu, Alex ;)
Na razie oficjalnie wiadomo Mutu-Viola, a przyszedl mlody napastnik, objawienie zeszloroczne Bojinov-niestety kontuzja i nie mogl sie odnalezc w rundzie rewanzowej....ale ciesze, ze zmiany na stanowisku trenera, Capello-dlugie pilki, tyle pamietam z Jego taktyki, wielki trener, ale ten sezon PORAZKA. Nowy trenerem jest jak wiecie Didier Deschamps, ciesze sie niezmiernie, Juventinho, ktory oczywiscie najlepsze lata spedzil w Juve, mlody, ale posiadajacy juz autorytet(dodam, byla pewna sytuacja w Juve, Ibra podszedl do trenera, ktory chcial mu dac do zrozumiena, ze nic nie gra, itp....wtedy Ibra pokazal palcem na Zalayete i powiedzial, Tak, to moze zmien mnie za niego.......Capello nic nie zrobil), przede wszystkim umie naprowadzic mlodych, dodam, ze juniorzy Juve sa najlepsi we Wloszech, ale Capello stawial na "dziadkow" bal sie im zaufac, on gral zelazna "11", wiec Ibry i Capello wogole nie bedzie mi brakowalo......

Dziennik turynski La Stampa i oceny procentowe kto pozostanie:
http://www.lastampa.it/re...file=buffon.jpg

Licze, ze zmniejsza kare, dokladnie ilosc ujemnych punktow, poniewaz wtedy bylaby szansa na awans chociazby poprzez baraze, we Wloszech jest taki durny przepis:
Pierwsza i druga druzyna awans bezposredni. Jeśli 3. ekipa Serie B ma minimum 10 "oczek" przewagi nad kolejnym zespołem, to również awansuje bezpośrednio. W przeciwnym razie, zarządzane są baraże pomiędzy drużynami z miejsc 3-6. Kolejno tworzone są dwie pary: 3. z 6. i 4. z 5., w finale zwycięzcy tych pojedynków walczą o awans do wyższej klasy rozgrywkowej.----> tak np. bylo w tym sezonie

A na koniec:
Cytat:
Działacze i prawnicy AC Milan nie próżnują i już dzień po ogłoszeniu werdyktu włoskiego Trybunału Sportowego, którego konsekwencją jest nieobecność klubu w Lidze Mistrzów w sezonie 2006/07, znaleźli lukę i mają nadzieję na grę w Pucharze UEFA.

Działacze klubu z Mediolanu wystosowali jednak do rodzimej federacji pismo, w którym informują, że Empoli nie posiada licencji na grę w Pucharze UEFA. A że czas na przyznanie takowej licencji już minął zwracają się z pytaniem, czy wobec tego w Pucharze UEFA zagra kolejna drużyna w tabeli, czyli... AC Milan.

W świetle prawa rozwiązanie takie jest wielce prawdopodobne. Ukarane w piątek kluby mają trzy dni na odwołanie od wyroków. Ich rozpatrzenie musi zakończyć się do 25 lipca. Tego dnia włoska federacja musi przedstawić UEFA listę drużyn, które będą brały udział w europejskich rozgrywkac

Komentarz -> jezeli Milan ma zagrac chociazby w pucharze Uefa, to ja nie wiem co to jest sprawiedliwosc, prawnicy Milanu znalezli blad? NIE -> zrobili taki werdykt, aby byl blad......zobaczymy czy jest jeszcze sprawiedliwosc...

Ostatnio zmieniony przez pershing 2006-07-15, 18:30, w całości zmieniany 1 raz  

Van der Elk

Doświadczony

Pochwał: 41
Wysłany: 2006-07-15, 22:27   

Ciekawa sprawa z tym Milanem, ładnie wygryźli Empoli z pucharów %-) . Ja sie uciesze, jak Milan zagra w pucharach, bo to wstyd że najlepsze europejskie drużyny nie zagrają w LM, więc niech przynajmniej ten Milan wygra puchar UEFA :P .

pershing

szef wszystkich szefow
   Kapitan

Wysłany: 2006-07-16, 09:41   

Wstyd to bedzie jak Inter nie zdobedzie Mistrzostwa, ale takie scudetto juz nie bedzie smakowalo tak samo :)) To samo w Europie, angielskie i hiszpanskie kluby beda mial wiecej, latwiejsza droge, bo nie wierze, ze Chievo zawojuje Europe, a Palermo co roku robi wyprzedaz, a maja bardzo dobrych, mlodych graczy, ale przynamniej na jakis krotki okres czasu skonczy sie "dyktatura" Milanu i Juve, szansa dla innych, wszystko ma jakis pozytywny aspekt...

