Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!
Tutaj analizy i dyskusje na temat sportów zimowych oprócz skoków, biathlonu i curlingu
Czyli narciarstwo alpejskie, biegowe, kombinacja norweska, moze być też snowboarc itp.
Ostatnio zmieniony przez memfis 2008-03-05, 15:58, w całości zmieniany 1 raz
Narciarstwo alpejskie mężczyzn - klasyfikacja PŚ
lp. zawodnik punkty
1 Bode Miller (USA) 1409
2 Benjamin Raich (Austria) 1298
3 Didier Cuche (Szwajcaria) 1263
4 Manfred Moelgg (Włochy) 924
5 Ted Ligety (USA) 898
Narciarstwo alpejskie kobiet - klasyfikacja PŚ
lp. zawodnik punkty
1 Lindsey Vonn (USA) 1403
2 Nicole Hosp (Austria) 1183
3 Maria Riesch (Niemcy) 1146
4 Elisabeth Goergl (Austria) 1137
5 Marlies Schild (Austria) 1120
Ten sezon to wielki sukces Amerykańskiego narciasrstwa. Wśród panow triumfował Bode Miller, natomiast wśród pań wygrała Lindsay Vonn.
Był to pierwszy dublet w wykonaniu Amerykanów od 25 lat.
Kryształowe Kule za PŚ
KOBIETY
Klasyfikacja generalna Lindsey Vonn (USA)
Zjazd Lindsey Vonn (USA)
Super-G Maria Riesch (Niemcy)
Gigant Denise Karbon (Włochy)
Slalom Marlies Schild (Austria)
Kombinacja Maria Riesch (Niemcy)
MĘŻCZYŹNI
Klasyfikacja generalna Bode Miller (USA)
Zjazd Didier Cuche (Szwajcaria)
Super-G Hannes Reichelt (Austria)
Gigant Ted Ligety (USA)
Slalom Manfred Mölgg (Włochy)
Kombinacja Bode Miller (USA)
- Mój sukces nie polega na tym, że przestałem pić - tłumaczył dziennikarzom Miller, sącząc tequilę. - Zawsze byłem niezależny i tylko wtedy potrafiłem realizować wyznaczone cele. Teraz też tak było.
Sezon upadków na stoku
To był sezon pełen niebezpiecznych upadków. Austriackie media naliczyły się ich aż 30. Ten trzydziesty był zresztą najtragiczniejszy - na początku marca Mathias Lanzinger stracił nogę, którą lekarze musieli amputować po wypadku na stoku w Kvitfjell. Naczynia były tak zniszczone, że przestały pompować krew do stopy i pojawiło się zagrożenie życia. Ledwo z życiem w Beaver Creek uszedł też broniący Kryształowej Kuli Norweg Aksel Lund Svindal, który musiał przejść czterogodzinną operację twarzy. Stracił cały sezon. Poważnym wypadkom ulegli też m.in. Scott Macartney i Resi Stiegler. FIS po sezonie ma po raz kolejny debatować nad bezpieczeństwem.
Miller wygral w tym sezonie 6 razy:trzy zjazdy (Bormio, Wengen, Kvitfjell) i trzy kombinacje (Kitzbuehel, Chamonix, Val d'Isere)
Vonn również wygrałą 6 razy:pięć zjazdów (Lake Louise,St. Anton, Cortinad'Ampezzo, Sestriere, Crans-Montana ) jedną kombinacje (St. Anton)