Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!
W tym roku bolid Renault R28 znów nie najlepszy. Mimo to na masakrze w Melbourne Fernando dał rade zająć 4 miejsce. W kwalifikacjach był dopiero 13, ale miał problemy z dyferencjałem. Nelsihno Piquet.... Co można o nim powiedzieć ? Patrząc na jego występ w ciągu całego weekendu w Melbourne to chyba jedynie: Co on tu robi ? Dziś na treningach jeździł już trochę lepiej, ale nie ustrzegł się błędów. Myśle, że nie ma on żadnych szans z doświadczonym partnerem z teamu. Co prawda kurs niski, ale te zdarzenie będzie można chyba typować cały sezon F1.
G. Fisichella - A. Sutil 1 (1.25)
Force India (Spyker) już nie jest najgorszym teamem w F1. Wszystko na to wskazuje, że czerwoną latarnią będzie Super Aguri. Obaj kierowcy nie ukończyli pierwszego GP. Giancarlo jeźdz naprawdę dobrze, a jazda bez TC nie sprawia mu kłopotów. W przeciwieństwie do Sutila któy zbyt ostro obchodzi się z przepustnicą - Q1 w Melbourne i spin pod koniec na wyjścicu z zakrętu nr 12. Na dzisejszym pierwszym treningu panowie zajęli odległe odpowiednio 19 i 22 miejsce. Jednak przewaga Fisiego to ponad 2 sekundy. Na drugim treningu Fisichella był wielkim zaskoczeniem. Zajął 8 miejsce. Zapewne miał świeży komplet opon i opary, ale zawsze. Sutil natomiast zajął 18 msc tracąc do Fisiego niecałą sekunde. Myśle, że Giancarlo spokojnie poradzi sobie z młodym Niemcem, który z resztą podkreślał, że nie przepada za tym torem.
H. Kovalainen - N. Heidfeld 1 (1.55)
Stawiam na srebrną strzałę Heikkiego . W Australi Kovalainen był w qualu 3, a Heidfeld 5. Co prawda w wyścigu to Niemiec był wyżej, ale to tylko dlatego, że Heikki miał pecha i musiał zjechać na pit stop w trakcie neutralizacji na 10 okrążeń do mety. NA dzisiejszych treningach Heikki był odpowiednio 3 i 7, a Quick Nick 11 i 13. Co prawda treningi wszystkiego nam nie mówią jednak ja jestem przekonany, że Fin bedzie szybszy
_________________ <sw4455> office - 390 zl
<sw4455> windows - 5xx zl
<sw4455> zdziwienie policji ze masz orginalne oprogramowanie - bezcenne
Zwycięzca kwalifikacji - Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) @ 3.30 2 miejsce
Obydwaj kierowcy Ferrari w top3 kwalifikacji? TAK @ 2.40 Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) w top3 kwalifikacji @ 1.45
Moim zdaniem jak najbardziej można zaryzykować na Kimiego Jutro nad ranem rozegrane zostaną kwalifikacje do drugiego Grand Prix. Tym razem odbędzie się on na torze w Malezji. Dzisiaj mieliśmy okazję poznać wyniki pierwszego oraz drugiego treningu gdzie zdecydowanie najlepiej spisywali się kierowcy Ferrari. W pierwszym treningu najlepszy był Massa, a zaraz za nim plasował się Raikkonen, któremu wystarczyło zaledwie 8 kółek aby osiągnąć taki czas, po tym jak miał małe problemy techniczne. Reszta z czołówki jeździła przynajmniej o 9 kółek więcej niż Fin. W drugim treningu było troche słabiej ponieważ Ferrari zajmowało odpowiedni drugą i trzecią pozycję. Tym razem najlepszy wynik osiągnął jeden z kierowców McLarena - Hamilton. Wydaje mi się, że kwale wygra jeden z kierowców Ferrari i stawiałbym na Raikkonena, który według mnie jest bardziej skoncentrowany podczas jazdy niż Massa, który często przez brak koncentracji traci ważne sekundy. Do gry włącza się jeszcze Hamilton, ale sądzę, że przynajmniej kwalifikacje będą odbywały się pod dyktando Ferrari Kurs bardzo zachęcający więc stawiam na Mistrza Świata Ciekawy jest także kurs na to, że obydwaj kierowcy Ferrari w top3. Według mnie pewniejsze niż Pole Position "Ice Man'a". Tak jak już wcześniej wspomniałem obaj kierowcy spisywali się znakomicie na dzisiejszych treningach. A dla mniej odważnych polecam Kimiego w top3 po nienajgorszym kursie.