Szypii

Zwycięzca V Edycji PT
   Kapitan

Pochwał: 34
Wysłany: 2006-07-16, 09:45   

Jak nikt nie odjedzie z Milanu to te 15 punktów da sie odrobic:). Inter dużo punktów gubi na wyjazdach. Milan u siebie był chyba niepokonany w tamtym sezonie. Ale odejdą pewnie: Kaka, Pirlo, Nesta. Shewczenko już odszedł.

pershing

szef wszystkich szefow
   Kapitan

Wysłany: 2006-07-16, 11:25   

Jak to po aferze, niektorzy nie wytrzymuja
zrodla pilka.pl sports.it v

Fragment wywiadu dla "Corriere dello Sport" udzielony przez bylego administratora Juve Antonio Giraudo:
Cytat:
"To wszystko wydaje mi się nielogiczne i pobieżne. Nie ma nic wspólnego z prawdą. Możecie mówić: To jest zły człowiek. Odwagi, życzcie mi dobrej nocy. Ostatni raz widzicie tak złego człowieka jak ja. To mówię wam ja. Trzy rozmowy telefoniczne z moim współpracownikiem Luciano Moggim wystarczyły by zamknąć dwanaście lat pracy. Jest wśród aktów moja złość na Zdenka Zemana, który cały czas atakuje, nic więcej. Nasze postępowanie było takie, jakie jest w dzisiejszym tak wyedukowanym świecie."- powiedział.

"Problemem zawsze byli trzymający władzę. Stojący na czele Federcalcio powinni kierować i zmieniać nasz świat. Oni zamknęli oczy na wszystko. Najpierw Nizzola a teraz Cararro, który w pewnym momencie miał w rękach ogromną władzę. Nigdy jej nie wykorzystał. Powiedziano mi, że próbowałem uderzyć w Inter. Jeśli jednak Oriali - działacz tego klubu i Recoba - zawodnik zostali skazani w aferze fałszywych paszportów, to czy to nie znaczy, że próbowali zmieniać wynik sportowy? My sami, mówię o Juventusie, próbowaliśmy kilkakrotnie prosić o zmianę zasad."- dodał.

"Był jeden klub Roma, która w prezencie arbitrom podarowała Rolexy (cena w granicach 2 -3 tyś euro). Dlatego powiedzcie mi, czy wszystko było dobrze? Czy złymi ludźmi jesteśmy tylko my? Mówiono o zmianie wyniku Siena - Juventus. Z całym szacunkiem, ale to w porównaniu z nami była drużynka. My na mundial wysłaliśmy aż 15 zawodników. Stworzyliśmu niezwykle silną drużynę, najsilniejszą na świecie. Prawda jednak, jaka jest szerzona wśród ludzi, to że wygrywaliśmy dzięki przekrętom. Potrzebowaliśmy siedmiu lat, aby całkowicie wybronić się w procesie o doping. Tu nie pozwolono mi mówić nawet przez siedem minut. Czy w taki sposó decyduje się o klubach, które są na giełdzie, o przeznaczeniu działaczy, kibiców i małych udziałowców? Chciano stworzyć okrutne wyobrażenie o mnie i Juventusie."

"W czym jesteśmy winni? Jedliśmy kolację z byłymi ludźmi przydzielającymi sędziów? Nie mieliśmy żadnego interesu w kupowaniu meczów. Mundial pokazał, że byliśmy najsilniejsi. Wszystko to jednak zostało zapomniane dzięki temu wyrokowi. Zostały opublikowane rzeczy prywatne, niemające nic wspólnego ze śledztwem. Odchodzę, ale ten kto zostanie nie różni się sporo ode mnie."- zakończył.

Cytat:
Mer Florencji, Leonardo Domenici a także wielu polityków z Florencji zamierza zaskarżyć prezydenta Federcalcio, Giudo Rossi'ego, który stwierdził, że sąd spisał się dobrze i wszystko odbyło się zgodnie z literą prawa.

Wcześniej też powiedział, że treści wyroków nie będzie znał nikt tylko on i CAF. Tymczasem w piątek rano 'la gazzetta dello sport' podała przypuszczalne wyroki, które przedwczoraj o 21 się potwierdziły!

a jaka jest prawda...nigdy sie nie dowiemy...

Oskar86

KING OF BRONX
   Doświadczony

Wysłany: 2006-07-17, 11:49   

Hehe jakby ktos pomyslal ze we Włoszech tylko 4 klubu robily przekrety to...

"(...)Żeby było jeszcze ciekawiej, trybunał związku prowadzi również dochodzenie w sprawie Regginy, Messiny, Empoli i Sieny. A bez zakończenia tych spraw nie ma mowy o ułożeniu kalendarza i rozpoczęciu sezonu.

W tej chwili przeważa opinia, że rozpoczęcie rozgrywek opóźni się co najmniej o trzy tygodnie. Ale są tacy, którzy prorokują, że Serie A i B ruszą w okolicach Bożego Narodzenia. Niedzielne gazety alarmują: "Chcą zatrzymać calcio!", a "Messagero" pisze, że tylko sam Pan Bóg wie, kiedy i czym cała afera się skończy."

*rzeczpospolita

I jak tu cos wygrac skoro cala liga praktycznie ustawia mecze rob robi jakies machlojki :niesmak: ,a kary moze jeszcze trybunal apelacyjny obniżyc ze wzgledu na presje kibicow i działaczy dlatego wydaje mi sie ze kary byly takie srogie zeby wrazie czego mozna bylo je w procesie apelacyjnym troche złagodzic...

pershing

szef wszystkich szefow
   Kapitan

Wysłany: 2006-07-17, 17:22   

Ciag dalszy, co raz ciekawiej :))
zrodlo -juvepoland.com

Cytat:
"Otwieram nowy cykl w moim życiu" - zadecydował Luciano Moggi - "Jestem wściekły i znalazłem sobie nowe zajęcie. Wrócę do calcio i będę truł wszystkim dookoła. Napiszę czarną księgę calcio, z nazwiskami fałszywych moralizatorów, którzy myślą, że oczyścili calcio tylko dlatego, że zostali wyeliminowani Moggi i Giraudo. Wyrzucą z domu dwa ziarenka piasku i mówią, że dom jest czysty. A ja wam mówię, że dom był taki sam jak wszedłem i został taki sam jak wyszedłem."

Moggi mówi o łamaniu zasad przez Inter: "Wszystko udokumentowane i co w niektórych przypadkach doprowadziło do pertraktacji w sądzie. Jedna z gazet, której udziałowcem jest były akcjonariusz Interu prowadzi kampanię prawienia morałów, która przeobraziła skandal calcio w "Moggiopoli". Ta sama gazeta podała wyroki CAF z 24 godzinnym wyprzedzeniem. Nadzwyczajny Komisarz Federcalcio, który powinien wszystko uporządkować to były działacz Interu.
Kibice do mnie dzwonią i twierdzą, że coś tu jest nie tak. I ja zaczynam w to wierzyć. "

"Fałszywy paszport Recoby, w sprawie którego Inter prowadził pertraktacje czym jest? Jaki klub z Serie A ma współudział z klubem z Serie B? Czy to przypadkiem Inter ze Spezią? Proszę mi wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy Moggim, który umawia się na kolację z Bergamo gdy ma już scudetto w kieszeni a Giacinto Facchettim, który się z nim kontaktuje gdy Inter jeszcze walczy o miejsce w Lidze Mistrzów? Facchetti, który złożył fałszywe poręczenie dla Regginy, to nie jest złamanie zasad?
Dlaczego, więc domniemanie winy jest wystarczające dla trybunału sportowego aby kogoś skazać? Pytam się w imieniu klubu Juventus skazanego na Serie B z ujemnymi punktami."