Pojedynek kierowców z tej samej ekipy. Tutaj nie ma co się rozpisywać. Fernando Alonso jest główną postacią Renault i to pod niego będzie wszystko przygotowywane. Dochodzi do tego o wiele większe doświadczenie niż u debiutującego Piqueta. W kwalifikacjach obaj kierowcy jeździli bardzo podobnie, gdzie Alonso w pierwszym jak i w drugim treningu był zaledwie jedno oczko wyżej niż kolega z ekipy. Na kwale stawiam podobnie
Fisichella - Sutil @ 1.25
Podobnie jak wyżej. Włoch jest o wiele bardziej doświadczony niż Niemiec. Na treningach Fisicho był dwukrotnie lepszy od kolegi zajmując 19 i 9 czas, przy 22 i 18 kolegi. Według mnie w kwalifikacjach powinno być podobnie. Włoch powinien sobie łatwiej poradzić na tym wymagającym torze niż Sutil.
Heidfeld - Kubica @ 1.60
Standardowo stawiamy na to, że Robert będzie wyżej w kwalifikacjach. Niestety tylko w kwalifikacjach, bo w wyścigu niemiecki zespół zrobi wszystko aby było odwrotnie Polak średnio spisywał się na treningach zajmując zarówno w pierwszym jak i w drugim ósme lokaty. Niemiec w obydwu był słabszy zajmując odpowiednio 13 oraz 11 miejsca. Według mnie Kubica jest znacznie szybszy niż jego kumpel z teamu, ale znów nie wiadomo jaką "taktykę" wymyślą w BMW-Sauber. Możliwe będzie, że Robert wystartuje z większą ilością paliwa w baku niż Niemiec. Wtedy będzie trudniej, ale z tego co czytałem to taktykę mają mieć podobną niż ostatnio, czyli powinni wyjechać z przybliżoną ilością paliwa. Tak więc stawiamy na umiejętności Roberta.
Massa - Heidfeld @ 1.20
Tak zwany pewniak. Massa znakomicie sprawował się w treningach, zaś Nick nienajlepiej. Felipe w obu treningach w czołowej trójce, natomiast Nick jak już wcześniej wspomniałem 13 oraz 11 miejsca. Dochodzi do tego różnica bolidów. Chyba nie ma co porównywać pojazdu Ferrari do BMW-Sauber. Ekipa Roberta i Nicka ma jeszcze sporo do poprawy żeby mierzyć się z ekipami Ferrari oraz McLarena. Kwalifikacje nam to na pewno udowodnią.
Massa - Kovalainen @ 1.55
Mini pojedynek czołowych zespołów. Pojedynek można powiedzieć "drugich" kierowców ekip. Z jednej strony znakomity w treningach Massa, zaś po drugiej jeżdżący w kratkę Fin, Kovalainen. Massa w obu jazdach w czołówce, Fin natomiast w pierwszym treningu zdołał jeszcze podtrzymać dobrą jazdę Ferrari zajmując zaraz za nimi 3 miejsce, no a w drugim treningu nie było już tak różowo, bo dopiero 7 czas ze stratą prawie 1.5 sekundy do "Brazyliany". Jestem ciekaw czy Kovalainen zdoła utrzymać tempo ekipy Ferrari. Oby nie
Trulli - Coulthard @ 1.45
Pojedynek Toyoty z Red Bullem. Włoch spisywał się bardzo dobrze jak na swoje możliwości w dzisiejszych treningach. Odnotowywał ponad przeciętne wyniki. Brytyjczyk niestety dzisiejszych treningów nie będzie mógł zaliczyć do udanych. W pierwszym treningu Trulli jeździł dobrze, co spowodowało 10 miejsce. Zaś Coulthard zanotował 16 czas, po tym jak na 8 okrążeniu się rozbił. W drugim treningu Włoch jeździł jeszcze lepiej gdzie udało się osiągnąć aż 6 miejsce. Kierowca Red Bulla nie wyjechał nawet na tor ponieważ ekipa nie była w stanie doprowadzić bolidu do porządku. Tak więc Trulli osiągnął o wiele więcej z niż Coulthard i oczekiwania w ekipie Toyoty są o wiele większe niż u przeciwnika w tej parze.
Jeszcze na sucho:
Lewis Hamilton (GBR/McLaren) top3 @ 1.35 Trulli - Glock @ 1.30 Ferrari - BMW-Sauber (najlepiej sklasyfikowany bolid) @ 1.22 Ferrari - McLaren @ 1.90
Co do wyścigu. Ciężko cokolwiek wytypować. Ja postawiłem tylko dwa zdarzenia. Jedno - według mnie pewne to to, że SC wyjedzie na tor - kurs 1.50 w bwin.
Drugie zdarzenie jakie postawiłem to Kovalainen - Kubica 2 (2.90). Kubica stracił tylko 15 setnych do Fina, ale nie o to chodzi. Prawdopodbnie na 95 % McLareny dostaną kare za blokwanie NH i FA podczas Q3. O 5 miejsc do tyłu. Mam nadzieje, że Robert da radę.
_________________ <sw4455> office - 390 zl
<sw4455> windows - 5xx zl
<sw4455> zdziwienie policji ze masz orginalne oprogramowanie - bezcenne
No to czas na wyścig Teraz nie będzie tak łatwo jak kwalifikacje... przewiduję, że znów spora liczba nie dojedzie, ale zaproponuje kilka typów
Ile samochodów zostanie sklasyfikowanych? Poniżej13.5 2.02
Zaczniemy od najciekawszego Długo zastanawiałem się nad tym zakładem i doszedłem do wniosku, że jednak warto to zagrać Zaczniemy od ostatniego GP, które odbywało się w Australii. Chyba wszyscy stwierdzą, że dawno, jak i w ogóle nie widzieli takiego wyścigu. W pierwszym GP do mety dojechało zaledwie 7 zawodników, z 22 startujących. Tak tylko 7. Pogada była trudna, ale nie z powodu deszczu czy mgły, tylko wysokiej temperatury. Od tego sezonu wróciła zasada braku systemu kontroli trakcji i ostatnio byliśmy świadkami jak to wygląda. W jutrzejszym wyścigu przewiduję podobne problemy zawodników, a niewykluczona jest do tego zła pogoda, jaką zapowiadają meteorolodzy przed jutrzejszym wyścigiem. Bardzo możliwe jest, to że będziemy świadkami wyścigu w deszczu. To jeszcze bardziej powoduje ten typ pewniejszym. Myślę, że nawet bez deszczu sporo zawodników nie ukończy wyścigu o GP Malezji. Według mnie można brać w ciemno
Czy Adrian Sutil (GER/Force India) zajmie miejsce w klasyfikacji końcowej? NIE 1.80
Bardzo ciekawe kursy dawane są na zakłądy dojedzie/nie dojedzie. Stawiam na to, że zawodnik Force India, Adrian Sutil nie dojedzie w jutrzejszym wyścigu do mety. Jest to słaby zawodnik, który zawsze ma problemy z dojeżdżaniem do mety. W treningach jeździł bardzo słabo. W drugim nawet nie jeździł bo miał problemy z bolidem. Startuje dopiero z 20 pola, czyli aż 10 linii. Wyścig będzie bardzo trudny i według mnie kierowca Force nie podoła zadaniu i po raz kolejny nie dojedzie do mety.
No i troche h2h, ale tutaj już bardziej ryzykowne, bo bardzo możliwe, że znów nie dojedzie sporo zawodników. No ale podam parę typów
Heidfeld - Kubica @ 1.85
W końcu Robert musi pokazać, że nie jest jakimś "królikiem doświadczalnym" w swoim zespole. Polak ma bardzo dobre pole startowe, bo rusza z drugiej linii, po tym jak obaj kierowcy McLarena zostali ukarani przesunięciem z powodu blokowania w kwalifikacjach Nicka Heidfelda, który startuje z 3 linii. Bardzo ważny będzie pierwszy zakręt, w którym może się wiele stać. Możliwe, że Robertowi uda się wyprzedzić Trulliego, który zapewne będzie wjeżdżał w zakręt od zewnętrznej strony, więc Robert ma szansę, aby wcisnąć się nawet po wewnętrznej przed Włocha. Mam nadzieję, że Heidfeld nie ma złych zamiarów co do Polaka, i nie postąpi z nim tak jak Nakajima w ostatnim wyścigu. Według mnie Kubica jest o wiele lepszym kierowcą od Nicka i jeżeli zespół będzie równy wobec niego nie wymyślając jakiejś bezsensownej taktyki to Polak będzie wyżej niż Niemiec.
Heidfeld - Rosberg @ 1.30
Jak dla mnie promocja. Pojedynek dwóch Niemców. Nick z 3 linii, natomiast Rosberg, który jest rozczarowany kwalifikacjami dopiero z 8 linii. Według mnie niemożliwe jest dogonienie Heidfelda w tym wyścigu. Williams nie ma jeszcze tak dobrych bolidów, żeby mogły one w czasie wyścigu wyprzedzać z łatwością kilkanaście aut. Według mnie izi.