Po Interze Moggi atakuje Carraro: " On mówi, że był tylko policjantem, który kierował ruchem ulicznym. Szkoda tylko, że przepuszczał na czerwonym świetle kogo mu się podobało. " - Moggi nie oszczędza Gallianiego i Confalonieriego - "Confalonieri twierdzi, że Milan jest od 15 lat ofiarą 'systemu Moggiego'. Darzę go szacunkiem za pracę jaką wykonuje ale powinien mówić tylko o niej a nie o rzeczach, na których się nie zna. Jeśli chce mówić o reżimie, to chciałbym mu przypomnieć, że prezydent Legi Calcio nazywa się Adriano Galliani. Nazwisko dobrze mu znane, tak jak znane mu są poczynania Gallianiego aby usadowić swojego człowieka, w Komisji arbitrów Serie C."
Moggi uważa, iż Milan dyryguje Serią A, szczególnie małymi klubami szantażując je prawami telewizyjnymi. "Popatrzcie na małe kluby, które ledwo wiążą koniec z końcem i potrzebują pieniędzy ze stacji telewizyjnych. I tych pięniędzy nie rozdzielałem ja tylko mój konkurent. Chcecie na to dowodu? Popatrzcie na to co się działo kiedy były wybory na prezydenta Legi Calcio. Diatryby trwające miesiącami a na koniec jak na zawołanie, oto Galliani prezydentem. Gdzie się podziały prowokacje i polemika? Skończyły się gdyż zostały ustanowione prawa telewizyjne. Kto, więc był silniejszy? Moggi czy Galliani? I dlaczego się mówi zawsze o Moggim i nigdy o Gallianim? Proszę mi to wytłumaczyć"...

Pewnie nie wszyscy kojarza niektore nazwiska, ale Ci co ogladaja calcio, interesuja sie tym, nie bedzie problemu, ale sie robi goraco, ojojo :))

pershing

szef wszystkich szefow
   Kapitan

Wysłany: 2006-07-19, 19:21   

Afery Colciopoli cd:
zrodlo www.corriere.it
Cytat:
Według dziennika Il Giornale kolejne dwa kluby są zamieszane w aferę Calciopoli. Zdaniem gazety lada dzień Francesco Saverino Borrelli otrzyma trzysta stron nowych transkrypcji rozmów telefonicznych. Na razie nie wiadomo o jakie kluby chodzi, ale Il Giornale obiecuje ujawnić wszystko w ciągu kilku dni.
Wobec takiego obrotu spraw, start nowego sezonu może opóźnić się jeszcze bardziej.
Tymczasem Guido Rossi - komisarz Federacji - wezwał do zwiększenia liczby drużyn awansujących z Serie B w przyszłym sezonie. Rossi uważa, że nie dwa, a trzy zespoły powinny otrzymać awans bezpośredni.

Dodam tylko, ze napewno nie sa to kluby Reggina, Siena, Empoli, Messina, Lecce, gdyz sledztwa w ich sprawie sa w toku. Mozliwe, ze ktos z wielkich potentantow dolaczy, Roma czy Inter(watpliwe, poniewaz ta sama gazeta podala, ze Inter bedzie mial prawdopodobnie scudetto za Juve, a jakie takie mistrzostwo......nikt takiego nie szanuje %-) mozliwe rowniez Chievo, Parma lub Palermo ;) . Dodam jeszcze, ze na szczycie Calcio jest interista :mur: kolejne zbiegi okolicznosci :zdegustowany: Zawsze problemem Interu bylo, ze to nie byl "wloski" zespol, wszyscy byli przeciwko im(mowa tutaj o Italii), maja teraz ludzi na gorze i sie porobilo...

Cytat:
Gianluigi Buffon na pewno zostanie w Juventusie! – taką informację do wiadomości publicznej podał dziś agent piłkarza, Silvano Martina. Jednocześnie zdradził czynniki, które wpłynęły na decyzję swojego klienta.
"Buffon zostaje w Juventusie. Zdecydował się na grę w Serie B. To jego ostateczna decyzja. Milan? Stara Dama postanowiła nie oddawać Rossonerim Gigiego, a to umożliwiło pozostanie w Turynie. AS Roma próbowała natomiast go wypożyczyć, ale nowi działacze Bianconerich nie brali tego pod uwagę. Jakikolwiek klub by tego nie zaproponował, to decyzja byłaby negatywna. Jeśli Juventus by chciał, mógłby sprzedać swoje gwiazdy. Nie widzę powodów, aby ich wypożyczać."

Heh, widze ze Stara Dama blokuje transfery....ale ciesze sie, iz Gigi zostaje :))

Fragment odwolania Juve
zrodlo juvepoland.com
Cytat:
Odwołanie: adwokat Juve uważa, iż jeśli chodzi o Moggiego i Giraudo to nie można mówić o oszustwie sportowym (art. 6) tylko o nielojalności sportowej (naruszenie art. 1). I w przypadku eks-dyrektora generalnego na Juventus powinna być nałożona odpowiedzialność przedmiotowa, a nie bezpośrednia. Według Zaccone, skoro CAF uważa, iż nie ma dowodu winy na oszustwo sportowe Mazziniego, Pairetto, Lanese i De Santisa, to fakt ten automatycznie uniewinnia eks-działaczy bianconerich. "Jest jasne" - czytamy w odwołaniu - "iż korzystną pozycję w tabeli uyskuje się dzięki pomocy arbitrów (i w tym wypadku decyzja jest słuszna: «wysoka pozycja w tabeli jest wynikiem manipulowania regularnym funkcjonowaniem sektoru arbitralnego» - strona 77), ale jeśli takowej manipulacji nie było lub nie została udowodniona, to plan uzyskania korzystnej pozycji w tabeli jest niewykonalny."

Scudetto: Zaccone przypomina również, iż w meczach przeciw Lazio, Regginie, Udinese i Bolognii przestępstwo sportowe zostało wyeliminowane, czyli: "nie zostały znalezione dowody na to, iż powzięte były czyny mające na celu realizację oszustwa sportowego w manipulowaniu meczami i w konsekwencji uzyskaniu korzystnej pozycji w tabeli."
Zaccone sprzeciwia się również odebraniu bianconerim ostatniego scudetto: "nie istnieje żaden dowód na nieprawidłowy przebieg sezonu 2005/2006.

Ostatnio zmieniony przez pershing 2006-07-19, 19:25, w całości zmieniany 1 raz  

Oskar86

KING OF BRONX
   Doświadczony

Wysłany: 2006-07-21, 10:18   

Oj ciekawe czy w tym roku wogole ruszy ta SERIE A ... :znudzony:

Kolejne kluby oskarżone :niesmak:

Cytat:
Reggina, Messina, Lecce i Siena dołączyły do grona klubów zamieszanych w skandal Calciopoli. Prokuratura przeanalizowała kolejne dowody w sprawie afery korupcyjnej, w której wcześniej skazane zostały już: Juventus, Milan, Lazio oraz Fiorentina.

- To nie jest kolejna "fala" oskrażeń. Po prostu kontynuujemy naszą pracę - powiedział Savierio Borrelli, prowadzący śledztwo.

Najpoważniej zamieszana ma być Reggina, której prezydent - Pasquala Foti - wielokrotnie telefonował do Paolo Bergamo, desygnującego sędziów oraz dyrektora Juventusu - Luciano Moggiego.

Obciążające zeznania złożył też były trener Lecce, który był "zdumiony" postawą swych piłkarzy w spotkaniu przeciwko Parmie w sezonie 2004/05. Spotkanie tych klubów w ramach 38., ostatniej kolejki tego sezonu zakończyło się wynikiem 3:3 gwarantującego Parmie udział w play-offach, a Lecce utrzymanie.

Podejrzenie na Messinę czy Sienę padło po tym, jak kluby te dokonały wielu transferów z Juventusem. Prokuratura szczególnie wnikliwie zamierza prześledzić ich przebieg.

*seriea.pl

Co do spotkna pod koniec sezonu w ktorych padaj "cudowne remisy" nawet buki daja kursy na remis w okolicach 1.6 co nie jest przeciez norma...
Niech wreszczcie oczyszcza ta lige....

pershing

szef wszystkich szefow
   Kapitan

Wysłany: 2006-07-21, 19:56   

Hmm, przeciez o tym pisalem powyzej, dodam, ze nie kierujcie sie "polskimi" newsami, te kluby, czyli Reggina, Messina, Lecce i Siena byly juz zamieszane w afere duzo wczesniej, rownorzednie mowilo sie o nich we Wloszech, a w Polsce dopiero teraz %-)

PS. Chyba kochamy te cudowne remisy, przynajmniej ja :))

pershing

szef wszystkich szefow
   Kapitan

Wysłany: 2006-07-23, 18:30   

Powiązany z należącym do prezydenta Milanu, Silvio Berlusconiego, koncernem Mediaset dziennik La Gazzetta dello Sport informuje o wyniku procesu apelacyjnego, który wczoraj rozpoczął się w Rzymie.
Według gazety werdykt zostanie ogłoszony jutro wieczorem, a zmiany w karach nałożonych przez sąd pierwszej instancji będą minimalne. Juventus ma mieć odjęte nie 30, a 20 lub 25 punktów, natomiast Lazio i Fiorentina 2 lub 3 punkty mniej.
Biorąc pod uwagę, że poprzednim razem Gazzetta ze sporym wyprzedzeniem podała werdykt niemal dokładnie, powyższą informację można uznać za wiarygodną.

PieKo
[Usunięty]

Wysłany: 2006-07-26, 18:53   

Pełna treść wyroku

Znamy już werdykt w sprawie afery Calciopoli po rozpatrzeniu apelacji oskarżonych klubów. Poniżej przytaczamy jego pełną treść.

Juventus:

- zdegradowany do Serie B, rozpocznie nowy sezon z 17. ujemnymi punktami;
- pozbawiony został dwóch ostatnich tytułów mistrzowskich za sezon 2004/05 i 2005/06;
- nakaz gry trzech spotkań poza własnym stadionem.

Fiorentina:

- pozostaje w Serie A, rozpocznie nowy sezon z 19. ujemnymi punktami;
- straci 30. puntków za rozgrywki w sezonie 2005/06;
- nakaz gry trzech spotkań poza własnym stadionem.

Lazio:

- pozostaje w Serie A, rozpocznie nowy sezon z 11. ujemnymi punktami;
- nakaz gry dwóch spotkań poza własnym stadionem.

Milan:

- pozostaje w Serie A, rozpocznie nowy sezon z 8. ujemnymi punktami;
- nakaz gry jednego spotkania poza własnym stadionem.

Działacze klubowi:

Luciano Moggi (ex-Juventus) zakaz działalności przez pięć lat;
Antonio Giraudo (ex-Juventus) zakaz działalności przez pięć lat;
Adriano Galliani (Milan) zakaz działalności przez dziewięć miesięcy;
Leonardo Meani (ex-Milan) zakaz działalności przez dwa i pół roku;
Andrea Della Valle (Fiorentina) zakaz działalności przez trzy lata;
Diego Della Valle (Fiorentina) zakaz działalności przez trzy lata;
Sandro Mencucci (Fiorentina) zakaz działalności przez dwa i pół roku;
Claudio Lotito (Lazio) zakaz działalności przez dwa i pół roku.

Działacze włoskiej federacji:

Franco Carraro (były Prezydent) kara 80,000 euro.
Innocenzo Mazzini (były Vice-Prezydent) zakaz działalności przez pięć lat;

Sędziowie i delegaci:

Tullio Lanese zakaz działalności przez dwa i pół roku;
Pierluigi Pairetto zakaz działalności przez trzy lata;
Gennaro Mazzei zakaz działalności przez pół roku;
Pietro Ingargiola otrzymał pouczenie;
Massimo De Santis zakaz działalności przez cztery lata;
Paolo Dondarini oczyszczony z zarzutów;
Gianluca Paparesta zakaz działalności przeztrzy miesiące;
Fabrizio Babini zakaz działalności przez pół roku;
Claudio Puglisi zakaz działalności przez pół roku.

źródło: www.seriea.pl
Ostatnio zmieniony przez PieKo 2006-07-26, 18:56, w całości zmieniany 1 raz  

C80

Kapitan

Pochwał: 147
Wysłany: 2006-07-26, 18:58   

Milan będzie mógł podobno zagrać w LM, cofnieto karę.
Ostatnio zmieniony przez C80 2006-07-26, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  

Oskar86

KING OF BRONX
   Doświadczony

Wysłany: 2006-07-26, 19:28   

C80 napisał/a:
Milan będzie mógł podobno zagrać w LM, cofnieto karę.

Tak wystartuje prawdopodobnie od 3 rundy i napewno zagraja w Fazie grupowej bo jako zespoł rozstawiony trafia raczej na łatwego przeciwnika ;)

Ahhh ta włoska liga.... :niesmak:

pershing

szef wszystkich szefow
   Kapitan

Wysłany: 2006-07-26, 19:44   

Kto sie zna na Serie A to niech czyta....reszta tez:
Po wyroku apelacyjnym przejrzalem troche na oczy, rozmawialem z kilkoma Juventinho i wydzimy ten wyrok jak i cala afere w ten sposob:

Wiec Juve zapewne odwola sie wyzej, sprawiedliwosci bedzie szukal w III instacji. Wyniki z apelacji byly tylko dla Uefa, poniewaz federacja wloska musiala zglosic zespoly, ktore moga zagrac w rozgrywkach ligowych. Nie wiem natomiast czy zespoly Fiory i Lazio czy nawet Milan beda dalej sie odwolywaly. Ciezko przewidziec kiedy Serie A i B rozpoczna rogrywki.
Rossi robi wszystko, aby Inter mial jak najlatwiejsza droge do Scudetto, po za tym ukradzione tytuly podaruje w prezencie swojemu klubowi, na dodatek Jego klubowy kolega Moratti zostal tymczasowym prezydentem Lega Calcio(bardzo mozliwe, ze zagosci tam na dluzsza mete). Palazzi otrzymal od Borrellego(zgadnijcie z kim jest zwiazany....tak, tak z Interem) pewne dokumenty, z ktorych JASNO wynikalo, ze Milan ma tyle samo na sumieniu Co Juve. Ale prokurator uratowal Milan i postawil im zarzuty kompletnie rozne od wyniku dochodzenie. Wiec jak widzimy mamy do czynienie z konfliktem interesow: Rossi i Palazzi kibicuja odmiennym klubom. Sąd apelacyjny też wydaje się być za Milanem, bo przywrócił go do LM. Wiec o co chodzilo tutaj....o zlikwidowanie Juve (poniewaz moj klub od 10 lat zawsze byl w czolowce, znakomita polityka transferowa, Juve wywyzszalo sie powoli od klubow mediolanskich, szczegolnie Inter, ktory scudetto ostatnie zdobyl w latach 80, bodajze w 84, nie bede tego sprawdzal, bo nie jest to istotne. Lazio i Fiora to byla sciema, zaslona dymna. Milan prawie czysty, bez kary, My w Serie B, ujemne pkt, szkielet druzyny wyprzedany, wiele mln $$ poszlo w niepamiec, wielkie straty. Ktoś jeszcze wierzy w powagę tego procesu?

Takie kochani jest Calcio, co to jest sprawiedliwosc, Bog tylko jeden wie...

NeC

Glory Glory Man United!!!
   Trampkarz

Pochwał: 15
Wysłany: 2006-07-26, 19:59   

Dla mnie ten caly proces robi sie coraz bardziej dziwny i smieszny...kolejne odwoloania od wyrokow wywoluja coraz wiecej kontrowersji, czemu niby Milan moze grac w LM, to znowusz Fiora uwaza ze jest kompletnie niewinna. Dla mnie wszystkie te kluby zawinily ustawiajac mecze i nie ma zabawy ten zawinil bardziej bo ustawial to i to, czy tyle i tyle meczy, kluby oszukiwaly a wiec niech wszystkie dostana te same kary! A nie potem cudowanie z odwolaniami, znajomosci robia swoje i jedne kluy maja gorsze kary inni mniejsze, a inni praktycznie malo dostaje po tylku...

PS dodam ze moje zdanie jest obiektywne, bo nie jetem fanem zadnej z wyzej wymienionych druzyn i preferuje lige angielska ;P

Centrebet
pershing

szef wszystkich szefow
   Kapitan

Wysłany: 2006-07-26, 20:15