Kubica - Rosberg @ 1.35
A to już w ogóle chyba z dupy wyjęli, za przeproszeniem. Kubica z 2 linii, a Nico dopiero z 8 jak już wcześniej wspomniałem. Co jak co, ale Kubice wyprzedziłby chyba tylko wtedy gdyby Polakowi zawiódł bolid. No ale niestety w tym wyścigu tak się nie stanie, bo Robert jedzie po 3 miejsce
I jeszcze pare ciekawych typów, które według mnie mają spore szanse na wejście, ale nie mam już czasu pisać:
BMW-Sauber na punktowanych miejscach @ 1.95
Robert miejsce 1-8 @ 1.40
Mark Webber nie dojedzie @ 1.95
Anthony Davidson nie dojedzie @ 1.95
Kimi na podium @ 1.45 Massa - Hamilton @ 1.35 Raikkonen - Hamilton @ 1.45
...dzisiaj tak skromnie z typów co podałem na sucho, to najbardziej polecam Masse, albo Kimiego w pojedynku z Hamiltonem. Ferrari bardzo mocne w ten weekend i musi gonić McLarena w konstruktorach. Kimi na podium według mnie też izi, o ile nie będzie padało, bo wtedy to i Sato może być pierwszy Dojedzie/nie dojedzie to w prawdzie nie jest aż tak pewne. No w sumie powiem inaczej. Opierałem się na ostatnim wyścigu i na treningach w ten weekend. Według mnie nie poradzą sobie w wyścigu i albo zawiodą ich bolidy, albo umiejętności. Robercik izi dojeżdża no, a Heidfeld chyba też powinien, chociaż czym bliżej wyścigu to tym bardziej jestem za tym, że Nick może nie dojechać
Powiem jedno Zapowiada się zajebisty wyścig więc zapraszam od 8:00 do Polsatu
//edit. No nie było najgorzej... myślałem, że więcej nie dojedzie, a tutaj niespodzianka najbardziej zawiodłem się Massą, błąd z niczego no ale trudno, czekamy na GP Bahrajnu
The_GrabeK [Usunięty]
Pochwał: 163
Wysłany: 2008-03-22, 23:20
Dobra, to i ja dorzucę od siebie 5 groszy
SafetyCar użyty podczas wyścigu? TAK 1.55
Bez kitu opcja
Jak kierowcy sobie radzą bez wspomagania elektronicznego mieliśmy okazję podziwiać przed tygodniem. Było sucho. Teraz może padać. Jak to się skończy? Ano właśnie.
Gdy do tego dołozymy szykane 1-2 po starcie to wychodzi nam bardzo ciekawy początek wyścigu I właśnie na to liczę.
Alonso pozycja 1-8 1.55
Kolejny ciekawy zakład. Fernando startuje z 7. miejsca, czyli będzie ustawiony po zewnętrznej stronie toru. Jego Renault powinno sobie poradzić już na starcie z bolidem Webbera. Szansą Australijczyka na utrzymanie pozycji wydaje się agresywne wejście po wewnętrznej w tę szykanę i blokowanie Alonso. Moim zdaniem to jednak troszkę za dużo zarówno na Marka jak i na jego bolid. Słabszymi kierowcą jest bez wątpienia również Jarno, którego dobry czas w kwalifikacjach nie koniecznie przełoży się na dobry wynik podczas wyścigu.
Button - Barichello 1 1.55
Hondziarze w jednej parze Przycisk stracił poprzedni sezon... zresztą James to ogólnie wielki 'talent', który nigdy nie miał okazji pokazać dlaczego Brytyjczycy tak go swojego czasu nazwali. Nie mniej jednak, bolidy mają panowie te same. Button poziomem umiejętności jest mniej więcej na równo z Rubensem. Brazylijczyk na pewno pokonuje go rutyną, ale.. startuje pare oczek za Buttonem, jeżdża w tym samym teamie - szefostwo Hondy nie pozwoli im na "zabawy na torze". Tak więc, jeśli nie będzie nieoczekiwanych niespodzianek powinno być dobrze :>
Button - Glock 2 1.95
Timo... Będą z niego ludzie. Dużo nauczył się jako testowiec BMW, ale to nie to samo co doświadczenie rajdowe. Umiejętności Niemca już oceniam jako wyższe od 'Przyciska'. Timo startuje z gorszej części toru, tuż za plecami Heikkiego, a Button rusza za Hamiltonem, tak więc obaj powinni mieć przed sobą czyste pole (McLareny powinny wyskoczyć zdecydowanie do przodu i walczyć z Alonso oraz Webberem). Mimo to wyścig nie kończy się starcie, a w przekroju całego dystansu wierzę, że Niemiec pokaże kto jest lepszy.
Na sucho:
Fernando Alonso - Nelson Piquet Jr 1 1.25
Nico Rosberg - Kazuki Nakajima 1 1.35
Sebastian Vettel - Sebastien Bourdais 1 1.55
Raikkonen sklasyfikowany 1.30
Massa sklasyfikowany 1.30
Kubica sklasyfikowany 1.35
Heidfeld sklasyfikowany 1.30
The_GrabeK [Usunięty]
Pochwał: 163
Wysłany: 2008-03-23, 09:50
The_GrabeK napisał/a: